Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2018, 9:17
Čas čítania 0:00
Sona O.

Kde je homosexualita trestným činom a kde sa môžu partneri rovnakého pohlavia sobášiť? Toto sú mapy práv LGBTI ľudí po celom svete

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+
Uložiť Uložené

Aj v 21. storočí stále existujú krajiny, v ktorých je homosexualita trestný čin.

Medzinárodné združenie lesbičiek, homosexuálov, bisexuálov, transsexuálov a intersexuálov (ILGA) nedávno publikovalo výskum z roku 2017 o právach príslušníkov LGBTI komunít po celom svete. Výsledkom sú grafy a mapy ukazujúce, v ktorých štátoch je homosexualita ešte stále trestným činom, kde sa môžu sobášiť partneri rovnakého pohlavia, aké zákony na ich ochranu a boj proti diskriminácii jestvujú, a v ktorých krajinách majú povolenú adopciu. 

Je prekvapivé, že ešte aj dnes stále existuje množstvo štátov, v ktorých je homosexualita vnímaná ako trestný čin, v niektorých prípadoch dokonca trestaná rozsudkom smrti. Mnohé štáty ešte stále praktizujú konverznú terapiu, pri ktorej by sa mal homosexuál stať heterosexuálom, zatiaľ čo v Holandsku sa môžu sobášiť už od roku 2001.

Trestný čin

Najprísnejšie zákony týkajúce sa homosexuality platia v arabských krajinách, kde sa často trestajú dokonca smrťou. Najkrutejší trest pre gayov a lesbičky platí v Sýrii, Iraku, Saudskej Arábii, Iráne, Afganistane, Sudáne, Mauretánii a v niektorých častiach Nigérie.

Vzťah medzi ženou a ženou je vzťah ilegálny v 45 krajinách, zatiaľ čo medzi mužmi je homosexualita zakázaná až 72 štátoch. 

Krajiny vyznačené slabo ružovou farbou trestajú za šírenie LGBTI propagandy, krajiny vyznačené tmavoružovou za prejavy náklonnosti na verejnosti, za sexuálny akt, análny sex a intimitu v štátoch označených telovou, oranžovou, žltou a hnedou farbou. 

V štátoch s bielou nie je homosexualita považovaná z trestný čin.

Kde je homosexualita trestným činom a kde sa môžu partneri rovnakého pohlavia sobášiť? Toto sú mapy práv LGBTI ľudí po celom svete
Zdroj: ILGA

Ochrana proti diskriminácii

43 krajín na svete bojuje proti nenávistným zločinom voči homosexuálom a v 86 krajinách sa nachádza organizácia ľudských práv, ktorá sa zaoberá aj komunitou LGBTI, v 72 krajinách existujú zákony, ktoré bránia zamestnávateľom diskriminovať zamestnancov na základe sexuálnej orientácie. 

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

Štáty, ktoré sú na mape vyfarbené modrou, prijali antidiskriminačné zákony. Na Slovensku ochraňujeme komunitu LGBTI pred diskrimináciou v zamestnaní aj nenávistnými trestnými činmi. 

Kde je homosexualita trestným činom a kde sa môžu partneri rovnakého pohlavia sobášiť? Toto sú mapy práv LGBTI ľudí po celom svete
Zdroj: ILGA

Sobáše a registrované partnerstvá

Svadby homosexuálnych párov sú legálne v 24 štátoch vo svete a registrované partnerstvá uznávajú v 28 krajinách. Zatiaľ, čo registrované partnerstvo je pre LGBTI ľudí možné v Čechách, v Maďarku aj v Rakúsku, na Slovensku je zatiaľ zakázané. 

Prvá krajina, ktorá uzákonila sobáše partnerov rovnakých pohlaví bolo Holandsko v roku 2001, hneď po ňom prišlo Belgicko v roku 2003 a o dva roky neskôr aj Kanada. Poslednými štátmi rozhodnutými pre legalizáciou sobášov boli Nemecko, Malta a Austrália (2017). 

Krajiny vyznačené tmavozelenou legalizovali sobáše a štáty vyfarbené slabo zelenou uznávajú registrované partnerstvá. 

Kde je homosexualita trestným činom a kde sa môžu partneri rovnakého pohlavia sobášiť? Toto sú mapy práv LGBTI ľudí po celom svete
Zdroj: ILGA

Adopcia

Spoločne si môžu homosexuálne páry adoptovať dieťa v 26 štátoch a stať sa druhým rodičom, teda adoptovať si biologického potomka svojho partnera, môžu v 27 krajinách. Z našich susedných krajín je adopcia možná v Rakúsku, inak je povolená v celej západnej Európe, Severnej Amerike, v niektorých štátoch Južnej Ameriky, v Austrálii, na Novom Zélande a v Juhoafrickej republike. 

Štáty, čo majú hore na mape oranžový štvorček, povoľujú adopciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia