Brunch Bratislava sa stal vyhľadávaným posedením v radoch ľudí, ktorí si potrpia na kvalitné gastro.
Dve kamarátky Dominika Svetíková a Renáta Hečková zaviedli pred rokom a pol v našom hlavnom meste brunchovú kultúru, ktorá sa im úspešne ujala. Odvtedy každý mesiac, vždy na inom mieste, združujú komunitu ľudí, ktorí vždy radi strávia svoje dopoludnie v príjemnom prostredí s kopou výborného jedla.
Brunch Bratislava sa stal populárnym a vyhľadávaným eventom v radoch ľudí, ktorí si potrpia na kvalitné gastro. Aj napriek tomu, že majú každá iný hlavný zdroj príjmu a Brunch im už teraz berie dosť voľného času, rozhodli sa nespať na vavrínoch a priniesť do Bratislavy opäť ďalšiu novinku. Tentokrát však nepôjde o rannú aktivitu.
V rozhovore sa dozvieš:
- Ako vznikol Brunch Bratislava
- Čo všeko obnáša zorganizovanie jedného eventu
- Akú novinku chystajú 21. februára
- Aký je ich full-time job
- Či sa plánujú rozšíriť do iných miest
- Ktoré známe tváre si obľúbili ich Brunch
Baby, prečo teda vznikol Brunch Bratislava?
Dominika: Brunch Bratislava vznikol spojením lásky k jedlu. Renáta už mala rozbehnutý svoj biznis s pečením, ja som rada robila večere pre kamarátov. Raz som urobila u mňa doma brunch, potom sme sa s Reňou spojili a urobili večeru spoločne.
Ľuďom sa to páčilo, ale úprimne, robiť niečo takéto vo veľkom je časovo aj finančne náročné. Na začiatok sme sa rozhodli urobiť iba taký malý brunch, v nejakej kaviarni pre pár kamarátov a známych s minimálnym vstupným, ktoré nám vykryje náklady. To bol prvý brunch, no a odvtedy to robíme už rok a pol (smiech).
Brunch je v zahraničí prirodzenou súčasťou kultúrneho života, podobne ako ísť v piatok večer na víno.
Podobných eventov v Bratislave zatiaľ veľa nemáme. Kde beriete inšpiráciu?
Renáta: Častým cestovaním do zahraničia, kde niečo ako brunch je prirodzenou súčasťou kultúrneho života, podobne ako ísť v piatok večer na víno.
Dominika: Úprimne, ja som predtým na veľa brunchoch nebola, ak neberiem do úvahy all you can eat raňajky. Inšpiráciu sme brali najprv z Instagramu, kde je milión receptov, a všetko vizuálne dokonale nastajlované. Zahraničie sme začali riešiť neskôr. Moje dovolenky boli vždy viac o gastre, ale teraz to aj inak vnímam. Veľa veci si fotíme, navzájom posielame, že aha, toto by sme mohli mať aj my (smiech).
Pokiaľ viem, nie je to váš full time job, dokonca Dominika robí v úplne inej sfére. Venovali ste sa niekedy predtým gastru?
Renáta: Ja sa v gastre pohybujem na prekvapenie už celkom dlho. Počas strednej školy som brigádovala na veľkých eventoch, ktoré mal na starosti môj strýko. Nemám vyštudovanú hotelovú akadémiu ani nič podobné, avšak na týchto eventoch sa vždy dalo dobre zarobiť za krátky čas. Potom som prešla na pečenie tort, no a teraz je to môj hlavný príjem.
Dominika: Jediné, čo mám spoločné s gastrom je, že som chodila na hotelovú akadémiu. Ale odborné predmety som neznášala. Brigádovala a praxovala som v gastre roky, teda popri strednej škole. Potom ma zlákal fashion biznis a momentálne pracujem v modelingovej agentúre, tiež spolupracujem s Vogue Portugal a Czechoslovakia ako casting directorka. Na prvý pohľad je to úplne odlišná sféra, ale veľakrát sa nám ju podarilo prepojiť.
Snažíme sa vždy pracovať s kvalitou. Ja osobne rada viem, čo jem.
Kedže ste nič podobné predtým neorganizovali, ako prebiehajú vaše prípravy na Brunch?
Renáta: Recepty si vymýšľame samé. Keďže do zahraničia okrem kultúrnych eventov cestujem najmä kvôli jedlu, väčšinou si odtiaľ prinesiem nejeden tip a potom je to už len o fantázii. Veľa čerpám z Pinterestu, ktorý je, ako moja kamoška Katka hovorí, hipsterský google, a pre mňa je nekonečnou studnicou inšpirácie. Naše recepty sú z kvalitných surovín a myslím, že už len týmto sa odlišujeme od ostatných.
Keďže je teraz trend vyhýbať sa rôznym zložkám dostupných potravín, upravujeme aj menu. Najlepšie sa varí zo sezónnych surovín. Ihneď ako začína ožívať trh na Žilinskej, trávime tam sobotné skoré rána a vyberáme, čo by sme využili na nedeľný brunch. Samozrejme, moodboard eventu máme predom pripravený.
Dominika: Ja som skôr instagramová. Pinterest nepoužívam tak od roku 2000 (smiech). Celá príprava trvá približne mesiac. Určíme si dátum, miesto, urobíme event, ľudia sa začínajú hlásiť. My si stanovíme menu a vždy sa snažíme, aby tam bolo čo najviac sezónnych potravín.
Zima ja trochu chudobná, nakoľko takmer žiadna domáca zelenina a ovocie nie sú dostupné. Od jari už takmer všetko berieme z našich záhrad, od deda, respektíve z trhu od overených predajcov. Napríklad aj chlieb nám vyrába náš známy pekár a nedávno sme mali na Brunchi domáce žemličky od mojej sestry. Snažíme sa vždy pracovať s kvalitou. Ja osobne rada viem, čo jem a chceme to preniesť aj sem.
A čo téma vegáni, bezlepkoví, bezlaktózoví? Máte alternatívy aj pre nich?
Dominika: Snažíme sa každému vyhovieť, ale nedá sa to celoplošne, aby bol spokojný úplne každý. Vegetarián sa u nás naje v pohode, pretože mäso používame minimálne. Vegán to ma ťažšie, ale máme aj také jedlá. Ak je niekto bezlepkový, vždy nám napíše a pripravíme mu bezlepkové verzie. Samozrejme, nedá sa všetko robiť v každej variante.
Dva týždne pred eventom máme vždy vypredané, takže pokladám náš Brunch za obľúbenú súčasť nedeľnej kultúry mladých Bratislavčanov.
Nevyskytla sa niekedy krízová situácia? Keď ste nestíhali, alebo vznikol nejaký chaos?