Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2019, 18:23
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Luxembursko zavedie bezplatnú verejnú dopravu ako prvý štát na svete

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Od roku 2020 sa bude môcť v Luxembursku cestovať iba s občianskym preukazom.

Na Slovensku je už síce nejaký ten piatok zavedená vlaková doprava „zdarma“, no maličký európsky štát Luxembursko sa o rok stane úplne prvou krajinou, ktorá zavedie bezplatnú verejnú dopravu.

Od 1. marca 2020 sa pri jazde autobusom, električkou či vlakom v Luxembursku nebude vyžadovať zakúpenie lístku. Bez problémov si totiž vystačíš aj s občianskym preukazom. Opatrenie prezentovaného ministrom pre udržateľný rozvoj a infraštruktúru François Bauschom bude každoročne financované 41 miliónmi eur.

Luxembursko ako prvý štát na svete sprístupní bezplatnú verejnú dopravu
Luxembursko ako prvý štát na svete sprístupní bezplatnú verejnú dopravu Zdroj: Filip Gašparovič

Vládne rozhodnutie sa bude týkať väčšiny verejnej dopravy. Menšou výnimkou by mala byť napríklad spoločnosť AVL. Tá len v samotnom Luxemburgu vlastní približne 170 autobusov. Minister Bausch pred verejnosťou prehlásil, že náplň práce predajcov cestovných lístkov a revízorov sa zmení, ale určite o ňu neprídu.

Týmto lákavým spôsobom Bausch a jeho strana Zelených motivujú ľudí k väčšiemu využívaniu verejnej dopravy. Okrem toho ale do roku 2023 plánujú do železničnej dopravy investovať zhruba 2,2 miliardy eur a do roku 2030 chcú dosiahnuť to, aby všetky autobusy jazdili na báze elektrického pohonu.

Domov
Zdieľať
Diskusia