Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2019, 21:36
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Alita: Battle Angel je podľa kritikov vizuálne úchvatným dielom, ktoré však ťahá ku dnu predvídateľný a nelogický príbeh

Alita: Battle Angel je podľa kritikov vizuálne úchvatným dielom, ktoré však ťahá ku dnu predvídateľný a nelogický príbeh
Zdroj: 20th Century Fox
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Srdcový projekt slávneho Jamesa Camerona sa už o niekoľko málo dní dostane aj do našich kín. Ako snímka obstála v zahraničí?

Akčné sci-fi s názvom Alita: Battle Angel, ktoré je hranou adaptáciou slávnej japonskej mangy od autora Yukita Kishira, si svoju premiéru odbije už 14. februára (únor) 2019. Ako to však býva zvykom, zahraniční kritici sa k snímke dostali o čosi skôr, takže sa teraz môžeme spoločne pozrieť, ako tento srdcový projekt Jamesa Camerona vlastne dopadol. Čo si o filme teda myslia?

Tak napríklad Mike Reyes z portálu CinemaBlend udelil Alite krásnych 4,5/5, pričom podľa neho snímka položila dobré základy pre ďalšie preskúmavanie jej sveta a dúfa, že sa toho niekedy dočkáme. Ďalej dodáva, že aj keď na súčasnom trhu nie je ťažké nájsť potenciálnu sériu, Alita podľa neho vykročila tou správnou nohou. Láska režiséra Roberta Rodrigueza k tomu sci-fi svetu je podľa Reyesa cítiť v priebehu celého filmu.

Alita
Alita Zdroj: 20th Century Fox

Aj Karen Han z Polygonu sa stala fanúšičkou snímky, hoci tiež poukázala na niekoľko jej nedostatkov. Uviedla, že na Alite je obrovské absolútne všetko. Či už ide o medziplanetárnu vojnu, šport s názvom motorball alebo spomalené zábery, považovala to za veľmi príjemné. A skutočnosť, že postavy sú viac-menej jednorozmerné a nie príliš zaujímavý príbeh občas drhne, jej v tomto prípade príliš nevadila. Film je čistou vizuálnou atrakciou a nehrá sa na nič viac.

Čo sa týka hodnotenia Michaela Nordina z IndieWire, od neho si Alita odniesla známku B+ so slovami, že ide o najlepší film Roberta Rodrigueza od Sin City. Podľa neho totiž snímky prináša do obdobia nekonečných adaptácií a rebootov niečo vzácne. Jednoducho žije svojím potenciálom a donúti diváka, aby chcel viac.

Na menšie problémy s príbehom a dialógmi poukázala aj Molly Freeman z portálu ScreenRant, ktorá však snímke aj napriek tomu udelila 3,5/5. Vo svojich dojmoch ďalej dodala, že tou skutočnou hviezdou Ality je práve vizuál. Podľa Freeman by táto sci-fi novinka povinnou záležitosťou pre každého, kto si chce v kinách vychutnať ohromujúce filmové remeslo. A podobne ako aj predošlí kritici, aj ona dúfa, že pokračovanie naozaj uvidíme. Alita si totiž výborne pripravila pôdu pre ešte lepší a vizuálne atraktívnejší sequel.

Alita
Alita Zdroj: 20th Century Fox

Na strane druhej, Dan Murrell zo Screen Junkies bol pomerne otrávený a po hodnotení 4,5/10 dodal, že už teraz je unavený z tých pokračovaní, ktoré Alitu čakajú. Snímka nezapôsobila ani na Matta Maytuma z Total Film. Ten jej udelil 2/5 so slovami, že pochmúrny a často násilný svet Ality je v prvom rade veľmi hlúpy. Jednotliví kyborgovia podľa neho vyzerajú ako predizajnovaní herní bossovia a nezaujme ani romantická linka.

Tá navyše spôsobuje viacero neúmyselných výbuchov smiechu. Maytum snímku vidí iba ako extrémne bizarný bordel, ktorý sa zúfalo snaží o pokračovanie. Stephen Dalton z magazínu The Hollywood Reporter sa zasa vyjadril, že by sa Alite s údajným rozpočtom 200 miliónov dolárov mohlo na poli tržieb dariť podobne ako filmom zo série Hunger Games (653 miliónov celosvetovo zarobil najmenej úspešný diel), no jej úspechu by mohli stáť v ceste kŕčovitý scenár, zmätený príbeh či banálne postavy.

O skutočné zlyhanie však podľa Daltona nejde. Pochválil veľkolepé CGI efekty aj dizajn filmu, ktoré ale idú trochu do úzadia v momentoch, kedy sa príbeh zameriava na vysvetľovanie a nelogické odbočky. Istú zmätenosť z príbehu vyjadril v recenzii aj Darren Franich z portálu Entertainment Weekly:

Alita
Alita Zdroj: 20th Century Fox

Nikto mi nepovedal, že Alita: Battle Angel je filmom o korčuľovaní. A v tomto prípade hovoríme o extrémnom futuristickom korčuľovaní, so skutočnými ostrými čepeľami.“ Vo všetkej vážnosti ale snímku považuje za nudnú. „Táto adaptácia mangy je unavenou sci-fi odyseou s nevýraznými digitálnymi efektami nahromadenými na hlúpy príbeh, ktorá vyzerá, ako keby niekto vytiahol dve hodiny zo 70 filmovej série,“ dodáva Franich.

Svoje dojmy zakončil slovami: „Nazvať tento film odpadom je urážkou skutočného odpadu“. Peter Bradshaw z The Guardian zdôraznil, že Alita má rating PG-13, takže namiesto mäsa a krvi tu z postáv lietajú súčiastky, čo sa podľa neho postaralo aj o akúsi auru tínedžerskej nevinnosti, ktorá film obklopuje.

Alita je snímkou imaxových rozmerov s obrovskými efektami, no vo výsledku môže skončiť ako zábavka na zaspanie pre 13-ročných. Neobsahuje totiž žiadne dospelé ani komplikované myšlienky ako napríklad Ghost in the Shell a je to len vanilková dystopická romantika,“ uviedol Bradshaw.

Vinnie Mancuso z webu Collider taktiež pochválil vizuálne efekty a páčila sa mu aj samotná akcia. Tá podľa neho prichádza vo filme často a hlasno, vďaka čomu ponúka množstvo vzrušujúcich a napísaných momentov. Mancuso ďalej podotkol, že aj napriek slabšiemu scenáru by sa do filmového sveta Ality určite rád vrátil. A na záver tu máme ešte Phila De Semlyena z Time Out.

Alita
Alita Zdroj: 20th Century Fox

Ten snímku označil za vizuálne epickú a pochválil aj solídne obsadenie, zároveň ale uviedol, že je podľa neho predvídateľná a dialógy málo nahláškované. Ako si sa teda mohol dočítať, niektorí kritici boli filmom frustrovaní a vadil im najmä predvídateľný príbeh či nelogický scenár. No našli sa aj oveľa spokojnejší recenzenti, ktorým sa Alita zapáčila natoľko, že by si veľmi radi pozreli aj prípadné pokračovanie.

Alita: Battle Angel má na Rotten Tomatoes momentálne 52% (s priemerným hodnotením 5,8/10) a Metacritic hlási priemerné bodové hodnotenie 52. Podľa slov vyššie sa teda môžeme tešiť najmä na vizuálne hody, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na čo najväčšom plátne. Záleží už asi iba na tom, či ako divák dokážeš prekusnúť slabší príbeh a dialógy. Pokiaľ však ešte stále nie si presvedčený o návšteve kina, možno ťa navnadia najnovšie ukážky.

My na záver už iba pripomenieme, že premiéra snímky je u nás naplánovaná na 14. februára (únor) 2019 a pokiaľ sa chceš dozvedieť všetko podstatné o príbehu či hereckom obsadení, vstúp do tohto vlákna.

Domov
Zdieľať
Diskusia