Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2019, 11:18
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Instagram či Facebook za tvoju depresiu nemôžu, ukázal najnovší výskum

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Iróniou je, že sociálne siete ti môžu pomôcť v boji proti depresii.

Všetci pozeráme do mobilov a ignorujeme okolie. Snažíme sa vyzerať vo virtuálnom svete čo najlepšie a zabúdame žiť reálny život. Mnohí preto pripisujú internetu a sociálnym sieťam zlý vplyv na psychické zdravie človeka a odborné štúdie im dávali za pravdu.

Po najnovšom je ale všetko inak. Výskumníci na Brockovej univerzite v Ontáriu vyvrátili tvrdenie, že sociálne siete spôsobujú depresie. Ako na to prišli? Niekoľko rokov sledovali vysokoškolských študentov a žiakov základnej školy. Iróniou je, že Facebook a Instagram nielenže neprehlbovali depresiu, ale u dievčat ju dokonca potlačovali. Prieskumu sa dovedna zúčastnilo 1132 vysokoškolákov a 1782 žiakov základnej školy.

Instagram či Facebook za tvoju depresiu nemôžu, ukázal najnovší výskum
Zdroj: unsplash.com

Výskumníci z Ontária veria svojim výsledkom a zdôrazňujú, že štúdia vychádza z rozsiahlej štúdie. Dovtedy sa totiž vplyv sociálnych médií na psychické zdravie vyvodzoval len z jednorazových prieskumov, ktoré nešli do hĺbky a nebrali do úvahy individuálne problémy jednotlivcov.

Vedci použili dotazník na meranie príznakov depresie a zisťovali, koľko času respondenti trávia na sociálnych sieťach. Zaujímali sa tiež o pohybové aktivity a pýtali sa na denné rituály. Každého účastníka výskumu analyzovali osobitne.

Zistili, že taký Facebook či Instagram nepodporujú vývoj depresie. Naopak, dievčatám pomáha nestratiť sa vo svete myšlienok a ak by sociálne siete nevyužívali, cítili by sa izolovanejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia