Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2019, 17:51
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Nájde známky života? Japonská sonda pristála na asteroide a snaží sa zistiť, ako vznikla slnečná sústava

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Sonda, veľká ako chladnička, objavuje zákutia nášho vesmíru. Späť sa vráti v decembri budúceho roka.

Japonská sonda Hayabusa2 úspešne pristála na povrchu vzdialeného asteroidu Ryugu, informoval portál The Guardian prostredníctvom agentúr. Stroj, veľký asi ako chladnička, sa na povrchu vesmírneho telesa bude pokúšať zistiť čo najviac o vývoji slnečnej sústavy, a to najmä prostredníctvom zbierania vzoriek.

Sondu postavila JAXA, Japan Aerospace Exploration Agency, a pristátie dopadlo úspešne.

Nájde známky života? Japonská sonda pristála na asteroide a snaží sa zistiť, ako vznikla slnečná sústava
Zdroj: Go Mizayaki

Cieľom ambicióznej misie je zistiť čo najviac o vzniku a prvých chvíľach slnečnej sústavy. Sonda sa pokúsi nájsť nedotknuté a doteraz neobjavené materiály, ktoré nám pomôžu zistiť, ako to pri vzniku, 4,6 miliardy rokov dozadu, vyzeralo.

Japonský stroj sa však bude vŕtať aj pod povrchom asteroidu a pôjde vôbec o historicky prvýkrát, čo sa tak udeje. K materiálom pod povrchom sa japonská sonda dostane vďaka špeciálnej „rakete“, ktorú z pozície nad asteroidom vypálila a spôsobila menší kráter.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

„Raketu“ píšeme v úvodzovkách, keďže ide o niečo ako guľku zo zbrane, ktorá váži 5 gramov. Letela však rýchlosťou vyše 1 050 kilometrov za hodinu a na miestom na pristátie tak mierne otriasla, čo sonde úplne postačí.

Prvá fotografia z povrchu asteroidu

Nájde známky života? Japonská sonda pristála na asteroide a snaží sa zistiť, ako vznikla slnečná sústava
Zdroj: WP:NFCC#4

Sonda Hayabusa2 už na asteroide Ryugu raz pristála, a to v tohtoročnom februári, kedy vystrelila spomínanú „raketu“. Potom sa vrátila späť do pozície vo výške 20 kilometrov nad asteroidom, kde čakala až doteraz, na usadenie prachu a obnovenie potenciálnych biologických procesov na dotknutom mieste.

V kráteri by sa podľa vedcov mali nachádzať pozostatky vody a organických materiálov. Tie budú vedci analyzovať v decembri budúceho roka, kedy sa sonda so vzorkami vráti späť na zemský povrch. Vedci dúfajú, že prostredníctvom ukoristených materiálov dokážu odhaliť doteraz neznáme fakty o vzniku a histórii našej slnečnej sústavy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia