Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2018, 14:06
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Bugatti má problém! Volá sa Speedtail, má 1 050 koní a maximálku až 403 km/h

TECH
Uložiť Uložené

McLaren vytiahol eso z rukáva.

Keďže McLaren svoju novú vlajkovú loď relatívne dlho držal v tajnosti a na verejnosť podhadzoval len pár zákulisných informácií, odhalenie modelu Speedtail vyvolalo naozaj veľké ovácie. Nový člen vrcholnej rady značky Ultimate Series netají svoje obrovské ambície, o čom svedčí aj skutočnosť, že nielen dizajnom, ale aj koncepciou novinka odkazuje na najslávnejší model značky – F1.

Samotná automobilka nový počin označuje ako hyper GT, je teda zrejmé, že nejde zďaleka len o nejaké okruhové náčinie, ale plne vybavený kúsok, ktorý má na muške Bugatti Chiron. Už na prvý pohľad Speedtail zaujme zovňajškom, ktorý bol prioritne podriadený aerodynamike. Dôkazom toho je natiahnutá zadná časť, kokpit svojím tvarom pripomína kvapku, zatiaľ čo predné kolesá dostali karbónové kryty, ktoré znižujú turbulencie okolo podbehov.

Bugatti má problém! Volá sa Speedtail, má 1 050 koní a maximálku až 403 km/h
Zdroj: media.mclarenautomotive.com

Opomenúť však nemožno aktívne aerodynamické prvky vzadu, digitálne kamery miesto spätných zrkadiel či unikátnu karbónovú štruktúru – Speedtail váži len 1 430 kilogramov, čo je najmä vzhľadom na použitie hybridnej technológie naozaj pozoruhodné.

Z legendárnej F1-ky si novinka prevzala 3-miestny interiér s centrálnou pozíciou vodiča. S tým súvisí netypicky navrhnutá palubná doska, zaujímavosťou je ovládanie prevodovky na strope. Vnútrajšok sa pritom nesie v luxusnom šate.

Bugatti má problém! Volá sa Speedtail, má 1 050 koní a maximálku až 403 km/h
Zdroj: media.mclarenautomotive.com

To najdôležitejšie sa však skrýva pod povrchom. Presné technické špecifikácie zatiaľ neboli úplne odhalené, vieme však, že Speedtail poháňa hybridná technológia – vidlicový osemvalec spolupracuje s elektromotorom, celkový výkon má byť na úrovni 772 kW / 1 050 koní. Poháňané sú len zadné kolesá, ktoré sa majú postarať o akceleráciu na 300 km/h len za 12,8 sekundy! Speedtail sa zároveň stáva vôbec najrýchlejším vozidlom značky, keďže svojimi rýchlostnými parametrami prekonáva aj ikonický McLaren F1.

Ako uvádza tlačová správa, novinka má vedieť dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 403 km/h, postarať sa o to má špeciálny mód Velocity – zasunie virtuálne späťáky, zníži podvozok o 35 mm a upraví zadné krídla. Na záver dodajme, že vznikne presne 106 exemplárov, každý z nich pritom stál minimálne 1,75 miliónov libier. Áno, všetky sú vypredané, pričom k zákazníkom sa dostanú v roku 2020. 

Domov
Zdieľať
Diskusia