Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2019, 14:27
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Kto je Billie Eilish a prečo je jednou z najvyhľadávanejších interpretiek dnešných dní?

Kto je Billie Eilish a prečo je jednou z najvyhľadávanejších interpretiek dnešných dní?
Zdroj: Instagram
HUDBA BILLIE EILISH
Uložiť Uložené

Vzorom dnešnej mladej generácie je poriadne uletená, ale po hudobnej stránke priam dokonalá sedemnásťročná speváčka.

Pokiaľ si ešte nikdy nezapočul meno Billie Eilish, poprípade netušíš o koho ide, si už pravdepodobne starý. Bohužiaľ, povedzme si pravdu, nikto z nás nemladne, vzhľadom k tomu nie je vždy ľahké včas zaregistrovať vychádzajúce hviezdičky, hudobná scéna sa totiž obmieňa nezastaviteľnou rýchlosťou.

Billie Eilish je najdiskutovanejšou tínedžerkou súčasnosti. Idol dnešnej generácie mladých dievčat, ktoré ju okrem samotnej hudby a myšlienok hovoriacim im priamo zo srdca zbožňujú aj kvôli jej originálnemu štýlu obliekania a rebelskej povahe, je najväčšou senzáciou v hudobnom priemysle za posledných niekoľko rokov.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BILLIE EILISH (@wherearetheavocados) on

Predtým, ako sa stala slávnou

Jej rodičia sú herci Maggie Baird a Patrick O’Connell, Billie a jej brat Finneas vyrastali v štvrti Highland Park v Los Angeles, vzdelávaní boli doma. Obaja už odmalička študovali hudbu, Billie navyše aj tanec.

Je fanúšičkou hudobníkov ako A$AP Rocky, Lana Del ReyEarl Sweatshirt, Drake alebo Ski Mask The Slump God, jej najobľúbenejším interpretom a zároveň najväčšou inšpiráciou je však Tyler, the Creator, pre portál Teen Vogue sa vyjadrila nasledovne: „Tyler, the Creator si robí čo chce a nezáleží mu na tom, či to bude fungovať alebo nie, čo úplne obdivujem.

Odporúčané
Billie Eilish na Szigete ukázala detskú hravosť aj vyzretosť a rozplakala masy. Čo odkázala publiku? (Report) Billie Eilish na Szigete ukázala detskú hravosť aj vyzretosť a rozplakala masy. Čo odkázala publiku? (Report) 16. augusta 2023, 16:30

Texty písala už v útlom veku, jedným z jej prvých bola záležitosť Fingers Crossed –romantická skladba zasadená do zombie apokalypsy, ktorú však s odstupom času Billie považuje za trápnu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BILLIE EILISH (@wherearetheavocados) on

Skladba Ocean Eyes

Billie nie je len speváčka, ale aj tanečníčka. Pre svojho učiteľa tanca mala v štrnástich rokoch pripraviť skladbu, na ktorú následne spolu navrhnú tanečnú choreografiu. Vzniká popová balada Ocean Eyes, ktorú pôvodne napísal jej brat Finneas O'Connell pre svoju skupinu, nakoniec sa však rozhodol venovať jej ju. Sám totiž vedel, že v ženskom prevedení bude ešte o čosi dojímavejšia. 

V novembri roku 2015 ju súrodenci nahrali na SoundCloud. Skladbu začalo z ničoho nič zdielať obrovské množstvo ľudí, zo štrnásťročnej Billie sa cez noc stala hotová hviezda. Okamžite sa jej chopil schopný manažér, ktorý s ňou spolupracuje dodnes.

So svojím bratom sa, pochopiteľne, okamžite pustili do práce. Netrvalo dlho a na svetlo sveta sa dostáva skladba Six Feet Under hovoriaca opäť o nešťastnej láske, o jej bývalom priateľovi a o zlomenom srdci.

Odporúčané
Billie Eilish: Nikdy nechodila do školy, bola závislá od porna, skončila s tancom pre zranenie a trpí nepríjemnou chorobou Billie Eilish: Nikdy nechodila do školy, bola závislá od porna, skončila s tancom pre zranenie a trpí nepríjemnou chorobou 21. júla 2023, 12:30

Časom podpísala zmluvu so svetovým vydavateľstvom Interscope Records a skladba Ocean Eyes sa stala súčasťou soundtracku k rovnako dojímavému seriálu 13 Reasons Why. 14. januára roku 2017 vychádza EP s niekoľkými remixami tejto skladby a v tomto momente na ňu hľadia všetky oči.

Billie Eilish si však v žiadnom prípade nekladie servítku pred ústa, nie je klasickým príkladom roztomilej tínedžerskej hviezdičky, vo svojich textoch a výpovediach dokáže šokovať a prekvapiť aj náročného poslucháča.

V kontraste s jej anjelským hláskom pripomínajúcim Lanu Del Rey, jednu z jej najväčších inšpirácií, znejú skladby so sadistickým podtónom a sexuálne narážky nezvyčajne, do určitej miery až prekvapivo. V jednom zo svojich najväčších hitov s názvom Bellyache sa napríklad vžila do úlohy psychopatky, ktorá práve vyvraždila svojich priateľov a následne zvádza vnútorný boj sama so sebou.

Vždy som chcela byť tou zlou, v každej hre, ktorú som hrala. Zlí boli vždy najviac cool. V reálnom živote však nie som zlá, dovoľte mi teda aspoň nasadiť si túto masku. Písanie je to isté ako hranie hry. Môžete byť kýmkoľvek, kým chcete,“ vyjadrila sa na adresu svojej tvorby pre portál The Fader.

EP Don't Smile at Me

V auguste roku 2017 vydáva debutové EP s názvom Don't Smile at Me obsahujúce niekoľko predošlých singlov Ocean Eyes, Bellyache, Watch a idontwannabeyouanymore. Skladba My Boy sa stáva soundtrackom k ďalšej tínedžerskej dráme, k seriálu Shadowhunters, ruku k dielu neskôr pridáva aj svetoznámy raper Vince Staples. Celý projekt produkoval jej brat, texty písali spoločne.

Odporúčané
Vyzretý nový album Billie Eilish je plný spovedí a melanchólie (Recenzia) Vyzretý nový album Billie Eilish je plný spovedí a melanchólie (Recenzia) 30. júla 2021, 16:37

EP je nasiaknuté dojímavými baladami s úvahami o fiktívnych situáciách, do ktorých sa snaží vcítiť, iné sú autentickou výpoveďou o nešťastnej láske, čo sme vlastne spomenuli už vyššie. Skladby poriadne zatočia s emóciami poslucháča, fungujú ako kniha, každý si príbeh predstaví po svojom na základe vlastných skúseností.

Po hudobnej stránke prepájajú prvky rhythm and blues a hip-hopu, a rôzne zvuky každodenne používaných predmetov. Spolu so zasneným vokálom speváčky predstavujú skutočne unikátny projekt, ktorý si svoj úspech právom zaslúžil.

O názve sa veľmi stručne vyjadrila pre portál Harper's Bazaar: „Neznášam sa usmievať. Cítim sa pri tom slabá a bezmocná. Vždy som taká bola... Neusmievam sa ani na žiadnych fotografiách. Ak sa pozriete na môj Instagram, mám večne „resting bitch face“ a myslím si, že vyzerám byť stále smutná.“ Mimochodom, na začiatku tohto roka EP zaznamenáva dokopy viac ako miliardu streamov.

Štúdiový album

Po vydaní spomínaného EP má Billie Eilish našliapnuté na naozaj sľubnú kariéru. Rok 2018 patril práve jej a vyťažila z neho maximum. Úspešná tour v Spojených štátoch amerických a dojímavá skladba so svetoznámym spevákom Khalidom, ktorá sa opäť stáva súčasťou soundtracku k druhej sérii 13 Reasons Why, ju vystreľujú na hudobný vrchol, stáva sa z nej superstar.

Vzhľadom ku svojim úspechom v marci toho istého roka avizuje prípravu štúdiového albumu s tajomným názvom When We All Fall Asleep, Where Do We Go? a prvý singel You Should See Me in a Crown vychádza v júli.

Odporúčané
Billie Eilish sa hľadá, široké mikiny vymenila za korzety. Jej kariéra má rýchlejší spád ako Lady Gaga Billie Eilish sa hľadá, široké mikiny vymenila za korzety. Jej kariéra má rýchlejší spád ako Lady Gaga 24. júla 2021, 12:30

Dychvyrážajúce synťáky a rýchle hajtky v kombinácii so zvukmi brúsenia nožov a spievaním v šepote z nej robia skladbu, z ktorej tuhne krv v žilách. Neskôr bola s patrične strašidelným vystúpením odprezentovaná aj v show Ellen DeGeneres.

Druhým singlom v poradí je skladba When the Party's Over, s metaforickým a do určitej miery znepokojujúcim videoklipom, na aké sme pri mladučkej speváčke zvyknutí.

Pri treťom sa už presúvame do prebiehajúceho roka. Skladba Bury a Friend s industriálnym elektronickým inštrumentálom a s jej charakteristickým vokálom navnadí snáď aj toho najväčšieho pochybovača, aby bol na album úprimne zvedavý.

Zaujímavosťou je prítomnosť neznámeho britského interpreta vystupujúceho pod pseudonymom Crooks, ktorý Billie spolu s nezvyčajným popisom neustále označoval vo svojich príspevkoch na Instagrame, až dokým si ho naozaj nevšimla a nerozhodla sa s ním spolupracovať, čo dokazuje jej originálny a nepredvídateľný štýl.

Spolu so skladbou sa spúšťa predpredaj albumu, ktorého dátum vydania pripadá na 29. marca 2019.

Doposiaľ posledným, štvrtým singlom je skladba s príznačným názvom Wish You Were Gay, vypovedajúcej o neopätovanej láske. Ešte štrnásťročná Billie sa totiž jedného dňa zahľadela do chlapca, ktorý si ju absolútne nevšímal, kvôli tomu dúfa, že objekt jej záujmu je homosexuál, aby na to mal patričný dôvod.

Domov
Zdieľať
Diskusia