Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2019, 12:20
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Okolo Zeme nepozorovane preletel najväčší tohtoročný asteroid. Mohol udrieť 30-krát väčšou silou ako jadrová bomba v Hirošime

ZAUJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Aké následky mohlo mať jeho dopadnutie na Zem?

Asteroid 2019 OK je názov doposiaľ najväčšieho asteroidu tohto roku, ktorý preletel okolo našej Zeme v bližšej vzdialenosti, než ktorá nás delí od Mesiaca. Podľa Astronomy.com letel asteroid rýchlosťou takmer 55 000 kilometrov za hodinu a okolo Zeme preletel vo vzdialenosti 72 500 kilometrov. Veľkosť Asteroidu 2019 OK sa odhaduje na 57 až 130 metrov.

Nie je žiadnou výnimkou, keď okolo Zeme preletia asteroidy podobnej veľkosti, no tentokrát si prelet objektu všimli observatóriá až príliš neskoro. 2019 OK mal totiž smerom k Zemi letieť od Slnka, čo Astronomy.com prirovnáva k hráčom bejzbalu, ktorí majú problém vidieť k nim letiaci objekt, keď im do očí svieti slnko. A rovnako problematické bolo včasné spozorovanie daného asteroidu pomocou teleskopu.

Ľudí, samozrejme, zaujíma, čo by sa stalo, keby asteroid tejto veľkosti dopadol na Zem. Vzhľadom na to, že rozmery 2019 OK sú iba odhadované, podobná udalosť sa predstavuje len ťažko.

Experti ale predpokladajú, že náraz 2019 OK by mohol mať 30-násobne väčšie silu než atómová bomba, ktorá zničila Hirošimu. Aj preto sa NASA v rámci planetárnej obrany snaží zachytiť väčšiu časť letiacich objektov vo veľkosti zhruba 140 metrov na to, aby odvrátila prípadné škody.

Odporúčané
Nájde známky života? Japonská sonda pristála na asteroide a snaží sa zistiť, ako vznikla slnečná sústava Nájde známky života? Japonská sonda pristála na asteroide a snaží sa zistiť, ako vznikla slnečná sústava 11. júla 2019, 17:51
Domov
Zdieľať
Diskusia