Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2019, 11:00
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Amazonské kmene sa spojili, aby ochránili svoje územie. Svetu a brazílskej vláde posielajú jasný odkaz

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Kedysi spolu súperili, no niekdajšie konflikty museli ísť stranou.

Kmene v amazonských pralesoch doposiaľ ohrozovali viaceré faktory. Okrem sporov so svojimi rivalmi sa dostávali taktiež do problémov so zlatokopmi. Tí ešte len koncom júla zabrali jednu z ich dedín a v minulosti medzi ľuďmi svojou neželanou prítomnosťou šírili choroby a pripočítajme si k tomu kontamináciu miestnych riek pesticídmi.

Ako píše portál Global News, jednotlivé kmene, ktoré medzi sebou kedysi súperili, sa postavili za spoločnú vec – boj proti vláde.

Odporúčané
Za požiarmi v Amazonskom pralese stojí aj módny priemysel Za požiarmi v Amazonskom pralese stojí aj módny priemysel 2. septembra 2019, 21:14

Vo svojom spoločnom manifeste jedna z kmeňových členiek hovorí, že zatiaľ, čo sa svet modlí, oni stoja priamo v prvých radoch a žiadajú našu podporu. Stretnutie kmeňových príslušníkov prebiehalo v osade s názvom Kubenkokre.

Jeden z miestnych vodcov Mudjire Kayapó povedal, že napriek vnútorným sporom medzi kmeňmi sa musia spojiť proti brazílskej vláde a jej prezidentovi. Ich aktuálnym cieľom je ochrana územia, na ktorom plánujú aj v budúcnosti vychovávať svoje deti a vnúčatá.

Domov
Zdieľať
Diskusia