Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. júna 2019, 10:37
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

30 minút sedenia za počítačom je záťaž na telo. Fit lopta namiesto stoličky ťa nezachráni a tréning po práci nestačí, tvrdí kondičná trénerka

REFRESHER ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Katku denne navštevujú 30-roční klienti s problémami chrbtice. Čo by si mali osvojiť ľudia so sedavým zamestnaním?

Denne sedávaš hodiny zhrbený za počítačom a myslíš, že keď si po práci pôjdeš zašportovať, tvojmu telu to neuškodí? Omyl.

Ľudí so sedavým zamestnaním je čoraz viac a o tom, aký to má vplyv na naše telo, fyzické a dokonca psychické zdravie sme sa porozprávali s kondičnou trénerkou Katarínou Gerhátovou, ktorá študuje aj fyzioterapiu. Často za ňou chodia už 30-roční klienti s problémami chrbtice, práve kvôli dlhodobému pohybovému stereotypu. Čo im radí?

trenerka
trenerka Zdroj: www.instagram.com

V článku sa dozvieš: 

  • Aké problémy môžu postihnúť človeka so sedavým zamestnaním
  • Čo je najčastejšou chybou pri dlhodobom sedení
  • Či je dobré v práci sedieť na fit lopte
  • Či stačí po práci hodina športovania
  • Či nahradí denný pohyb aj cesta do práce na bicykli
  • Ako vyzerá ideálna pozícia v sede
  • Ako menia moderné firmy prístup k pohybovému stereotypu svojich zamestnancov
  • Čo by mal zamestnávateľ v rámci pohybu zabezpečiť svojim zamestnancom
  • Ako vplýva nedostatok pohybu na psychiku

Čo čaká človeka, ktorý denne sedí 8 hodín vo svojom zamestnaní a pracuje tak už približne 20 rokov?

Už len to, že niekto robí 20 rokov na jednom mieste, môže mať na neho psychický dopad. Nuž ale, čo sa týka fyzického výzoru človeka, po dlhodobom pohybovom stereotype si človek preťažuje stále rovnaké svalové skupiny, tie sa skracujú a tým pádom sa nám pomaly mení celé držanie tela. Ruka v ruke s tým idú zlé pohybové návyky, bolesti kĺbov a mnohé nepríjemné ochorenia. 

Najväčšou chybou pri sedení je čas, ktorý sedením strávime. Už sed, ktorý je dlhší ako pol hodinu, nie je pre naše telo dobrý.

Aké ochorenia môžu takéhoto človeka postihnúť?

Pre naše telo je sedenie dlhodobou záťažou a sú s tým spojené aj vážne ochorenia. Tým, že sa človek nehýbe, stagnuje krv v žilách, ľuďom opúchajú nohy, prídu kŕčové žily, srdce nepracuje tak, ako má, a to má vplyv aj na dýchanie a množstvo kyslíku v mozgu. Vznikajú z toho ochorenia srdca či cukrovka. 

Akú najväčšiu chybu pri sedení v práce robíme? 

Najväčšou chybou pri sedení je čas, ktorý sedením strávime. Už sed, ktorý je dlhší ako pol hodinu, nie je pre naše telo dobrý. Ak robíš s laptopom a máš možnosť sa s ním niekam presunúť, je dobré meniť miesta. Alebo sa len občas prejsť, postaviť sa, ponaťahovať. Stačí ak sa postavíš a hneď máš aj lepšie spaľovanie.

trenerka
trenerka Zdroj: Refresher

Fit lopta je nestabilná pomôcka, núti človeka viac pracovať s ťažiskom, ale rýchlo si na ňu telo zvykne a úplne v pohode sa dá na nej aj hrbiť.

Čiže stačí, ak sa párkrát za deň postavím a prejdem sa?

Efektívne sú predovšetkým zmeny polohy pri sedení. Či sedím vystretý alebo mám nohu pod sebou, je to úplne jedno pokiaľ sedím v jednej pozícii hodinu alebo aj viac. 

Ak pravidelne mením pozície v sede, môžem sa občas aj hrbiť?

Pár minút môže človek pokojne sedieť aj zhrbený, telu to neublíži, ak pravidelne mení polohy. Často od klientov počúvam, že sedia v jednej polohe v práci aj tri hodiny a ani sa nepostavia od notebooku. To je to najhoršie, človek je potom celý dolámaný. 

Pokiaľ je človek stále zabednený v robote a musí si cvikať hodiny, má to zlý dopad na jeho psychické aj fyzické zdravie.

Kedysi bolo trendom namiesto stoličky sedieť na fit lopte, aby sedel vzpriamene. Avšak fit lopty z kancelárií akosi vymizli. Ty máš na to aký názor?

Áno, kedysi bol trend, že „vymeň stoličku za fit loptu a vyhral si“. No opäť, je to len sed. Fit lopta je nestabilná pomôcka a núti ťa viac pracovať s ťažiskom, ale telo si na ňu rýchlo zvykne a úplne v pohode sa na nej dá sedieť aj zhrbene. Fit lopta je super pomôcka, ale skôr na občasnú zmenu pozície v kancelárii.

trenerka
trenerka Zdroj: Refresher

Bežne mám klientov okolo 30-tky, ktorí majú už teraz bolesti chrbta, krížov, ramien, či krku.

Neexistuje jedna ideálna pozícia, v ktorej by človek mohol v práci sedieť bez toho, aby to telu ublížilo?

Sú isté pozície na ideálny sed, ale človek si ich dlhodobo neukontroluje. 

Aké napríklad?

Ak by mala byť popísaná ideálna pozícia sedu, bolo by to zrejme čo najneutrálnejšie nastavenie nôh, panvy, chrbtice, hlavy a rúk, aké sa v pozícií nastaviť dajú. Nohy by mali byť na šírku panvy, chodidlami a kolenami nasmerovanými vpred s pravým uhlom v kolenách. Panva v neutrálnom postavení (pomyselný „zlatý stred“ medzi vysadením a podsadením), chrbtica v prirodzenom zakrivení bez vystrkovania či podsádzania zadku a bez hrbenia sa v hrudníku.

Odporúčané
Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku 4. marca 2024, 9:30

Ramená široko vytiahnuté do strán, neprepadávajú dopredu a hlava v napriamení. Najlepšie tak, aby zrak smeroval priamo na monitor, ktorý je vo výške očí. Ruky v pravom uhle v lakťoch opreté o stôl, kde sa nachádza klávesnica. 

S akými problémami za tebou ako fyzioterapeutkou a trénerkou chodia mladí ľudia najčastejšie?

Napríklad dnes som mala taký deň, že zo štyroch ľudí prišli traja s problémami ramien práve kvôli sedavému zamestnaniu. Bežne mám klientov okolo 30-tky, ktorí majú už teraz bolesti chrbta, krížov, ramien, či krku.

Teraz ešte keď je vonku teplo, tak ľudia majú prefúknuté krky z klímy. Títo ľudia sa síce hýbu po práci, chodia do fitka alebo aj inak športovať, avšak je to veľký nepomer, keď sedia 8 hodín v práci takmer s nulovým pohybom a potom idú na hodinku trénovať. To nemá efekt. 

Ako najčastejšie vyzerá človek, ktorý denno-denne sedí za počítačom a nekontroluje svoje sedenie?

Hlava v predsune, ramená padajú dopredu, guľatý chrbát a akoby zvýraznený hrb, často aj vyhladená krivka chrbta. Stráca sa prirodzené zakrivenie chrbtice. 

Daj si budík alebo si kúp hodinky, ktoré ťa budú neustále napomínať, aby si sa nezabudol hýbať.

Hovoríš, že keď si po práci každý deň pôjdem hodinu zašportovať, nestačí to? Môžem mať aj napriek tomu v budúcnosti problémy?

Áno, môžeš. Aj zo strany doktorov je stále väčší tlak na ľudí so sedavým zamestnaním, aby sa postavili a hýbali sa aj počas dňa. Daj si budík alebo si kúp hodinky, ktoré ťa budú neustále napomínať, aby si sa nezabudol hýbať.

Ráta sa, keď chodí niekto do práce a z práce na bicykli?

Počítame to do pohybu „pomimo”, je to super vec, ale našou snahou je zmeniť celodenný sed, takže sa to nedá brať ako náhrada. Je to znova záťaž na bedro v podobnej pozícii a nestačí na to, aby sme vyriešili problém, ktorý ten sed v bedre môže časom spôsobiť.

Stretla si sa s extrémnymi prípadmi?

Extrémne prípady sú už väčšinou v nemocnici. Keď u ľudí, ktorí dlhé roky ignorujú pohyb, prepuknú vážne problémy, väčšinou už idú za lekárom.

Myslíš, že ľudia mali v minulosti menšie problémy spojené s nedostatkom pohybu ako majú dnes?

Mladí majú teraz viac športových aktivít, idú do fitka, chodia plávať, boxovať, na jógu či crossfit. S trendom zdravého životného štýlu aj viac dodržiavajú zdravú stravu. Avšak v minulosti mali ľudia celý deň aktívnejší, viac chodili pešo či mali manuálnu prácu a nemuseli sedieť za počítačom. Dnes majú ľudia so sedavým zamestnaním nerovnomerne rozložené aktivity počas dňa. 

Super by bolo zavesiť v priestoroch firiem hrazdy, aby sa človek mohol trochu ponaťahovať.

O tomto všetkom chodievaš prednášať do firiem. Zabezpečujú firmy zamestnancom viac pohybu a voľnosti? 

Evidujem veľkú zmenu k lepšiemu. V priestoroch firiem, kam chodievam prednášať, vznikajú relax zóny či movement zóny. Väčšinou sme prednášali vo firmách, kde mali do 200 zamestnancov, no ide skôr o tie modernejšie spoločnosti. Do štátnych si nás asi radšej nevolajú, tam moc nechodíme. Zo skúseností viem, že tam sa nemení v tomto smere nič.

Čím ešte môže zamestnávateľ prispieť k tomu, aby mali jeho zamestnanci dostatok pohybu aj napriek tomu, že musia cez deň sedieť v kancelárii?

Super by bolo mať v priestoroch firiem, alebo práve v tých movement zónach hrazdy či iné závesné systémy, aby sa človek mohol trochu ponaťahovať. Zabezpečiť karimatky, nech si pokojne aj poleží či trochu precvičí isté partie.

Odporúčané
KVÍZ: Dokážeš pomenovať lekárov podľa ich špecializácie? KVÍZ: Dokážeš pomenovať lekárov podľa ich špecializácie? 1. marca 2024, 16:35

Druhú vec, ktorú môže zamestnávateľ poskytnúť, je časový priestor, kedy sa človek môže ísť prejsť von, alebo odísť na dlhší obed, nielen byť v strese, že sa musí za 30 minút najesť a hneď ísť cvikať hodiny do roboty. Byť otrokom toho, že sedím v práci a niekto nado mnou stojí a pozerá, kedy sa vrátim z obedu naspäť je kombináciou fyzického aj psychického stresu. 

trenerka
trenerka Zdroj: Refresher

Keď už sme pri strese, ako vplýva nedostatok pohybu na našu psychiku?

Človek môže prežívať depresívne stavy a podliehať negatívnym myšlienkam z pracovného aj pohybového stereotypu. Hovorí sa, že v dnešnej dobe je veľa slniečkárov a všetci chcú vidieť len to pozitívne vo svete, ale celkové nastavenie človeka, extrémne dobre vplýva na mozog, srdce či cievy. Pokiaľ je niekto zabednený v robote, musí si sledovať hodiny a pracuje pod tlakom, má to zlý dopad nielen na fyzické, ale aj psychické zdravie. 

A čo ľudia, ktorí  pracujú manuálne? Môžu mať neskôr podobné problémy?

Napríklad ľudia, ktorí robia na stavbách, sú opačným extrémom. Takýto človek má identický denný pohyb, to je skoro rovnaké, ako keby sedel osem hodín. Telo zaťažuje rovnako, len iným  spôsobom. Či celý deň zospodu opravuješ autá alebo sedíš zhrbený za počítačom, obe sú zlé. Treba pravidelne meniť pozície, hýbať sa. To je základ.

Okrem toho, že pomáhaš svojim klientom, čomu sa momentálne najviac venuješ v tejto oblasti?

Momentálne sa najviac venujem trénovaniu klientov, vlastnému vzdelávaniu, trénujem a zlepšujem samú seba, robievam prednášky vo firmách a som zodpovedná za odbornosť nášho Cvičisko teamu, aby sme sa neustále posúvali vpred a zlepšovali. Školím nových trénerov a pomáham im v tom, aby boli postupne lepší ako ja, ak začnú nad tréningom rozmýšľať aj z iného pohľadu

Domov
Zdieľať
Diskusia