Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2019, 21:10
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Rodiny extrémnych kresťanov, ktoré majú aj viac ako 19 detí. Zneužívali sa tam sestry i útočilo na transgender dievča

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Neveria v antikoncepciu, rovnosť žien, evolúciu a berú Bibliu doslovne. Za zatvorenými dverami ich však obklopuje mnoho škandálov.

Vo viacerých rodinách sa nájde čierna ovca. Avšak, v takých rodinách, kde je viac ako 19 súrodencov, je šanca na čiernu zablúdenú ovečku o trošku väčšia.

V tomto článku sa pozrieme na tie najkontroverznejšie kresťanské rodiny, ktoré žijú tak veľmi mimo reality, že si zaslúžili vlastnú reality TV show. Sú to rodiny s extrémnym náboženským alebo morálnym presvedčením, čo ich viedlo k tomu, aby sa neprestali rozmnožovať a nechali počet potomkov na „Božej vôli“. 

Ako v každej dobrej reality show, ani pri týchto rodinách sa to neobišlo bez šokujúcich odhalení. Preto spoločne s predstavením každej rodiny takisto pripojíme tie najzaujímavejšie škandály, čo sa na nich počas toľkých rokoch na obrazovke nalepili.

Duggarovci

Toto je rodina zodpovedná za televíznu posadnutosť mnohopočetnými rodinami. Jimovi Bobovi a Michelle Duggarovcom sa dokopy narodilo 20 detí, ale posledné Michelle v roku 2011 potratila a odvtedy už nemohla otehotnieť.

Na sledovanosti to však neubralo, keďže najstaršie deti odrástli, našli si vlastných fundamentalistických kresťanov na párenie a založili si vlastné rodiny. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Duggar Family (@duggarfam),

Všetci Duggarovci sa hlásia k učeniu kresťanského kňaza Billa Gotharda, ktorý sa môže pýšiť zastaranými, sexistickými a hlavne absurdnými pravidlami. Podľa nich by sa mal vraj každý pravý kresťan po celý život riadiť. Ironicky, v roku 2014 vyšlo najavo, že bol zapletený v sexuálnom zneužívaní mnohých svojich zverenkýň. Väčšinu jeho prisluhovačov to ale neodradilo a naďalej sledujú jeho kázania. 

Medzi jeho kontroverznými odporúčaniami je napríklad naučenie sa celej Biblie naspamäť či nepoužívanie žiadnej formy ochrany pred tehotenstvom. Rodičom radí izoláciu detí tým, že sú vzdelávané doma. Neprídu tak do kontaktu so skazeným vonkajším svetom.

Dievčatá musia nosiť konzervatívne oblečenie, kde sú povolené jedine sukne pod kolená a žiadne nohavice či odhaľujúce odevy. Nemôžu počúvať modernú hudbu a nemôžu chodiť na rande. 

Ak sa však potenciálny partner objaví, musí najprv dostať povolenie od hlavy rodiny. Mladý pár potom nikdy nemôže byť osamote bez tretej osoby, aby predišli zbytočnému pokušeniu. Nemôžu si dokonca dať ani pusu, či držať sa za ruky, a jediným povoleným prejavom náklonnosti je trojsekundové objatie z boku. To je tiež limitované iba na určitý počet objatí počas dňa. 

Nečudo preto, že takáto sexuálne potláčaná mládež sa hrnie do manželstva bez toho, aby dobre poznali svojho nastávajúceho partnera. Páry, ktoré chystajú svadbu, potom uzatvárajú takzvané zmluvné manželstvo, z ktorého je oveľa ťažšie sa dostať ako z toho obyčajného. 

Pri takomto manželstve je treba podložiť dôkazový materiál, že partner nejakým spôsobom ublížil svojej polovičke. Aj pri dôveryhodných dôkazoch je stále nevyhnutné navštevovať manželskú poradňu a zistiť, či neexistuje žiadna nádej na záchranu manželstva.

Zmluvné manželstvo je preto právoplatné len v troch amerických štátoch s najväčším počtom fundamentalistických kresťanov, a to v Louisiane, Arizone a Arkansase. 

Niekto, kto už možno oľutoval takéto manželstvo, je najstaršia dcéra Jill Duggar, o ktorú sa uchádzal nádejný misionár Derrick Dillard. Tomu sa podarilo znepriateliť si celú rodinu Duggarovcov a ich fanúšikov, keď na Twitteri začal osočovať vtedy ešte neplnoletú transgenderku Jazz Jenningsovú.

Za svoje transfóbne vyjadrenia na sociálnych sieťach ho spoločne s Jill televízia TLC vyhodila z účinkovania zo show.  Jill teraz musí na Instagrame pridávať fotky svojich tragických gastro-pokusov, aby si udržala pozornosť svojich fanúšikov a vygenerovala nejaký príjem pre dvoch malých synov, keďže ani jeden z manželov nemá žiadne iné zamestnanie. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jill Dillard (@jillmdillard),

Pre rodinu Duggarovcov to nie je ten najväčší škandál.  V roku 2015 vyšlo najavo, že najstarší syn Josh Duggar v mladosti sexuálne zneužíval štyri svoje mladšie sestry.  Prípad vtedy nikto poriadne nevyšetril a premlčacia doba dovtedy dávno vypršala.

Hlava rodiny Jim Bob Duggar sa k prípadu vyjadril tvrdením, že podnikol potrebné kroky k tomu, aby syna potrestal. V praxi to znamenalo, že mu oholil hlavu a poslal ho do kresťanského tábora. Keď prípad uzrel svetlo sveta, vysielacia stanica dočasne stiahla program z televízie a nahradila ho obdobnou reláciou, ktorá sa sústredila iba na životy vydatých sestier. 

Nebolo to však posledný raz, čo sa najstarší syn Josh dostal na titulky novín kvôli svojmu pokryteckému spôsobu života. Neskôr v roku 2015 sa jeho meno objavilo na stránke Ashley Madison, ktorá zaobstarávala spoločníčky pre ženatých mužov.  

V podobných kruhoch nevera nie je dôvodom na rozvod, a je veľakrát považovaná za vinu manželky, ktorá nedokázala uspokojiť potreby svojho manžela.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Anna Duggar (@annaduggar),

Batesovci

Batesovci sú ďaľšia rodina s 19 deťmi, ktorá sa môže popýšiť vlastnou reality show. Aj oni sa priznávajú k učeniam Billa Gotharda a riadia sa jeho pravidlami, čo považujú za jediný spôsob, ako sa dostať do neba.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Bates Family (@thebatesfam),

Na rozdiel od Duggarovcov sa im doteraz darí vyhýbať  škandálom, ktoré by im významne poškodili meno. Jediný škandálik sa odohral, keď bol najstarší syn prichytený, ako bozkáva svoju snúbenicu ešte pred svadbou. V ich kruhoch je niečo takéto považované za rebelstvo. 

Nič to však nemení na tom, že svoje deti aktívne oberajú o detstvo, robia z nich náhradných rodičov pre svojich mladších súrodencov a podporujú ich v skorých manželstvách hneď, ako dovŕšia 18 rokov.

Batesovci síce nebránia dcéram, aby mali vlastné povolanie, no nemôže zatieniť muža a jeho rolu živiteľa rodiny. Možnosti sú preto limitované na pozície, ktoré vyžadujú maximálne výučný list ako predavačka, kaderníčka či kozmetička.  Hlavnou povinnosťou žien by preto aj naďalej mala ostať starostlivosť o domácnosť a rodinu. 

Radfordovci 

Radfordovci sú rodina s rekordným počtom detí v tomto článku. Mali 21 detí, z toho však jedno zomrelo pri pôrode a posledné z nich mama Sue porodila v novembri 2018, takže nie je vylúčené, že sa ich rodina ešte rozšíri. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @radfordfamilyfan2,

Šokujúce je, že Sue prvýkrát otehotnela, keď mala iba 13 rokov, s vtedy 18-ročným manželom Noelom. Obaja manželia pochádzajú z detských domovov a tvrdia, že vždy túžili mať veľkú rodinu. 

V tomto prípade nejde o fundamentalistických kresťanov ako v predošlých prípadoch, a deti si užívajú pomerne normálny život bez absurdných pravidiel. 

Matka Sue tvrdí, že sa stala závislou na tehotenstve a nových bábätkách, a rodina si užíva neustály ruch v dome. V ich televíznej show je ale realita o trochu inakšia a staršie deti sa často sťažujú na nedostatok súkromia, veľký hluk a žiadnu individuálnu pozornosť od rodičov. 

Napriek tomu, že tieto rodiny vyzerajú na všetkých fotkách šťastne a spokojne, je diskutabilné, aké sú ich vzťahy v skutočnosti. Je ťažké si predstaviť, že všetci súrodenci medzi sebou vychádzajú, ba dokonca, či ich  vôbec vlastní rodičia naozaj poznajú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia