Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2019, 12:09
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Sú skutočne e-cigarety nebezpečnejšie ako tie klasické, alebo sú vhodnou alternatívou, ktorá so sebou nenesie zdravotné riziká?

Sú skutočne e-cigarety nebezpečnejšie ako tie klasické, alebo sú vhodnou alternatívou, ktorá so sebou nenesie zdravotné riziká?
Zdroj: wikipedia.org / TBEC Review
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Dennodenne nám sú predkladané rozporuplné informácie. Na jednoznačnosť si však ešte budeme musieť počkať.

Posledným trendom vo fajčení sú jednoznačne e-cigarety. Ešte pred pár rokmi sme ich videli len sporadicky. Ak niekto vytiahol e-cigaretu pred desiatimi rokmi, väčšina okolia na neho pozerala so záujmom. V súčasnosti sa stali e-cigarety tak bežnými, že podobný obrázok na ulici už nikoho neprekvapí.

Najmä medzi mladšou populáciou sa fajčenie elektronických cigariet v posledných rokoch veľmi rozšírilo, za čo mohla aj silná kampaň výrobcov takýchto produktov, ktorá sa niesla a v podstate stále nesie v duchu „e-cigareta je bezpečná náhrada normálnej cigarety“.

Módna záležitosť

V neposlednom rade sa elektronické cigarety stali aj akousi módnou záležitosťou. Klasické cigarety smrdia a sú mnohými považované za zastarané, nehovoriac o extrémne zapáchajúcich prstoch. Elektronické prinášajú revolúciu najmä v miere produkovaného zápachu, čo nejedného fajčiara okamžite zaujme.

Kde je však pravda? Odkedy tieto technologické výdobytky zaplavili ulice, spoločnosť sa rozdelila na dva tábory. Prvý, ktorý hlása, že fajčenie e-cigariet je nanajvýš bezpečné a s normálnymi cigaretami sa nedá ani porovnávať, a druhý, ktorý hovorí pravý opak. Koncový užívateľ je tým pádom z predkladaných informácii nanajvýš zmätený.

E-cigarety / kde je pravda o ich bezepčnosti/nebezpečnosti?
E-cigarety / kde je pravda o ich bezepčnosti/nebezpečnosti? Zdroj: wikipedia.org / TBEC Review
 

Najväčší problém – sú na trhu veľmi krátko

E-cigarety zaplavili trh s jasným posolstvom – lepšia alternatíva k obyčajným cigaretám. Avšak je treba si uvedomiť, že zatiaľ čo o normálnom fajčení máme dáta za desiatky rokov výskumu, o novodobom fajčení toho ešte veľa nevieme. Dlhodobé zdravotné následky sa totiž ešte len ukážu. My budeme prvou generáciou, ktorá ich na sebe bude pozorovať. Záujmom výskumu sú len zhruba 10 rokov, čo je veľmi krátka doba na vyvodenie jasných záverov.

Naši starí rodičia ani rodičia s podobnými výrobkami nemajú skúsenosť, preto je potrebný dostatok času na vyvodenie jasných záverov. Jednoducho povedané, aj heroín bol kedysi veľmi účinný liek „bez vedľajších účinkov“. Kto by vtedy čakal, že o desiatky rokov neskôr bude patriť medzi najnebezpečenejšie drogy vôbec?

Skryté nebezpečenstvo e-cigariet

Nedávna analýza chemických látok obsiahnutých v e-cigaretách vrhá na tieto produkty veľmi zlý tieň. Všetci pravdepodobne chápeme, na akom princípe novodobé tabakové výrobky fungujú. Základom e-cigarety je istá kvapalina, ktorá sa spaľuje a následne odparuje.

Fajčiari zvyknú používať termín „para“, ktorý znie vskutku neškodne, no aerosól vychádzajúci zo zariadení nie je v žiadnom prípade neškodná para. Táto tekutina sa totiž skladá z množstva chemikálií, ktorých najväčšiu časť tvoria propylénglykol, glycerol, nikotín a rôzne príchute, pričom mieru nikotínu si môže každý užívateľ vybrať individuálne v rozsahu 0 až 20 mg. Výpary môžu preto spôsobovať ochorenia pľúc, srdca a samozrejme rakovinu.

Najväčšie nebezpečenstvo sa objavuje práve pri ich spaľovaní. Pri zvýšení teploty sa chemikálie podrobujú rozkladom a menia sa na iné chemické zlúčeniny. Výskumníci použili pokročilú metódu merania zvanú nukleárna magnetická rezonančná spektroskopia a odhalili, že pri spaľovaní tejto kvapaliny sa tvorí najmä formaldehyd, ktorý patrí medzi najznámejšie karcinogény. V súvislosti s týmito výsledkami vyvodili závery, že v porovnaní s tradičnými cigaretami môžu e-cigarety predstavovať až 15x vyššie riziko vzniku rakoviny.

Ďalšími látkami obsiahnutými v kvapaline sú aj prchavé organické zlúčeniny, ktoré dokážu svojimi účinkami prispieť k bolesti hlavy, nevoľnosti či poškodeniu vnútorných orgánov vrátane pečene, obličiek a nervového systému.  

Značne skúmanými sú aj samotné aromatické príchute. Ako bolo zrejmé už na začiatku, niektoré sú nebezpečnejšie ako iné, no v drvivej väčšine obsahujú v rôznej miere látku zvanú diacetyl, ktorá je spájaná so závažným ochorením – bronchitídou. Problémom sú aj nesprávne alebo nedostatočne uvedené látky obsiahnuté v kvapalinách.

E-cigarety / kde je pravda o ich bezepčnosti/nebezpečnosti?
E-cigarety / kde je pravda o ich bezepčnosti/nebezpečnosti? Zdroj: wikipedia.org / TBEC Review
 

Komplexný výskum

Domov
Zdieľať
Diskusia