Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2018, 14:17
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Už o pár dní nás čaká nádherné nebeské divadlo. Vianočnú kométu môžeš pozorovať voľným okom

ZAUJÍMAVOSTI VIANOCE
Uložiť Uložené

Pred Vianocami sa môžeme pripraviť na vesmírnu šou.

Ak ťa fascinuje vesmír, ale nepatríš medzi profesionálnych astronómov, ktorí majú doma dostatočnú výbavu na detailné pozorovanie nočnej oblohy, nemusíš zúfať. Okolo Zeme už o pár dní preletí „Vianočná kométa“, ktorá síce s našimi sviatkami nemá nič spoločné, avšak k našej planéte sa priblíži len týždeň pred štedrou večerou a zachytíš ju voľným okom.

Ako informovali Aktuality.sk, astronómovia z celého sveta sú z kométy 46P Wirtanen nadšení, pretože ide o 10. najbližší prelet kométy v histórii. Wirtanen sa zapíše do prvej desiatky najbližšie prelietajúcich komét v zdokumentovanej histórii. V momente, keď kométa preletí najbližšie, bude od Zeme vzdialená len 11,6 milióna kilometrov.


Odborníci z portálu Astro.cz však upozorňujú, že vzdialenosť 11 miliónov kilometrov je skutočne v perspektíve celého vesmíru miniatúrna. Prelietať pritom bude vo vzdialenosti 30-krát väčšej ako náš Mesiac.

Odporúčané
KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? 26. decembra 2023, 12:00

Najbližšie k Zemi preletí 16. decembra, ale pozorovať ju môžeš už aj dnes. Najlepšie podmienky na jej zahliadnutie by sa mali naskytnúť 16. a 17. decembra, vždy neskoro v noci a nadránom.


Astronómovia sa vytešujú najmä z toho, že kométa zatiaľ vyzerá extrémne fotogenicky. Kométu budeš môcť pozorovať aj voľným okom, ak sa vyhneš svetelnému smogu a zájdeš ďaleko od Bratislavy, Košíc či väčšieho mesta.

Ideálnym miestom na pozorovanie vesmírneho divadla by preto mohla byť lúka za menšou dedinou či chata, kam si pôjdeš oddýchnuť s frajerom či frajerkou na predĺžený víkend.

Domov
Zdieľať
Diskusia