Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2018, 15:49
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Severokórejčanky miestni muži zneužívajú ako sexuálne hračky. Obťažujú ich kedykoľvek sa im zachce

ZAUJÍMAVOSTI KIM ČONG-UN SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Smutnú situáciu objasnili ženy, ktoré z diktatúry utiekli.

Zrejme nikto nemá pochyby o tom, ako vyzerá život bežného obyvateľa v Severnej Kórei. Napísaných bolo množstvo článkov o pracovných a koncentračných táboroch, kde končia politickí väzni za vyjadrenie názoru proti režimu, ale horšie ako bežní občania sa majú bežné ženy.

Ani zďaleka v izolovanej diktatúre nefunguje rovnosť pohlaví, ako by to možno navonok chcel Kim Čong-un prezentovať, čo naplno odhalila nová správa od medzinárodnej organizácie Human Rights Watch.

Severokórejskí ekonómovia síce môžu rozprávať o odvážnych plánoch diktatúry na rozvoj dopravy v regióne, avšak miestne ženy sú sexuálne zneužívané bez toho, aby si uvedomili, že tak spoločnosť nemá fungovať.

Spomínaná organizácia Human Rights Watch sa porozprávala s 54 ľuďmi, ktorí od roku 2011 dezertovali z KĽDR. V tomto roku nastúpil k moci súčasný diktátor Kim Čong-un a organizácia uskutočňovala rozhovory v priebehu dvoch rokov, aby svetu poskytla pohľad na sexuálne zneužívanie, ktoré v Severnej Kórei prebieha.

Severokórejčanky miestni muži zneužívajú ako sexuálne hračky. Obťažujú ich kedykoľvek sa im zachce
Zdroj: Wikimedia Commons/Roman Harak

Ako uvádza správa, muži v postavení autorít si pomyselne môžu vybrať akúkoľvek ženu a vyžadovať od nej čokoľvek od sexu až po peniaze. Ženy pritom nemajú akúkoľvek možnosť oponovať a ak muž sex požaduje, majú šancu mu ho poskytnúť alebo čeliť tvrdému trestu.

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30

Strážnici a policajti v uliciach sa na ženy pozerajú ako na sexuálne hračky a zneužívanie nežnejšieho pohlavia prebieha v krajine tak často, že to miestni nevnímajú ako nič nezvyčajné.

Jedna zo žien, ktoré utiekli, smutne skonštatovala, že pri zneužívaní si často neuvedomujú, ako ich sexuálne útoky ničia. Až potom sa v noci prichytia pri tom, že plačú a nevedia prečo.

Ženy sa často stávajú obeťami sexuálneho násilia aj pri prechode hranicami z KĽDR do Číny, kde ich colníci obťažujú a vypočúvajú spoločne s nechutnými návrhmi, ktorým sa nemajú ako brániť.

Správa opisuje zážitok farmárky Park Young-hee po tom, čo ju chytila čínska polícia. Policajt si sadol pár centimetrov od nej, obchytkával ju a napokon do nej viackrát vnikol prstami priamo počas vypočúvania.

Zatiaľ čo Severná Kórea oficiálne v štatistikách tvrdí, že prípadov znásilnenia či sexuálnych útokov sa v krajine odohrá len hŕstka spočítateľná na prstoch jednej ruky, výpovede žien z krajiny hovoria úplný opak.

Domov
Zdieľať
Diskusia