Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2019, 14:24
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Občiansky zrejme budú mať aj deti mladšie ako 15 rokov

ZAUJÍMAVOSTI OBČIANSKY PREUKAZ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ministerstvo vnútra chce občianske aj pre deti do 15 rokov. Inak sa nedostanú k zdravotným zápisom.

Slovenské deti by mali mať občianske preukazy aj predtým, než dosiahnu vek 15 rokov, tvrdí ministerstvo vnútra. Návrh zákona pozostáva zo zavedenia občianskych bez fotografie či podpisu, ktorý bude slúžiť ako prístup do zdravotnej dokumentácie dieťaťa.

Vybavený bude aj čipom a keďže ide o jediný spôsob, ako sa do zdravotných zápisov od roku 2022 bude dať dostať, návrh zákona má svoje logické opodstatnenie. Ministerstvo by deťom tento občiansky preukaz zasielalo automaticky a nemusel by sa tak vybavovať na úradoch, informuje Trend.

V prípade, že chcú rodičia detí mladších ako 15 rokov používať občiansky ako cestovný doklad v EÚ a ostatných krajinách, ktoré slovenský občiansky preukaz akceptujú, môžu požiadať o jeho vydanie aj s fotografiou. Takýto preukaz sa však bude vydávať s časovou platnosťou a bude sa musieť obnovovať – vo veku od 2 do 6 rokov každé 2 roky, od 6 do 15 každých 5 rokov.

Občiansky zrejme budú mať aj deti mladšie ako 15 rokov
Zdroj: Ministerstvo vnútra
Domov
Zdieľať
Diskusia