Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. februára 2019, 13:29
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Sériový vrah, ktorý zabíjal výhradne ryšavky. Mŕtve telá hádzal ku diaľnici, ale policajti ho nikdy nedokázali vypátrať

Sériový vrah, ktorý zabíjal výhradne ryšavky. Mŕtve telá hádzal ku diaľnici, ale policajti ho nikdy nedokázali vypátrať
Zdroj: Universal Pictures
ZAUJÍMAVOSTI MASOVÍ VRAHOVIA
Uložiť Uložené

Ani desiatky rokov od vypuknutia kauzy sa nenašiel páchateľ.

„Vraždy rusovlások“ sú sériou nevyriešených vrážd, o ktorých sa predpokladá, že boli spáchané neidentifikovaným sériovým vrahom. Vrah prezývaný ako biblický škrtič za sebou zanechal zohavené telá najmä vo východných štátoch USA. Západná Virgínia, Pensylvánia, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi, sú štáty, v ktorých náhodní okoloidúci objavili neznáme usmrtené ženy.

Polícia predpokladá, že páchateľ začal ohavné vraždy vykonávať koncom 70. rokov, pričom sa nezastavil až do polovice rokov 80. Podľa niektorých však mohlo jeho vražedné besnenie pokračovať až do začiatku 90 rokov. Mnohé obete neboli do dnešných dní identifikované, no ukazovateľ, ktorí ich spája sú ryšavé vlasy a fakt, že boli pohodené pozdĺž diaľnic.  Umiestnenie obetí políciu podnietilo k tomu, aby o nich rozmýšľala ako o potencionálnych prostitútkach či možných stopárkach.

Vyšetrovatelia si však ani cez tieto fakty nie sú stopercentne istý, či je za tieto vraždy zodpovedný jeden alebo viac maniakov. Faktom ale ostáva, že za žiadnu z potencionálnych 11 vrážd nebol nikto obvinený. Poľutovaniahodná je aj skutočnosť, že doposiaľ boli identifikované iba 4 obete, pričom 3 z nich iba pred pár mesiacmi, čo je aj dôkazom toho, že polícia v Spojených štátoch na staré prípady skutočne nezabúda.

Vraždy rusovlások
Vraždy rusovlások Zdroj: youtube.com / Rob Gavagan
 

Obeť Wetzel County

13. február 1983 bol dňom, kedy bolo vedľa cesty č. 250 v Západnej Virgínií nájdené telo prvej obete. Keďže telo nebolo nikdy identifikované, obeť dostala prezývku podľa okresu, v ktorom bola nájdená. 

Za nález sa postaral starší manželský pár, ktorý neskôr na polícií uviedol, že si spočiatku mysleli, že ide o starú vyhodenú figurínu,  presne takú aké sa nachádzajú vo výkladoch obchodov, no vzápätí zistili, že ide o ľudskú mŕtvolu. Vyšetrovatelia podľa očividných stôp usúdili, že telo je na mieste iba krátko, keďže celú oblasť v tej dobe pokrýval sneh, no telo ženy bolo bez stôp snehu.

Stopy vyšetrovateľov skôr viedli k indíciám, že vrah ženu usmrtil niekde inde a tu sa len prišiel zbaviť mŕtvoly. Domnienky policajtov napokon potvrdil aj obhliadajúci lekár, ktorý určil, že žena je mŕtva približne 48 hodín. Sexuálne motivovaný útok, ako si mnohí spočiatku mysleli však vylúčil.

Vraždy rusovlások
Vraždy rusovlások Zdroj: www.doenetwork.org

Príčina smrti tejto ženy nebola dokonca nikdy presne objasnená, no v kuloároch sa hovorilo o uškrtení ako o najpravdepodobnejšej príčine. Vek ženy bol odhadnutý na 35 až 45 rokov, čím za zaradila medzi staršie obete, ktoré boli pozdĺž ciest objavené.

Lekár pri pitve objavil výraznú jazvy na bruchu, čo naznačovalo, že žene bol v minulosti vykonaný cisársky rez. Vyholené nohy aj podpazušie ukazovali na veľkú starostlivosť. Keďže hladká koža nebola v tej dobe samozrejmosťou, vyšetrovateľov to okamžite doviedlo k domnienkam, že sa môže s určitou pravdepodobnosťou jednať o prostitútku.

V prípade neznámej ženy polícia vypátrala podozrivého muža v stredných rokoch, ktorý bol videný blízko miesta, kde bolo telo nájdené, avšak napokon to vyhodnotili ako planý poplach.

Lisa Nichols

Takmer dva roky nič nenasvedčovalo tomu, že prípad sa rozrastie o ďalšiu obeť, no napokon sa 16. septembra 1984 nočné mory policajtov naplnili. Medzištátna diaľnica č. 40 v štáte Arkansas bola dejiskom ďalšieho brutálneho nálezu. Telo navyše polícia nevedela opäť identifikovať. Domnievala sa však, že žena zrejme nebude pochádzať priamo z Arkansasu.

Tentokrát sa však na políciu usmialo šťastie a obeť sa im podarilo po takmer roku od nájdenia identifikovať. Jej pozostatky však neboli identifikované vďaka jej rodine, keďže s ňou nebolo Lisa už dlhšiu dobu v kontakte, ale pomocou istého manželského páru z Floridy, u ktorých mala Lisa chvíľu pobývať.

28-ročná Lisa bola s najväčšou pravdepodobnosťou zavraždená po tom, čo opustila diaľničné odpočívadlo a pokúšala sa stopovať. Keďže mala vlasy jahodovej farby a bola uškrtená, spadá do prípadu vraždy ryšovlások.  

Vraždy rusovlások
Vraždy rusovlások Zdroj: wikipedia.org
 

Tina Farmer

Tentokrát netrvalo dlho a o pár mesiacov už mala polícia na stole ďalší nález ženskej mŕtvoly. Presne na nový rok 1985 sa vyšetrovateľom naskytol otrasný pohľad na zviazané a značne rozložené telo na medzištátnej diaľnici č. 75 v Tennessee.

Podľa vysokého štádia rozkladu obhliadajúci lekár skonštatoval, že žena je mŕtva minimálne 3 dni. Rovnako ako predošlé dve obete, aj táto bola beloška s ryšavými vlasmi, čo značilo ďalší zárez vo vražednom vyčíňaní biblického škrtiča. Jej vek lekár určil na 17 až 25 rokov.

Jane Doe, ako sa neidentifikované ženy označujú mala na svojom tele rôzny jazvy a popáleniny, no najväčším prekvapením bolo, že obeť bola počas uškrtenia tehotná. Gravidita mohla trvať 2 až 5 mesiacov. Ani jej chrup neposkytol vyšetrovateľom dostatok dôkazov na to, aby ju mohli vďaka nemu identifikovať.

Bez identity napokon zostala až dlhých 33 rokov. Posun nastal až v septembri minulého roku, kedy ju pomocou odtlačkov prstov identifikovali ako Tinu Farmerovú z Indiany. V čase smrti mala iba 21 rokov a naposledy bola videná v meste Indianpolis s vodičom nákladiaku.

Vraždy rusovlások
Vraždy rusovlások Zdroj: wikipedia.org
 

Espy Pilgrim

S ďalšími telami sa akoby roztrhlo vrece, keďže štvrtá a piata obeť boli nájdené len 3 mesiace od predošlého nálezu. Bolo presne 1. apríla 1985, keď sa v chladničke vedľa cesty č. 25 v Kentucky našla ďalšia mŕtva žena. Lekár už na prvý pohľad podľa masívnych modrín a krvavých preliačin na krku usúdil, že žena bola udusená. Obeť bola pri nájdení mŕtva niekoľko dní. V chladničke bola až na prívesky a dva páry ponožiek úplne nahá.

Keďže oblasť, v ktorej bolo telo nájdené zvyčajne zívala nudou, jej nález bol pre celú lokalitu hotovou senzáciou, o čom svedčí, že sa na jej pohrebe zúčastnili stovky ľudí z celého okolia.

Na jej tele sa našlo niekoľko materských znamienok (na krku, členku a pod prsníkmi), a zopár jaziev, vďaka čomu vyšetrovatelia dúfali, že sa im podarí vypátrať identitu usmrtenej. Po pitve bol jej vek odhadnutý na 24 až 35 rokov.

No na jej identifikácii to nepomohlo. Nové svetlo do prípadu vniesli až nové technológie a záujem verejnosti, keďže identifikovaná bola napokon taktiež iba pred pár mesiacmi, konkrétne 1. októbra 2018 ako Espy Pilgrim zo Severnej Karolíny.

Sériový vrah, ktorý zabíjal výhradne ryšavky. Mŕtve telá hádzal ku diaľnici, ale policajti ho nikdy nedokázali vypátrať

Obeť Campbell County

Telo, ktoré sa od ostatných značne odlišovalo. Najmä pokiaľ hovoríme o stave, v akom bolo nájdené. Všetko, čo sa na mieste činu totiž našlo, bolo len 35 kostí, vrátane lebky, čo síce umožnilo spraviť rekonštrukciu tváre, no nemohla byt určená jej výška, váha, farba očí a ani vlasov. Vek ženy sa navyše odhadoval na 9 až 15 rokov, čo robilo vyšetrovateľov taktiež skeptickými, pokiaľ ide o zaradenie tela do prípadu zavraždených ryšovlások.  

Jediné čo sedelo kritériám bolo nájdenie pri ceste. Predpokladá sa, že dievča zomrelo medzi rokmi 1981 až 1984, čo je 1 až 4 roky predtým, ako bola objavená. Taktiež nie je známa ani príčina smrti, keďže jej pozostatky boli len čiastočné. Na mieste činu bolo okrem kostí nájdených hneď niekoľko kusov odevov aj s topánkami, ktoré však vôbec nemuseli patriť obeti.

Nedávna analýza pozostatkov naznačila, že nepochádzala z oblasti, kde bola nájdená. Testy ukázali, že sa pravdepodobne narodila na Floride alebo v Texase, avšak jej identitu sa nepodarilo dodnes odhaliť.

Sériový vrah, ktorý zabíjal výhradne ryšavky. Mŕtve telá hádzal ku diaľnici, ale policajti ho nikdy nedokázali vypátrať

 

 Elizabeth Lamotte

Iba pár dní od predošlých nálezov bolo nájdené ďalšie telo, avšak tentokrát opäť v štáte Tennessee. Podľa stavu, v akom sa telo nachádzalo, zomrela 14 až 20-ročná žena tri až šesť týždňov pred tým, ako bola nájdená, pričom smrť malo spôsobiť viacero úderov tupým predmetom. Aj napriek tomu sa ale vyšetrovateľom podarilo získať odtlačky prstov, ako aj DNA a odtlačky zubov.

Úrady predpokladali, že vďaka získaným odtlačkom prstov vypátrajú aj identitu ženy, avšak neúspešne. Žena bola identifikovaná iba prednedávnom, a to v novembri 2018 ako Elizabeth Lamotte, ktorá mala v čase svojej smrti iba 17 rokov. Elizabethino zmiznutie bolo nahlásené ešte 6. apríla 1984.

Vraždy rusovlások
Vraždy rusovlások Zdroj: wikipedia.org
 

 Vyšetrovanie

Polícia predpokladá, že väčšinu obetí sa nepodarilo identifikovať práve preto, že boli nájdene ďaleko od svojich domovov. Počas rokov bolo do zoznamu potencionálnych obetí „biblického škrtiča“ pridávaných a odoberaných veľa ženských obetí.

Možný podozrivý sa na scéne objavil v polovici 80. rokov, keď polícia zadržala 37-ročného vodiča nákladiaku potom, čo napadol a následne sa pokúsil zaškrtiť mladú ženu s červenkastými vlasmi, no neskôr bol prepustený.

Ďalším, kto sa zaradil medzi podozrivých, bol 32-ročný vodič nákladiaku z Pensylvánie, ktorý bol vypočúvaný po viacerých incidentoch znásilňovania žien v Indiane. Avšak aj tento podozrivý bol neskôr prepustený políciou v Tennessee.

Vraždy rusovlások
Vraždy rusovlások Zdroj: youtube.com / Rob Gavagan

V roku 2018 sa študenti zo sociologickej triedy na Elizabethton High School spolu so svojím profesorom pustili do skúmania celého prípadu. Informácie, ktoré táto trieda vypracovala, boli následne posunuté dokonca aj samotnej FBI.

Študenti opísali páchateľa ako muža-belocha vo veku 23 až 49 rokov, ktorý bol s najväčšou pravdepodobnosťou vodičom kamiónu, pričom sa často pohyboval práve po medzištátnej diaľnici č. 40. Páchateľa sa však do dnešného dňa chytiť nepodarilo.

Domov
Zdieľať
Diskusia