Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2018, 9:35
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Sonda prekonala rekord a dostala sa najbližšie k Slnku

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Prekonal sa rekord i skončila dlhá éra.

V júni sme vás informovali o novej misii z dielne (ako inak) americkej NASA. Stredobodom pozornosti sa stalo nové zariadenie Parker Solar Probe. Práve ono malo prekonať všetky doterajšie rekordy a priblížiť sa k Slnku viac, ako všetci predchodcovia. A predsa sa všetko vydarilo.

Sonda prekonala rekord a dostala sa najbližšie k Slnku
Zdroj: NASA/JHUAPL

V utorok sa sonda dostala k Slnku na vzdialenosť takmer 43 000 000 kilometrov, čo je najbližšie v celej našej histórii. Očakáva sa, že okolo roku 2025 dosiahne úctyhodnú rýchlosť až 692 000 kilometrov za hodinu. Zároveň začína s výskumom našej najbližšej hviezdy.

Vo vesmíre však došlo ešte k jednej udalosti. Družica Kepler, o ktorej ste aspoň raz v živote počuli či čítali, bola od roku 2009 pre vedcov mimoriadne užitočná. Na Zem posielala zábery tisícok hviezd a zároveň sa jej podarilo objaviť aj veľké množstvo exoplanét. Konkrétne 2 600. Avšak všetko má svoj koniec, a preto svoje vesmírne dobrodružstvo ukončila aj ona.

Sonda prekonala rekord a dostala sa najbližšie k Slnku
Zdroj: NASA/Wendy Stenzel/Daniel Rutter

V utorok, 30. 10. 2018, jej definitívne došlo palivo a zavŕšilo sa tak niekoľko rokov trvajúca práca významného zariadenia. Samozrejme, lov cudzích planét nekončí. Výskumníci majú k dispozícii ďalšie technologické zariadenia a s nimi objavujú ďalšie várky telies z rôznych končím vesmíru.

Domov
Zdieľať
Diskusia