Utorok 19. 2. 2019 meniny má Vlasta

hľadaj na refresheri

Odteraz si môžeš článok
uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Odporúčame zapnúť browser notifikácie, ak budeš prihlásený na Refresher s týmto zariadením.
Zaujímavosti
1
Denisa M.
9. február 2019, 16:14

Dve kamošky vybudovali v Bratislave populárny gastro event, kam chodia aj známe tváre. Do brunchu sa zaľúbiš aj ty (Rozhovor)

Brunch Bratislava sa stal vyhľadávaným posedením v radoch ľudí, ktorí si potrpia na kvalitné gastro.

Denisa M.
9. február 2019, 16:14
Dve kamošky vybudovali v Bratislave populárny gastro event, kam chodia aj známe tváre. Do brunchu sa zaľúbiš aj ty (Rozhovor)
Zdroj: Brunch Bratislava
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
1
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Dve kamarátky Dominika Svetíková a Renáta Hečková zaviedli pred rokom a pol v našom hlavnom meste brunchovú kultúru, ktorá sa im úspešne ujala. Odvtedy každý mesiac, vždy na inom mieste, združujú komunitu ľudí, ktorí vždy radi strávia svoje dopoludnie v príjemnom prostredí s kopou výborného jedla.

 

Brunch Bratislava sa stal populárnym a vyhľadávaným eventom v radoch ľudí, ktorí si potrpia na kvalitné gastro. Aj napriek tomu, že majú každá iný hlavný zdroj príjmu a Brunch im už teraz berie dosť voľného času, rozhodli sa nespať na vavrínoch a priniesť do Bratislavy opäť ďalšiu novinku. Tentokrát však nepôjde o rannú aktivitu. 

 

V rozhovore sa dozvieš:

  • Ako vznikol Brunch Bratislava
  • Čo všeko obnáša zorganizovanie jedného eventu
  • Akú novinku chystajú 21. februára
  • Aký je ich full-time job
  • Či sa plánujú rozšíriť do iných miest
  • Ktoré známe tváre si obľúbili ich Brunch

 

Baby, prečo teda vznikol Brunch Bratislava?

 

Dominika: Brunch Bratislava vznikol spojením lásky k jedlu. Renáta už mala rozbehnutý svoj biznis s pečením, ja som rada robila večere pre kamarátov. Raz som urobila u mňa doma brunch, potom sme sa s Reňou spojili a urobili večeru spoločne.

 

Ľuďom sa to páčilo, ale úprimne, robiť niečo takéto vo veľkom je časovo aj finančne náročné. Na začiatok sme sa rozhodli urobiť iba taký malý brunch, v nejakej kaviarni pre pár kamarátov a známych s minimálnym vstupným, ktoré nám vykryje náklady. To bol prvý brunch, no a odvtedy to robíme už rok a pol (smiech).

 

Brunch je v zahraničí prirodzenou súčasťou kultúrneho života, podobne ako ísť v piatok večer na víno. 

 

brunch

 

Podobných eventov v Bratislave zatiaľ veľa nemáme. Kde beriete inšpiráciu?

 

Renáta: Častým cestovaním do zahraničia, kde niečo ako brunch je prirodzenou súčasťou kultúrneho života, podobne ako ísť v piatok večer na víno. 

 

Dominika: Úprimne, ja som predtým na veľa brunchoch nebola, ak neberiem do úvahy all you can eat raňajky. Inšpiráciu sme brali najprv z Instagramu, kde je milión receptov, a všetko vizuálne dokonale nastajlované. Zahraničie sme začali riešiť neskôr. Moje dovolenky boli vždy viac o gastre, ale teraz to aj inak vnímam. Veľa veci si fotíme, navzájom posielame, že aha, toto by sme mohli mať aj my (smiech).

 

brunch

 

Pokiaľ viem, nie je to váš full time job, dokonca Dominika robí v úplne inej sfére. Venovali ste sa niekedy predtým gastru?

 

Renáta: Ja sa v gastre pohybujem na prekvapenie už celkom dlho. Počas strednej školy som brigádovala na veľkých eventoch, ktoré mal na starosti môj strýko. Nemám vyštudovanú hotelovú akadémiu ani nič podobné, avšak na týchto eventoch sa vždy dalo dobre zarobiť za krátky čas. Potom som prešla na pečenie tort, no a teraz je to môj hlavný príjem.

 

Dominika: Jediné, čo mám spoločné s gastrom je, že som chodila na hotelovú akadémiu. Ale odborné predmety som neznášala. Brigádovala a praxovala som  v gastre roky, teda popri strednej škole. Potom ma zlákal fashion biznis a momentálne pracujem v modelingovej agentúre, tiež spolupracujem s Vogue Portugal a Czechoslovakia ako casting directorka. Na prvý pohľad je to úplne odlišná sféra, ale veľakrát sa nám ju podarilo prepojiť.

 

Snažíme sa vždy pracovať s kvalitou. Ja osobne rada viem, čo jem.

 

brunch

 

Kedže ste nič podobné predtým neorganizovali, ako prebiehajú vaše prípravy na Brunch? 

 

Renáta: Recepty si vymýšľame samé. Keďže do zahraničia okrem kultúrnych eventov cestujem najmä kvôli jedlu, väčšinou si odtiaľ prinesiem nejeden tip a potom je to už len o fantázii. Veľa čerpám z Pinterestu, ktorý je, ako moja kamoška Katka hovorí, hipsterský google, a pre mňa je nekonečnou studnicou inšpirácie. Naše recepty sú z kvalitných surovín a myslím, že už len týmto sa odlišujeme od ostatných.

 

Keďže je teraz trend vyhýbať sa rôznym zložkám dostupných potravín, upravujeme aj menu. Najlepšie sa varí zo sezónnych surovín. Ihneď ako začína ožívať trh na Žilinskej, trávime tam sobotné skoré rána a vyberáme, čo by sme využili na nedeľný brunch. Samozrejme, moodboard eventu máme predom pripravený. 

 

Dominika: Ja som skôr instagramová. Pinterest nepoužívam tak od roku 2000 (smiech). Celá príprava trvá približne mesiac. Určíme si dátum, miesto, urobíme event, ľudia sa začínajú hlásiť. My si stanovíme menu a vždy sa snažíme, aby tam bolo čo najviac sezónnych potravín.

 

Zima ja trochu chudobná, nakoľko takmer žiadna domáca zelenina a ovocie nie sú dostupné. Od jari už takmer všetko berieme z našich záhrad, od deda, respektíve z trhu od overených predajcov. Napríklad aj chlieb nám vyrába náš známy pekár a nedávno sme mali na Brunchi domáce žemličky od mojej sestry. Snažíme sa vždy pracovať s kvalitou. Ja osobne rada viem, čo jem a chceme to preniesť aj sem.

 

brunch

 

A čo téma vegáni, bezlepkoví, bezlaktózoví? Máte alternatívy aj pre nich?

 

Dominika: Snažíme sa každému vyhovieť, ale nedá sa to celoplošne, aby bol spokojný úplne každý. Vegetarián sa u nás naje v pohode, pretože mäso používame minimálne. Vegán to ma ťažšie, ale máme aj také jedlá. Ak je niekto bezlepkový, vždy nám napíše a pripravíme mu bezlepkové verzie. Samozrejme, nedá sa všetko robiť v každej variante.

 

brunch

 

Dva týždne pred eventom máme vždy vypredané, takže pokladám náš Brunch za obľúbenú súčasť nedeľnej kultúry mladých Bratislavčanov. 

 

Nevyskytla sa niekedy krízová situácia? Keď ste nestíhali, alebo vznikol nejaký chaos?

 

Exkluzívny obsah pre Refresher účty
Obsah dostupný len pre registrovaných čitateľov.
Pre dočítanie je potrebné sa prihlásiť. Prečo?
PRIHLÁSIŤ
Ohodnoť článok
5
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov tento mesiac. Prihlás sa pre neobmedzený prístup. Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov za mesiac. PRIHLÁSIŤ / REGISTROVAŤ PRIHLÁSIŤ
Najčítanejšie
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.