Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2018, 9:13
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Facebook údajne diskriminuje černošských zamestnancov. Užívateľom čiernej pleti maže príspevky

ZAUJÍMAVOSTI FACEBOOK
Uložiť Uložené

Ktorej strane máme veriť?

Mark S. Luckie pracoval pre celosvetovo známu spoločnosť Facebook na pozícii manažéra. Vetu píšeme v minulom čase, pretože vzhľadom na údajné neférové pomery sa spomínaný Mark rozhodol lukratívnu pozíciu vo firme opustiť. Dôvod? Facebook podľa jeho názoru diskriminuje svojich černošských zamestnancov, ale taktiež aj užívateľov.

Svoje zhodnotenie situácie vo firme odoslal všetkým zamestnancom spoločnosti tesne predtým, než odišiel. Celé znenie si môžeš prečítať v tomto odkaze

Facebook podľa Marka často hovorí o akomsi spoločnom začlenení bez výnimky, ale realita je vraj úplne odlišná. V niektorých budovách firmy by ste údajne našli viac plagátov s protirasistickým zameraním než samotných černošských zamestnancov.

Vo svojej spovedi taktiež tvrdí, že pokiaľ by černošskí zamestnanci zdvihli svoj protestný hlas, vystavili by sa riziku, že ich už v budúcnosti nečaká žiaden kariérny postup. Tento údajný fakt si vraj uvedomujú prakticky všetci.

Okrem černošských zamestnancov spoločnosti majú ale taktiež trpieť aj užívatelia čiernej pleti, ktorých komentáre sú neraz odstraňované bez predošlého upozornenia. Za tým by malo stáť najmä to, že černošskí zamestnanci Facebooku tvoria iba 4 % z celkového počtu pracovníkov (pričom vedúce pozície zastávajú len 2 %).

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Prostredníctvom sociálnych sietí dostal Mark nakoniec odozvu od vedenia, ktorú si podľa vlastných slov váži, ale ide o odlišnú verziu, než akej sa mu dostalo v rámci internej spolupráce.

Komunikáciu Mark viedol s bývalým kolegom menom Ime Archibong, ktorý taktiež patrí do komunity černochov, pričom Marka označil za vypočítavého a neúprimného človeka. Jeho konanie popísal ako sebeckú agendu a navyše ho nahnevalo, že ich konverzáciu (pozri nižšie) zverejnil širokému publiku.

Domov
Zdieľať
Diskusia