Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2019, 19:07
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Na Mesiaci sú živočíchy a je vysoko pravdepodobné, že tam bez problémov prežijú niekoľko rokov

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Dokážu odolať aj vysokým a nízkym teplotám.

Mesiac sa stal domovom pravdepodobne najodolnejších živočíchov na svete. Konkrétne je reč o milimetrových Tardigrades – po slovensky takzvané pomalky. Sú to živočíchy s valcovitým telom so štyrmi pármi „končatín“, ktoré majú na konci pazúriky. Na Mesiaci ich zanechal izraelský pristávací modul, ten na družici havaroval. Spoluzakladateľ spoločnosti The Arch Mission Foundation Nova Spivack, ktorá modul na Mesiac vyslala, sa vyjadril, že živočíchy sú takmer určite nažive, cituje BBC.

Na Mesiaci sú živočíchy a je vysoko pravdepodobné, že tam bez problémov prežijú niekoľko rokov
Zdroj: Wikipedia/Tardigrade

Vodné medvede, ako sa tieto živočíchy prezývajú, môžu odolať extrémnemu teplu aj chladu. Aj keby boli dehydrované, svoj „pobyt“ na mesiaci by mali prežiť. Spoločnosť do vesmíru pravidelne posiela odkazy ľudstva pre prípad, ak by zaniklo. Okrem DVD či iných odkazov ľudskej existencie sa v module nachádzajú aj spomínané malé živočíchy.  

Odporúčané
Čaká nás nebeské divadlo Perzeidy, na oblohe budeme vidieť desiatky „padajúcich hviezd“ Čaká nás nebeské divadlo Perzeidy, na oblohe budeme vidieť desiatky „padajúcich hviezd“ 5. augusta 2019, 9:37

Vodné medvede majú skutočne nezvyčajné vlastnosti. Keď sú dehydratované, stiahnu hlavu aj končatiny do akéhosi klbka a spomalia svoj metabolizmus na 0,01 % bežnej rýchlosti. Ak by si im dal po 10 rokoch vodu, dokážu opäť normálne fungovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia