Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. februára 2019, 16:14
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Dve kamošky vybudovali v Bratislave populárny gastro event, kam chodia aj známe tváre. Do brunchu sa zaľúbiš aj ty (Rozhovor)

Dve kamošky vybudovali v Bratislave populárny gastro event, kam chodia aj známe tváre. Do brunchu sa zaľúbiš aj ty (Rozhovor)
Zdroj: Brunch Bratislava
ZAUJÍMAVOSTI GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Brunch Bratislava sa stal vyhľadávaným posedením v radoch ľudí, ktorí si potrpia na kvalitné gastro.

Dve kamarátky Dominika Svetíková a Renáta Hečková zaviedli pred rokom a pol v našom hlavnom meste brunchovú kultúru, ktorá sa im úspešne ujala. Odvtedy každý mesiac, vždy na inom mieste, združujú komunitu ľudí, ktorí vždy radi strávia svoje dopoludnie v príjemnom prostredí s kopou výborného jedla.

Brunch Bratislava sa stal populárnym a vyhľadávaným eventom v radoch ľudí, ktorí si potrpia na kvalitné gastro. Aj napriek tomu, že majú každá iný hlavný zdroj príjmu a Brunch im už teraz berie dosť voľného času, rozhodli sa nespať na vavrínoch a priniesť do Bratislavy opäť ďalšiu novinku. Tentokrát však nepôjde o rannú aktivitu. 

V rozhovore sa dozvieš:

  • Ako vznikol Brunch Bratislava
  • Čo všeko obnáša zorganizovanie jedného eventu
  • Akú novinku chystajú 21. februára
  • Aký je ich full-time job
  • Či sa plánujú rozšíriť do iných miest
  • Ktoré známe tváre si obľúbili ich Brunch

Baby, prečo teda vznikol Brunch Bratislava?

Dominika: Brunch Bratislava vznikol spojením lásky k jedlu. Renáta už mala rozbehnutý svoj biznis s pečením, ja som rada robila večere pre kamarátov. Raz som urobila u mňa doma brunch, potom sme sa s Reňou spojili a urobili večeru spoločne.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Ľuďom sa to páčilo, ale úprimne, robiť niečo takéto vo veľkom je časovo aj finančne náročné. Na začiatok sme sa rozhodli urobiť iba taký malý brunch, v nejakej kaviarni pre pár kamarátov a známych s minimálnym vstupným, ktoré nám vykryje náklady. To bol prvý brunch, no a odvtedy to robíme už rok a pol (smiech).

Brunch je v zahraničí prirodzenou súčasťou kultúrneho života, podobne ako ísť v piatok večer na víno. 

brunch
brunch Zdroj: Brunch Bratislava

Podobných eventov v Bratislave zatiaľ veľa nemáme. Kde beriete inšpiráciu?

Renáta: Častým cestovaním do zahraničia, kde niečo ako brunch je prirodzenou súčasťou kultúrneho života, podobne ako ísť v piatok večer na víno. 

 

Dominika: Úprimne, ja som predtým na veľa brunchoch nebola, ak neberiem do úvahy all you can eat raňajky. Inšpiráciu sme brali najprv z Instagramu, kde je milión receptov, a všetko vizuálne dokonale nastajlované. Zahraničie sme začali riešiť neskôr. Moje dovolenky boli vždy viac o gastre, ale teraz to aj inak vnímam. Veľa veci si fotíme, navzájom posielame, že aha, toto by sme mohli mať aj my (smiech).

brunch
brunch Zdroj: Brunch Bratislava

Pokiaľ viem, nie je to váš full time job, dokonca Dominika robí v úplne inej sfére. Venovali ste sa niekedy predtým gastru?

Renáta: Ja sa v gastre pohybujem na prekvapenie už celkom dlho. Počas strednej školy som brigádovala na veľkých eventoch, ktoré mal na starosti môj strýko. Nemám vyštudovanú hotelovú akadémiu ani nič podobné, avšak na týchto eventoch sa vždy dalo dobre zarobiť za krátky čas. Potom som prešla na pečenie tort, no a teraz je to môj hlavný príjem.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Dominika: Jediné, čo mám spoločné s gastrom je, že som chodila na hotelovú akadémiu. Ale odborné predmety som neznášala. Brigádovala a praxovala som  v gastre roky, teda popri strednej škole. Potom ma zlákal fashion biznis a momentálne pracujem v modelingovej agentúre, tiež spolupracujem s Vogue Portugal a Czechoslovakia ako casting directorka. Na prvý pohľad je to úplne odlišná sféra, ale veľakrát sa nám ju podarilo prepojiť.

Snažíme sa vždy pracovať s kvalitou. Ja osobne rada viem, čo jem.

brunch
brunch Zdroj: Brunch Bratislava

Kedže ste nič podobné predtým neorganizovali, ako prebiehajú vaše prípravy na Brunch? 

Renáta: Recepty si vymýšľame samé. Keďže do zahraničia okrem kultúrnych eventov cestujem najmä kvôli jedlu, väčšinou si odtiaľ prinesiem nejeden tip a potom je to už len o fantázii. Veľa čerpám z Pinterestu, ktorý je, ako moja kamoška Katka hovorí, hipsterský google, a pre mňa je nekonečnou studnicou inšpirácie. Naše recepty sú z kvalitných surovín a myslím, že už len týmto sa odlišujeme od ostatných.

Keďže je teraz trend vyhýbať sa rôznym zložkám dostupných potravín, upravujeme aj menu. Najlepšie sa varí zo sezónnych surovín. Ihneď ako začína ožívať trh na Žilinskej, trávime tam sobotné skoré rána a vyberáme, čo by sme využili na nedeľný brunch. Samozrejme, moodboard eventu máme predom pripravený. 

Dominika: Ja som skôr instagramová. Pinterest nepoužívam tak od roku 2000 (smiech). Celá príprava trvá približne mesiac. Určíme si dátum, miesto, urobíme event, ľudia sa začínajú hlásiť. My si stanovíme menu a vždy sa snažíme, aby tam bolo čo najviac sezónnych potravín.

Odporúčané
Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu 10. apríla 2024, 18:00

Zima ja trochu chudobná, nakoľko takmer žiadna domáca zelenina a ovocie nie sú dostupné. Od jari už takmer všetko berieme z našich záhrad, od deda, respektíve z trhu od overených predajcov. Napríklad aj chlieb nám vyrába náš známy pekár a nedávno sme mali na Brunchi domáce žemličky od mojej sestry. Snažíme sa vždy pracovať s kvalitou. Ja osobne rada viem, čo jem a chceme to preniesť aj sem.

brunch
brunch Zdroj: Brunch Bratislava

A čo téma vegáni, bezlepkoví, bezlaktózoví? Máte alternatívy aj pre nich?

Dominika: Snažíme sa každému vyhovieť, ale nedá sa to celoplošne, aby bol spokojný úplne každý. Vegetarián sa u nás naje v pohode, pretože mäso používame minimálne. Vegán to ma ťažšie, ale máme aj také jedlá. Ak je niekto bezlepkový, vždy nám napíše a pripravíme mu bezlepkové verzie. Samozrejme, nedá sa všetko robiť v každej variante.

brunch
brunch Zdroj: Brunch Bratislava

Dva týždne pred eventom máme vždy vypredané, takže pokladám náš Brunch za obľúbenú súčasť nedeľnej kultúry mladých Bratislavčanov. 

Nevyskytla sa niekedy krízová situácia? Keď ste nestíhali, alebo vznikol nejaký chaos?

Renáta: Krízová situácia bola v momente, kedy sme pochopili, že event treba deliť na 2 skupiny prichádzajúcich ľudí a zrazu zlyhala organizácia a ľudia nemali kde sedieť, lebo prišlo asi 30 ľudí naraz a zvyšných 20 tam už sedelo. 

Dominika: Bolo ich veľa a samozrejme, aj medzi nami, keďže sme dosť odlišné povahy. Renáta je bohém a umelec, ja zase potrebujem mať všetko hneď naplánované, urobené, odfajknuté, aby som mohla ísť ďalej.

Odporúčané
Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) 2. apríla 2024, 12:30

Ak to tak nejde, vybuchnem, naháňam ju a na chvíľu je to zas ok (smiech). Ale myslím, že sme si na to už obe zvykli. Stále sa však učíme za pochodu, určite si nemôžeme povedať, že všetko máme na 100 % organizačne zvládnuté. Aj keď posledný Brunch bol napríklad bez drámy. Asi jediný (smiech).

brunch
brunch Zdroj: Brunch Bratislava

A ako je to kapacitne? Koľko ľudí môže prísť?

Brunch je rozdelený do dvoch skupín po cca 35 ľudí a striedajú sa od 10-tej do 14-tej hodiny. Organizujeme ich v kaviarňach niekde v centre Bratislavy a väčšinou ich obmieňame, takže sú vždy na inom príjemnom mieste. 

Obľúbila si Bratislava brunchovú kultúru? Myslíte, že od vášho štartu je v meste viac podobných akcií?

Renáta: Popravde, sama by som rada chodila na takýto event niekam, avšak stále je toho v Bratislave málo. Keďže máme vždy 2 týždne pred eventom vypredané, pokladám ho za obľúbenú súčasť nedeľnej kultúry mladých Bratislavčanov. 

 

Dominika: Ja by som tiež šla na náš Brunch (smiech)! Zatiaľ nič také v Bratislave nie je, myslím taký stret dobrej energie, super jedla a pekného priestoru. Vždy keď vyjdem zozadu sa pozrieť, čo sa tam deje a pozdraviť známych, už sa mi nechce odísť. 

brunch
brunch Zdroj: Brunch Bratislava

Veronika Ostrihoňová bola dvakrát, potom vzala aj Sajfu a ten tam rovno natočil vlog, čo nám veľmi pomohlo.

Pripravujete novinku s názvom Aperitivo. Nepôjde tentokrát o doobedné posedenie, ale práve o to večerné. Prezradíte nám viac? 

Renáta: Apeiritivo je, rovnako ako brunch, populárnou spoločenskou udalosťou, ktorá na rozdiel od brunchu prebieha v čase, kedy väčšina ľudí končí v práci a chceli by si niečo „zobnúť“ a posedieť pri drinku. Netreba si však aperitivo zamieňať za večeru, je to skôr na štýl tapasu. 

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Dominika: Aperitivo je talianska špecialitka. Zistili sme, že vo februári nemáme ani jeden víkend spoločne voľný, tak sme si povedali, že prečo neskúsiť niečo cez týždeň, po práci. Celý večer bude hrať DJ Stame, ľudia dostanú najesť, napiť. Uvidíme, čo z toho bude. Prvý organizujeme 21. februára od 18.00-22.00 vo W cafe.

brunch
brunch Zdroj: Brunch Bratislava

V Bratislave nie je poriadna raňajkáreň, kde nedostanete len párky, praženicu na tri spôsoby či kašu. 

Všimli sme si, že váš Brunch si obľúbili aj známejšie tváre. Chodia pravidelne?

Veronika Ostrihoňová bola dvakrát, potom vzala aj Sajfu a ten tam rovno natočil vlog, čo nám veľmi pomohlo. V ten istý Brunch tam prišla aj Jasmina Alagič s Dominikou Ducovou. Naty Kerny a Pil C myslím boli na dvoch Brunchoch. A aj Refresher bol!

Nemôžem hovoriť za nich, to, že tam boli, ešte neznamená, že si to aj obľúbili, ale rady ich tam uvidíme znova. To, že ich tam zavoláme, nie je cielené, sú to kamaráti a známi. Samozrejme, to, že nás odpromujú na sociálnych sieťach, nám len pomôže, to nemôžem poprieť. 

brunch
brunch Zdroj: Brunch Bratislava

Je niečo, čo vám v bratislavskom gastre chýba?

 

Renáta: Nie je tu poriadna raňajkáreň, kde nedostanete len párky, praženicu na tri spôsoby či kašu. 

Dominika: Súhlasím, poriadne sa mi nedá ísť nikam naraňajkovať. Sú tu možno dve miesta, kam chodím, ale aj to len preto, že nič lepšie nie je. Chýba mi tu streetfood, lokálne kuchyne z iných krajín. Streetfood nie je len o hot-dogoch či burgroch. Chýbajú mi tu ľudia, ktorí sú viac zapálení do jedla, kvality, ľudí čo tým žijú. Ako keď si niekedy pozriete Chef’s Table.

Odporúčané
Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta 22. marca 2024, 9:30

Skôr to tu funguje na báze, že otvorím niečo, čo si ľudia obľúbia, nalákam ich a potom zvýšim ceny, znížim porcie a kvalitu. Mohla by som menovať. Ja napríklad neviem povedať obľúbenú reštauráciu v Bratislave, aj keď sa tu gastro enormne zlepšilo. Ale neviem. 

brunch
brunch Zdroj: Brunch Bratislava

Plánujete sa rozširovať? Možno Brunch v inom meste? 

 

Renáta: Keďže k Brunchu potrebujeme výrobňu a všetko musí byť čerstvé, minimálne dva dni by sme museli mať k dispozícii kuchyňu v danom meste a to zatiaľ neplánujeme. 

Dominika: Ja neviem. To by sme sa tomu museli už začať venovať full time a ja mám stále prioritu to, čo robím. Toto je skôr taka „zábavka“.

Domov
Zdieľať
Diskusia