Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2019, 10:36
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Na Slovensku vznikne vôbec prvá inštitúcia EÚ. O sídlo Európskeho orgánu práce bojovali viaceré štáty

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slovensko uspelo v boji o dôležitý orgán Európskej únie.

Slovensko získalo vôbec prvú inštitúciu Európskej únie. Uspeli sme v boji o sídlo Európskeho orgánu práce (ELA). Rozhodla o tom vo štvrtok Rada pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu.

Ako informuje denník Pravda, tento orgán by podľa všetkého mal sídliť Bratislave a postupne vznikať až do roku 2023. Začať s činnosťou by však mal už tento rok. Záujem o sídlo ELA navyše prejavili aj mnohé iné európske štáty, ako Rumunsko, Lotyšsko, Cyprus či Chorvátsko.

V boji o inštitúciu nás podporili aj krajiny V4, či dokonca aj niektoré severské krajiny. ELA bude uľahčovať prístup k informáciám o právach a povinnostiach jednotlivcov týkajúcich sa voľného pohybu za prácou alebo zamestnávateľov cezhraničnom poskytovaní služieb.

Rovnako je jej cieľom posilniť spravodlivosť a dôveru v jednotný trh prostredníctvom presadzovania pravidiel EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácii sociálneho zabezpečenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia