Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2018, 8:52
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Prečo je oblečenie z kašmírovej vlny také drahé? Jeden z najvzácnejších materiálov je vážený zlatom

MÓDA
Uložiť Uložené

Kašmír patrí medzi najvzácnejšie materiály na výrobu oblečenia. Prečo je nutné za neho platiť stovky €?

Pri návštevách rôznych špecializovaných obchodov s oblečením ste si už určite niekedy povšimli skutočne vysokú cenovku na produktoch z kašmíru. Čo stojí za hodnotou kašmírovej vlny a je vôbec opodstatnená?

Pôvodcom tejto luxusnej vlny sú himalájske kašmírové kozy, vysokohorské zvieratá vyzbrojené čeliť nehostinným podmienkam – mrazivým -40 °C. Tieto kozy sú jedinými tvormi, ktoré ju dokážu vyprodukovať, bývajú chované v stádach v Himalájach a v Mongolsku, každoročne na jar sa vyčesávajú.

Nevyzerajú ako obláčiky?

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by WUTH Cashmere (@wuthcashmere) on

 

Jedno zviera však ani zďaleka nevyprodukuje dostatok materiálu. Na výrobu jediného svetra je potrebných štyri až šesť kôz. Okrem toho zostáva fakt, že sa ručne vyčesávajú iba raz ročne.

Kvalita vlny sa odvíja od veľkosti samotných vlákien. Šírka ľudského vlasu má napríklad priemerne 70 mikrometrov, zatiaľ čo šírka vysokokvalitného kašmírového vlákna iba 14 až 15,5 mikrometrov.

Jedno vlákno, alebo teda dĺžka tejto vlny, je však až 30 centimetrov. Za to vďačí kašmírové oblečenie svojej ďalšej nadprirodzenej vlastnosti – trvácnosti aj pri mnohonásobnom praní. Je taktiež pomerne odolné voči roztrhnutiu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by JAKATTAA (@jakattaa_) on

Po lopate povedané, kašmírová vlna je niečo ako zlato alebo diamanty, je vzácna a nenapodobiteľná, tým pádom je jej cena skutočne opodstatnená. Oblečenie je neuveriteľne hebké na dotyk, obzvlášť teplé, zachováva svoj tvar a všetky svoje vlastnosti aj po dlhom čase.

100% kašmírový svetrík ťa preto ale ochudobní minimálne o rovnú stovku. Reťazce ako H&M alebo Uniqlo ponúkajú hneď niekoľko rôznych typov a farieb. Za luxusný svetrík od špecializovaných predajcov zaplatíš okolo 300 - 400€.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Joey Zauzig (@joeyzauzig) on

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lisa Hamilton (@seewantshop) on

Svätým grálom vo svete kašmírových svetrov je robustný dvojvrstvový kúsok od

Brunello Cucinelli, za ktorý by si však musel nechať až 2000 €. Šialené, však?

Prečo je oblečenie z kašmírovej vlny také drahé? Jeden z najvzácnejších materiálov je vážený zlatom
Zdroj: Brunello Cucinelli

O čosi lacnejšie sú samozrejme doplnky. Bez kašmírového šálu, čiapky alebo rukavíc sa v tuhej zime skrátka nezohreješ. Investuj do niektorého z nich a určite nám dáš za pravdu. Kúsky z kašmírovej vlny sú dlhodobou investíciou, takže sa neboj pustiť euríčko.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by MINUSEY (@minusey_official) on

Kašmírová vlna je teda poriadne vzácny materiál vážený zlatom, avšak o nič horšie na tom nie sú ani rôzne prímesy. Sú cenovo dostupnejšie, taktiež pomerne hebké a príjemné na dotyk. V prímesi s vlnou je takéto oblečenie pre bežného konzumenta takmer nerozoznateľné.

Domov
Zdieľať
Diskusia