Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. októbra 2018, 16:34
Čas čítania 0:00
Sona O.

Tasmánia chce odstrániť informácie o pohlaví z rodného listu. Feministky sa proti novému návrhu búria

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA LGBT+
Uložiť Uložené

Tasmánia sa v novembri chystá k veľkému kroku. Chce hlasovať o tom, či sa v rodnom liste bude uvádzať pohlavie dieťaťa.

Tasmánia je na ceste k tomu stať sa prvým austrálskym štátom, v ktorom nebudú na rodnom liste uvádzať pohlavie dieťaťa. Znamená to, že človek nebude povinný uviesť svoje pohlavie ani v iných dôležitých situáciách, napríklad pri uchádzaní sa o pracovnú pozíciu. Pohlavie však stále bude čitateľné z lekárskych záznamov. 

Nový návrh sa stretol ako s pozitívnymi reakciami, tak aj s veľkou vlnou kritiky. Vítajú ho najmä transexuáli, ktorí už viac nebudú nútení nikomu vysvetľovať svoju rodovú identitu, proti sú naopak hlavne feministky

Tasmánia chce odstrániť informácie o pohlaví z rodného listu. Feministky sa proti novému návrhu búria
Zdroj: unsplash.com

Tie tvrdia, že ak bude akýkoľvek muž, cítiaci sa ako žena, za ženu aj považovaný, môže to ublížiť  právam žien. Cítia sa byť ukrivdené a ohrozované zo strany zákona. Hovorkyňa Women Speak Tasmania Bronwyn Williams otvorene kritizovala návrh vo vysielaní ITV: „Ak budú ľudia s mužským telom legálne považovaní za ženy iba na základe sebaidentifikácie, ako to chcú skupiny podobné Transforming Australia, ženské práva budú vecou minulosti."

Nebúria sa však iba feministky. Objavili sa aj tvrdenia, že pohlavie je dôležitý demografický údaj a nemal by byť z takého dokumentu ako je rodný list odstránený. „Pohlavie s akým sa dieťa narodí je vedecký, nepopierateľný fakt. Rodné listy majú zaznamenávať takéto historické pravdy," vyjadrila sa austrálska kresťanská lobby. 

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

Ak nový zákon naozaj prejde, znamenalo by to, že ľudia si budú môcť v Tasmánii vybrať akékoľvek pohlavie budú chcieť, bez toho aby museli niesť stigmu, ktorá je dnes s transrodovosťou v mnohých krajinách spojená. Alebo sa môžu stať nebinárnym človekom, ktorý sa nestotožňuje so žiadnym pohlavím. O návrhu bude Tasmánia hlasovať koncom budúceho mesiaca. 

Domov
Zdieľať
Diskusia