Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2018, 17:54
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Ak bude vlak meškať viac ako 2 hodiny, vrátia ti 100 % sumy z lístka. Aké ďalšie zmeny čakajú občanov EÚ?

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA VLAKY
Uložiť Uložené

Reforma nariadenia Európskeho parlamentu z roku 2007 posilní práva cestujúcich.

Parlament berie práva spotrebiteľov veľmi vážne, preto navrhujeme vyššie náhrady v prípadoch meškaní a chceme zaistiť, aby sa na pasažierov na cestách, ktoré pozostávajú z viacerých spojení a na ktoré im boli vydané samostatné lístky, vzťahovala plná ochrana týchto pravidiel,“ vyhlásil spravodajca Boguslaw Liberadzki.

Čo úprava nariadenia o právach cestujúcich v železničnej doprave z roku 2007 po novom zahŕňa? Prvá vec, ktorá sa vo veľkej miere týka aj obyvateľov Slovenska, je vyššie spomínané zvýšenie finančnej náhrady za meškanie vlaku. Ak bude vlak meškať 60-minút, malo by ti prináležať vrátenie polovice ceny lístku.

V prípade 90-minútového meškania by išlo o 75 %, no a pokiaľ by sa mal vlak oneskoriť o 120-minút, dopravca by ti mal vrátiť plnú sumu. Železniční dopravcovia od tejto povinnosti nebudú oslobodení ani v prípade, keby nastala nepredvídaná mimoriadna situácia.

Ak bude vlak meškať viac ako 2 hodiny, vrátia ti 100 % sumy z lístka. Aké ďalšie zmeny čakajú občanov EÚ?
Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Podľa rozhodnutia parlamentu by sa mali k lepším podmienkam dostať aj osoby so zníženou pohyblivosťou. Asistencia by im mala byť poskytovaná bez akejkoľvek finančnej odplaty. Zároveň uviedli, že na väčších staniciach nebude treba na danú asistenciu vopred upozorňovať železničný personál.

Odporúčané
Zo Slovenska vlakom: toto sú 4 tipy na výlety vlakom do zahraničia z Bratislavy či Košíc Zo Slovenska vlakom: toto sú 4 tipy na výlety vlakom do zahraničia z Bratislavy či Košíc 28. septembra 2023, 11:00

Pokiaľ rád cestuješ na bicykli, iste ta poteší správa, že podľa novej úpravy by si mal mať právo vziať si svoj bicykel do cezhraničného vlaku, regionálneho či diaľkového vlaku, no a taktiež do rýchlika. O úprave návrhu nariadenia z roku 2007 informoval portál Európskeho parlamentu.

Domov
Zdieľať
Diskusia