Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2018, 17:52
Čas čítania 0:00
Sona O.

Študenti vymenili anglické slovo woman za womxn, aby pre ženy nebolo urážlivé

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Anglická verzia výrazu žena, teda woman, v sebe nesie zároveň aj pomenovanie muža, čiže man. Niektorým školám v Anglicku sa to zdalo urážlivé.

Tri londýnske univerzity sa zhodli na tom, že slovíčko woman, ktoré je síce pomenovaním pre ženu, no obsahuje aj výraz muž (man), je príliš urážlivé a musia ho nahradiť. Goldsmith, King's College a London University začali miesto tradičného výrazu používať womxn.

Ak prídeš do jednej z univerzít, uvidíš v nich pozvánky do klubov či na akcie ako KCL Womxn's Physics Club alebo Womxn's Yoga.

Študenti vymenili anglické slovo woman za womxn, aby pre ženy nebolo urážlivé
Zdroj: unsplash.com

Okrem toho, že slovíčko je oveľa ohľaduplnejšie voči ženám, študenti tvrdia, že takto zaistia aj lepšie práva pre transrodových ľudí. Podľa niektorých výraz woman naráža na to, že žena nie je samostatná bytosť a je iba nejakým rozšírením muža alebo z muža priamo vznikla, ako naznačuje biblia.

Feministky sa proti takýmto myšlienkam rozhodli búriť. Slovo womxn má tak podčiarknuť osobitosť a samostatnosť ich pohlavia. Podľa Urban Dicitionary je womxn progresívnejšou podobou slovíčka woman, ktorá dbá na práva a postavenie žien v spoločnosti.

Pravdepodobne sa ti zdá, že celý tento obrovský boom politickej korektnosti a rovnocennosti je výdobytkom dnešnej doby, avšak o zmenu anglického slovíčka woman sa prvýkrát pokúsili už v 70. rokoch minulého storočia, kedy ho nahradili výrazom womyn.

Vtedy sa womyn však spájalo s kontroverziou, pretože vzniklo v súvislosti s hnutím čisto bielych feministiek a Afroameričanky sa tak mohli cítiť diskriminované. Zdá sa však, že nikdy nemôžeš ulahodiť všetkým. Transrodovým ľudom sa veľmi nepáči, že by malo aj kvôli nim vzniknúť nové slovo, pretože sa cítia ako ženy v celom jeho význame.

Domov
Zdieľať
Diskusia