Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2019, 14:19
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Kvôli Game of Thrones navštívilo Severné Írsko za rok 350 000 turistov

Kvôli Game of Thrones navštívilo Severné Írsko za rok 350 000 turistov
Zdroj: HBO
ZAUJÍMAVOSTI GAME OF THRONES HBO
Uložiť Uložené

Severoírsky filmový priemysel je podľa HBO najlepším na svete.

Ešte len nedávno sme sa museli rozlúčiť s fenoménom Game of Thrones, ktorý vyvrcholil 8. sériou. Treba priznať, že kvalita seriálu sa už nemohla so začiatkami vôbec rovnať, no napriek tomu sme si s fantasy svetom Westerosu za dlhé roky užili svoje.

Niekto tento hit od HBO sledoval od začiatku a iní do vlaku naskočili počas jazdy. Divácka základňa seriálu sa od prvej série rozrástla až päťnásobne. Rozpočet na jednu časť bol postupom času trojnásobne vyšší a dosiahol obdivuhodných 15 miliónov dolárov.

Z úspechu príbehu autora Georgea R. R. Martina však nečerpalo len HBO, ale taktiež Severné Írsko, kde sa nakrútilo približne 75 % scén. Spolupráca medzi Severným Írskom a HBO bola natoľko kvalitná, že spoločnosť sa miestny filmový priemysel nebála označiť za najlepší na svete.

Odporúčané
Vladimír Furdík: Night King mal sedieť na Železnom tróne, Daenerys bola od začiatku tak trochu bláznivá (Rozhovor) Vladimír Furdík: Night King mal sedieť na Železnom tróne, Daenerys bola od začiatku tak trochu bláznivá (Rozhovor) 18. mája 2019, 19:35

Severné Írsko do vybudovania filmových štúdií v Belfaste investovalo 14 miliónov libier, ale Game of Thrones do ich rozpočtu podľa odhadov prinieslo vyše 250 miliónov libier a zároveň vytvorilo 7-tisíc nových pracovných miest.

Filmový sektor Severného Írska je čoraz cennejší. Jeho hodnota za rok je vyčíslená na približne 270 miliónov libier a iba za rok 2018 sa v Severnom Írsku nakrúcalo 9 ďalších televíznych seriálov a 6 celovečerných filmov.

Kvôli Game of Thrones navštívilo Severné Írsko za rok 350 000 turistov
Zdroj: wikimedia.org / Colin Park / geograph.ie

Vplyv Game of Thrones na túto krajinu pozitívne vplýva aj naďalej a predpokladá sa, že v tomto trende sa bude taktiež najbližšiu dobu určite pokračovať. Za rok 2018 sa kvôli seriálu do Severného Írska prišlo pozrieť 350-tisíc turistov, čím do pokladnice naliali ďalších 50 miliónov libier.

Nadšenci seriálu mohli navštíviť 400 miliónov rokov staré jaskyne Cushendun, kde Melisandre porodila démona, ale taktiež sa mali možnosť poprechádzať po Železných ostrovoch (dedina Ballintoy, záliv Murlough) patriacich rodu Greyjoy. Cestovným kanceláriám sa doposiaľ podarilo vytvoriť vyše 25 rôznych výletov vychádzajúcich zo seriálu, a preto je výber skutočne pestrý.

Domov
Zdieľať
Diskusia