Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2019, 16:00
Čas čítania 0:00
Vl Mi

V sobotu choď voliť poslancov do Európskeho parlamentu. Nedovoľ, aby sme mali opäť najnižšiu účasť v EÚ

V sobotu choď voliť poslancov do Európskeho parlamentu. Nedovoľ, aby sme mali opäť najnižšiu účasť v EÚ
Zdroj: Martin Baumann/TASR
ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

Na každom hlase záleží.

Štatistiky nepustia. Sme na chvoste v rámci volebnej účasti do Európskeho parlamentu, v posledných voľbách zaznamenalo Slovensko najnižšiu účasť v celej EÚ. Volieb sa zúčastnilo len 13,05 % oprávnených voličov, čo znamená, že svoje právo voliť vtedy využilo len približne 560 000 ľudí.

Odporúčané
Ženy majú výrazne nižší plat ako muži, prirodzený prírastok Slovákov je biedny. Najzaujímavejšie štatistiky o Slovensku Ženy majú výrazne nižší plat ako muži, prirodzený prírastok Slovákov je biedny. Najzaujímavejšie štatistiky o Slovensku 26. apríla 2019, 10:14

V našej krajine, bohužiaľ, všeobecne platí, že voliť „európskych politikov“ pre nás nie je dôležité, no opak je pravdou. Dôležité rozhodnutia prichádzajú práve z Európskeho parlamentu a záleží na tom, kto tam bude sedieť. Ak tam pošleme ľudí, ktorí budú pasívni a nebudú mať záujem bojovať za záujmy Slovenska, je to len a len na škodu. Ukrátime sa o benefityktoré členstvo ponúka. Nemal by si držať hubu.

Už o pár dní máš možnosť rozhodnúť

V sobotu 25. mája budeš mať občiansku povinnosť. V tvojom rodnom meste či obci určite nájdeš volebnú miestnosť, kde ti umožnia vhodiť volebný lístok do urny. Tohtoročné voľby do Európskeho parlamentu budú už štvrté na Slovensku, tie predchádzajúce sa uskutočnili v roku 2014.

Právo voliť majú všetci občania EÚ s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí v termíne konania volieb dovŕšili 18 rokov. Voliči na Slovensku musia voliť v príslušnej volebnej miestnosti na základe svojej adresy trvalého pobytu.

V sobotu choď voliť poslancov do Európskeho parlamentu. Nedovoľ, aby sme mali opäť najnižšiu účasť v EÚ
Zdroj: Vladimír Mičuda/REFRESHER

Druhou možnosťou je vybaviť si voličský preukaz, ten ti umožní hlasovať v ktoromkoľvek volebnom okrsku na území Slovenska. Musíš však požiadať svoju obec, mesto či mestskú časť svojho trvalého pobytu. Čas máš do tohto piatku, môžeš si ho vybaviť buď osobne, alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby. Elektronicky či písomne to už nie je možné, čas bol do 3. mája.

„Voličom zapísaným do zoznamu voličov obecný úrad doručí oznámenie o čase a mieste konania volieb. V oznámení bude uvedené číslo volebného okrsku, adresa volebnej miestnosti a informácia o úprave hlasovacieho lístka,“ dočítaš sa na webe Európske voľby 2019.

Veľká Británia odchádza z EÚ, čo to znamená?

Voľby do európskeho parlamentu sa uskutočnili celkovo už dvanásťkrát, tento rok sa volí na území štátov Európskej únie v dňoch 23. až 26. mája. Máme tu však niečo, čo tu ešte nikdy nebolo.

Brexit robí vrásky nielen politikom, ale aj občanom. Celý proces odchodu Veľkej Británie je kostrbatý, občania aj firmy sú v očakávaniach, čo sa vlastne podarí vyjednať a aký to na nich bude mať dopad.

Pre Brexit máme určite oveľa viac otázok než konštruktívnych odpovedí. Niektoré veci sú už dnes aj napriek tomu jasné. Napríklad to, ako sa prerozdelia miesta v Európskom parlamente po odchode Veľkej Británie – klesne celkový počet europoslancov, zo 751 by sa mal znížiť na 705.

Slovensko si po novom vyberie štrnásť poslancov, v súčasnosti má trinásť mandátov. Zo 14 zvolených poslancov získajú mandáty 13 z nich, pričom 14 mandát bude pridelený Slovensku po odchode Veľkej Británie z Európskej únie.

Ako voľby do EP vlastne prebiehajú?

Klasika. Voľby sa konajú túto sobotu od siedmej ráno do desiatej večer. V tomto čase sa treba zastaviť vo volebnej miestnosti v mieste tvojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov si zapísaný.

Po príchode do volebnej miestnosti sa preukážeš občianskym preukazom alebo pobytovým preukazom občana Európskej únie. Ak máš hlasovací lístok, predložíš aj ten. 

Ak si volič (občan SR), ktorý nemá trvalý pobyt na území Slovenka a ani na území iného členského štátu EÚ, predložíš cestovný doklad a čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

Nasleduje to hlavné, odovzdávaš svoj hlas. Vyberieš si teda stranu, ktorú by si chcel nasledujúce roky vidieť v EP. Tieto voľby je výber naozaj pestrý, dohromady si môžeš vybrať až z 31 kandidátok.

Keď už budeš pevne rozhodnutý, ktorej strane odovzdáš svoj hlas, zakrúžkuješ na danej kandidátke dvoch kandidátov, ktorí na teba zapôsobili počas kampane najviac. Nezabudni však, že krúžkovať môžeš len kandidátov jednej strany, nemôžeš označiť jedného kandidáta tam, druhého z inej strany a hodiť svoje hlasy do urny.

Je to jednoduché, tak zober mamu, otca, súrodencov aj starých rodičov. Čím viac nás príde, tým lepšie pre budúcnosť našej krajiny.

Odporúčané
Zuzana Čaputová, Sajfa ani Zomri nebudú držať hubu. Čo sa skrýva za fotkami influencerov, ktoré pribúdajú na sociálnych sieťach? Zuzana Čaputová, Sajfa ani Zomri nebudú držať hubu. Čo sa skrýva za fotkami influencerov, ktoré pribúdajú na sociálnych sieťach? 20. mája 2019, 12:47

Ktoré strany vstúpia do Európskeho parlamentu?

Politické strany musia získať aspoň 5 % hlasov, aby mohli byť ich zástupcovia zvolení do Európskeho parlamentu.


Podľa právnych predpisov EÚ musia všetky krajiny používať hlasovací systém, ktorý zabezpečí pomerné zastúpenie. „To znamená, že počet zvolených členov každej strany závisí od podielu volebných hlasov, ktoré strany získali. Slovensko používa preferenčné hlasovanie, ktoré dáva voličom možnosť uviesť svoje preferencie v rámci zoznamu strany, ktorú volia. Volič môže použiť maximálne dva preferenčné hlasy na volebnom lístku. Kandidáti, ktorí dostanú väčšinu preferenčných hlasov sa môžu dostať pred kandidátov, ktorí sú na zozname vyššie,“ píše sa na webe európskych volieb.

Domov
Zdieľať
Diskusia