Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. marca 2019, 16:53
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Medzi najnávykovejšie látky na svete patria aj alkohol a nikotín. Za kokaínom zaostávajú len veľmi tesne

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložiť Uložené

Medzi najnebezpečnejšie látky patria aj tie legálne.

Závislosť na akejkoľvek látke treba brať veľmi vážne. Niektoré z nich dokážu človeku spoľahlivo zničiť život a aj keď jedna dávka ešte nemusí nič znamenať, prináša so sebou obrovské riziká vytvorenia závislosti.

Skupina adiktológov, teda expertov na závislosti, skúmala množstvo známych drog. Štúdia sa pokúsila ohodnotiť závislosť jednotlivých látok podľa troch faktorov – akú radosť človeku spôsobuje, aká je fyzická závislosť (bolesť hlavy či závraty) a ako silná je tá psychická (túžba po látke, nervozita...).

Medzi najnávykovejšie látky na svete patria aj alkohol a nikotín. Za kokaínom zaostávajú len veľmi tesne
Zdroj: unsplash

Tieto faktory špeciálne bodovali a následne z nich spravili priemerné hodnoty. Každá látka dostala špeciálny koeficient na škále od 0 do 3, pričom 3 je najväčšmi budujúca závistlivosť.


Na prvom mieste skončil heroín so skóre 3. Nasleduje kokaín (2,4), nikotín (2,2), barbituráty (2) a na prekvapivom piatom mieste nájdeš alkohol (1,9).

Ďalšia štúdia však prvej spomínanej trošku protirečí a podľa jej výsledkov sú na prvých miestach heroín, crack (kokaín prevarený so sódou bikarbónou) a metamfetamín (pervitín). Reč je však len o škodlivosti voči používateľovi – pokiaľ ide o škodlivosť voči okoliu používateľa, prvé miesto získava s prehľadom alkohol. Druhý heroín získal o polovicu nižšie skóre.

Medzi najnávykovejšie látky na svete patria aj alkohol a nikotín. Za kokaínom zaostávajú len veľmi tesne
Zdroj: thelancet

Domov
Zdieľať
Diskusia