Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2018, 16:24
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Domáci násilníci vo Švédsku budú mať vlastnú linku pomoci, kde dostanú rady od psychológov

ZAUJÍMAVOSTI DOMÁCE NÁSILIE
Uložiť Uložené

Inšpirácia prišla zo Spojeného kráľovstva, kde podobný projekt funguje už od roku 2006.

V januári 2019 sa podľa portálu The Local spustí vo Švédsku pozoruhodný projekt linky pomoci, ktorá však nebude slúžiť obetiam domáceho násilia, ale samotným páchateľom

Podľa Christiny Ericson, ktorá je hlavou daného projektu, na krízovú linku obetí domáceho násilia ročne zavolá približne 300 000 ľudí, ale neexistuje spôsob, ako sa skontaktovať s páchateľmi. Nová krízová linka vznikne ako inšpirácia Veľkou Britániou, kde podobný systém s názvom Respect Helpline funguje od roku 2006.

„Ubližujete tomu, koho milujete? Rozhodnite sa s tým skoncovať!“ vyzýva britská verzia Respect Helpline. Pilotná verzia švédskeho systému vznikla na báze spolupráce okresných vlád miest Skåne a Štokholmu.

Domáci násilníci vo Švédsku budú mať vlastnú linku pomoci, kde dostanú rady od psychológov
Zdroj: www.mountainhome.af.mil

Na linke pomoci budú môcť páchatelia domáceho násilia vyhľadať pomoc sociálnych pracovníkov, terapeutov a psychológov, ktorí budú schopní dať agresorovi radu a podporiť ho v tom, aby vyhľadal odbornú pomoc.

Podľa Christiny Ericson by si ale ľudia nemali zamieňať pomoc násilníkom s pomocou obetiam. Je veľmi dôležité, aby sme podporili ženy a deti, na ktorých je páchané domáce násilie, ale pokiaľ úplne vynecháme túto skupinu (páchateľov násilia), množstvo násilia nikdy neklesne,“  vyjadrila sa na margo odôvodnenia tohto projektu Ericson.

Na Slovensku sa pomoc obetiam násilia dostane na čísle 0850 111 321. Bližšie informácie nájdeš na tejto stránke. Myslíš si, že by mala na Slovensku vzniknúť aj linka, kde by dostali priestor páchatelia, ktorí sa obávajú svojej ťažko kontrolovateľnej agresivity?

Anketa:
Ide podľa vás o dobrý nápad?
Áno, podobná linka by mala byť aj na Slovensku, pretože verím, že týmto spôsobom klesne počet agresorov
Nie, projektu nedôverujem a nemyslím si, že by niečo vyriešil
Áno, podobná linka by mala byť aj na Slovensku, pretože verím, že týmto spôsobom klesne počet agresorov
72 %
Nie, projektu nedôverujem a nemyslím si, že by niečo vyriešil
28 %
Domov
Zdieľať
Diskusia