Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2019, 17:13
Čas čítania 8:43
Jakub Paulík Karin Filkaszova

Madeleine McCannová zmizla ako 3-ročná. Nezvestné dievčatko vyvolalo mediálny ošiaľ, ktorý ničí životy jej najbližším

Madeleine McCannová zmizla ako 3-ročná. Nezvestné dievčatko vyvolalo mediálny ošiaľ, ktorý ničí životy jej najbližším
Zdroj: Martin Vorel
ZAUJÍMAVOSTI MADELEINE MCCANN
Uložiť Uložené

Prípad nezvestného dievčatka dodnes vyvoláva množstvo otázok.

Najznámejšie nezvestné dievča na svete. Takýto prívlastok dali médiá vtedy 3-ročnej Madeleine McCannovej, ktorá 3. mája 2007 bez stopy zmizla z hotelovej izby v Portugalsku. Odvtedy prešlo už 12 rokov a ľudia si pokladali množstvo otázok.

Mali v zmiznutí Madeleine prsty jej vlastní rodičia? Mohla byť Madeleine už dávno doma, nebyť kolosálneho zlyhania miestnej polície a vyšetrovateľov? A tá najdôležitejšia otázka, ktorá od prvého dňa zmiznutia vŕta každému hlavou: Je Madeleine ešte stále nažive? Na niektoré z nich už v súčasnej dobe poznáme odpoveď.

Článok sme aktualizovali o nové zistenia k prípadu z leta 2020.
Odporúčané
Ako deti zabili macochu a vyrastali vo väzení. Z chlapca je dnes kňaz, dievča sa vydalo, má dve deti a bojuje za práva mladistvých Ako deti zabili macochu a vyrastali vo väzení. Z chlapca je dnes kňaz, dievča sa vydalo, má dve deti a bojuje za práva mladistvých 25. februára 2021, 14:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa stalo v noc, keď Madeleine zmizla
  • Aké varovné signály si rodičia všimli pred jej zmiznutím
  • Aké chyby spravila polícia vo vyšetrovaní
  • Prečo boli rodičia Madeleine podozriví z jej vraždy
  • Aké boli iné teórie o tom, čo sa Madeleine prihodilo

Osudná noc 

3. mája 2007.  Dovolenka rodiny McCannovej sa pomaly blížila ku koncu a v Portugalsku si užívali poslednú večeru s priateľmi. Tak, ako každý deň predtým, aj v ten večer si zabezpečili rezerváciu na 20:30 v neďalekej reštaurácii. Keďže dospelí účastníci dovolenky nechceli byť počas večere rušení, svoje deti nechali spať v dovolenkovom apartmáne.  

Rodičia Kate a Gerry McCannovci mali v tom čase okrem 3-ročnej dcéry Madeleine aj jedenapolročné dvojičky, ktoré nechali spať v jednej miestnosti spoločne s Madeleine. Ich siedmi priatelia urobili to isté a spiace deti každú polhodinu chodili kontrolovať. 

Odporúčané
Dcéra nechala zavraždiť vlastnú matku, pretože jej celý život klamala, že má leukémiu a potrebuje vozíček Dcéra nechala zavraždiť vlastnú matku, pretože jej celý život klamala, že má leukémiu a potrebuje vozíček 17. júla 2019, 12:08

Reštaurácia bola vzdušnou čiarou 55 metrov vzdialená od apartmánu, no keďže im v prechode zavadzal bazén, pešia vzdialenosť bola 82 metrov. Síce zo svojho miesta mohli pozorovať priamo apartmán, hlavné dvere nevideli. 

Tie boli zamknuté, no kvôli častým kontrolám nechali rodičia dvere na terase zavreté, ale odomknuté. Výhľad do bytu okoloidúcim znemožňovali zatiahnuté závesy. 

Prvýkrát šiel svoje deti skontrolovať Gerry o 21:05 a videl, ako všetky tvrdo spia. Spozoroval však, že keď odchádzal, nechal dvere do izby detí privreté a tentoraz boli naširoko otvorené. Dvere privrel a vrátil sa naspäť za priateľmi do reštaurácie. 

Apartmán, z ktorého Madeleine zmizla v Praia da Luz, Portugalsko

Portugalsko
Portugalsko Zdroj: Flickr

O 21:30 bol rad na Kate, aby skontrolovala deti. Jeden z rodinných priateľov, Matthew Oldfield, sa ponúkol namiesto nej, keďže sám chcel ísť pozrieť svoje deti hneď vedľa apartmánu McCannovcov. Všimol si, že dvere do izby detí sú naširoko otvorené, no nevenoval tomu pozornosť, keďže z izby nepočul žiadne zvuky.

Myslel si, že deti stále tvrdo spali a odišiel. Nemohol tým pádom potvrdiť, či bola Madeleine v tom čase stále vo svojej postieľke. O 22:00 sa Kate išla pozrieť na deti sama. Do apartmánu vstúpila cez odomknuté dvere na terase a hneď si všimla, že dvere v detskej izbe sú opäť otvorené. Než ich stihla zatvoriť, zabuchol jej ich pred nosom prievan. 

V tom momente si uvedomila, že okno aj okenica v izbe sú otvorené. Dvojičky stále spali v posteli, no Madeleine zmizla, uvádza The Sun. Vybehla von v panike smerom do reštaurácie kričiac, že jej dieťa je nezvestné: „Madeleine je preč! Niekto ju uniesol!“

Varovné signály 

Na raňajkách v deň únosu sa Madeleine svojich rodičov spýtala zvláštnu otázku: „Prečo ste vôbec neprišli, keď sme s bratom včera v noci plakali?“ Z otázky malého dievčatka si najskôr rodičia nerobili veľkú hlavu. Mohlo ich zobudiť čokoľvek a jednoducho si pýtali rodičovskú pozornosť. 

Okrem nevinnej otázky však mala Madeleine hnedú, neidentifikovateľnú škvrnu na pyžamovom vrchu. Vysvetlili si to však tak, že je to len malé dieťa a deti sa zašpinia všade a z čohokoľvek. Po jej zmiznutí však táto spomienka začala vŕtať Kate hlavou. Zobudili sa deti preto, že v ich detskej izbe niekto bol? Bol to plánovaný, vypočítaný únos? 

Odporúčané
Šľapala som pri Slovnafte, aby som zistila, čo zažívajú prostitútky. Kvôli závislosti sú niektoré ochotné ísť za 3 € bez ochrany Šľapala som pri Slovnafte, aby som zistila, čo zažívajú prostitútky. Kvôli závislosti sú niektoré ochotné ísť za 3 € bez ochrany 21. júla 2019, 18:59

Tejto teórii nasvedčovala aj nešťastná poznámka na lístku, ktorý sa našiel na recepcii v areáli bazéna. Tam bolo napísané, že stôl v reštaurácii má byť každý deň v rovnakom čase rezervovaný pre rodinu McCannovcov a ich priateľov.  Okrem toho tam bolo spomenuté, že majú mať stôl s výhľadom na apartmány, keďže tam spia ich deti. 

I keď tieto skutočnosti nie sú konkrétne dôkazy, nasvedčujú tomu, že potenciálny únosca mal viacdňovú príležitosť do detailu naplánovať únos Madeleine. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Crime Culture (@crimeculturepodcast) on 

Zásadné chyby vo vyšetrovaní 

Vlna kritiky sa zniesla aj na adresu polície, keďže počas prvých hodín vyšetrovania spravili fatálne chyby, píše The Mirror. Po rýchlom prehľadaní apartmánov a okolia reštaurácie bola polícia privolaná recepčnou službou.

Ako prví na miesto dorazili dvaja policajti o 23:10, hodinu po zavolaní. Tí po krátkom pátraní zavolali kriminalistov, ktorí dorazili o jednej ráno. K nim sa o druhej ráno pridali dva pátracie psy, o 8 ráno sa ich počet zvýšil na štyri. 

O 22:30 bol po celom rezorte aktivovaný protokol, ktorý určoval, ako sa správať v prípade nezvestného dieťaťa. Dievčatko pomáhalo hľadať 60 ľudí, vrátane personálu a ostatných hostí. Tí dúfali, že Madeleine len niekde zablúdila. Dobrovoľné pátranie sa skončilo o 4:30 ráno, keď po malom dieťati nikto nenašiel ani stopu. 

Tie najväčšie chyby sa udiali práve počas hodín tesne po Madeleininom zmiznutí. Okrem toho, že polícii a kriminalistom trvalo dlhý čas dostaviť sa na miesto, aj spôsoby vyšetrovania zdvihli nejedno obočie. Ani námorná, ani hraničná polícia nedostali žiadny opis výzoru hľadaného dievčatka.

Nikoho tiež nenapadlo prehľadávať susedné apartmány, opýtať sa iných dovolenkárov či uzatvoriť cesty. Tie boli nakoniec uzavreté až o 10 ráno, čo poskytlo ideálnu príležitosť, aby páchateľ odviezol dievčatko za hranice. Polícia navyše nevyžiadala vyhotovenie fotografií odchádzajúcich áut. 

Ani miesto činu nebolo poriadne zabezpečené a až 20 ľudí sa dostalo do apartmánu predtým, než bol oficiálne zapečatený. To sa stalo až v auguste 2007, tri mesiace po zmiznutí. Dovtedy tam mali prístup turisti, majitelia a upratovacia služba. DNA, ktoré sa 1. júna našlo v apartmáne, bolo tým pádom nepoužiteľné vo vyšetrovaní.

Teória o rodičoch zapletených do vraždy dcéry sa nepotvrdila

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 67913 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo boli rodičia Madeleine podozriví z jej vraždy
  • Aké sú ostatné teórie o tom, čo sa Madeleine prihodilo
  • Prečo sa Madeleinino meno spájalo so sexuálnym násilníkom a vnukom Sigmunda Freuda
  • Kto sa v roku 2020 stal novým hlavným podozrivým
  • Kto prišiel s tvrdením, že Madeleine je už po smrti
Domov
Zdieľať
Diskusia