Utorok 18. 9. 2018 meniny má Eugénia

hľadaj na refresheri

Odporúčame zapnúť browser notifikácie, ak budeš prihlásený na Refresher s týmto zariadením.
zdroj: US Environmental Protection Agency

Do koša vyhodíme 1,6 miliárd ton potravín, zatiaľ čo 815 miliónov ľudí hladuje. Ako obmedziť plytvanie jedlom?

Prebytok jedla a jeho zbytočné vyhadzovanie je obrovský ekologický problém, o ktorom sa hovorí iba málo.

14. september 2018, 0:48

Prebytok jedla a jeho zbytočné vyhadzovanie je obrovský ekologický problém, o ktorom sa hovorí iba málo.

V poslednej dobe sa naša spoločnosť ekologicky zobúdza. Stále viac ľudí sa snaží chrániť životné prostredie a limitovať škodu, ktorú spôsobuje planéte. Či chceme či nie, enviromentálnu stopu po sebe zanecháme všetci, no môžeme sa aspoň posnažiť, aby bola čo najmenšia. 

 

Nanešťastie sa ešte stáli nájdu aj takí, ktorí zelené hnutia vnímajú ako niečo, čo je skrátka 

„moderné" a odmietajú pripustiť, ako veľmi dokáže jednotlivec ovplyvniť kolobeh celej prírody. 

 

Prírodu drancujeme už dlho, no to úplne najhoršie ničenie začalo niekedy v období priemyselnej revolúcie v 18. až 19. storočí a pokračuje dodnes.

 

Do koša vyhodíme 1,6 miliárd ton potravín, zatiaľ čo 815 miliónov ľudí hladuje. Ako obmedziť plytvanie jedlom?

 

Aj napriek tomu však naši starí rodičia či ich rodičia ekológiu neriešili až do tak miery, ako sa to robí dnes. Spôsob života bol iný, prírodnejší, šetrnejší, než tomu je dnes v období fast fashion, elektronických zariadení, ktoré sa do dvoch rokov kazia, prebytku jedla, plastov či množstva motorových zariadení na cestách. 

 

Za stáročia výroby odpadu, skleníkových plynov a škodlivín zem bije na poplach, ktorý sa už viac nedá ignorovať.

 

Ekológia je problémom našej doby, našej generácie, a preto sa nedá považovať za nejaký trend, ktorý o rok alebo o dva pominie. Je to prirodzená reakcia spoločnosti na otázku, ktorú treba riešiť neodkladne. 

 

Našťastie si svet už uvedomuje škodlivosť plastov a ich dopad na životné prostredie. Uvedomujeme si dopad módneho priemyslu na prírodu, škodlivosť masovej výroby produktov, miesto autami chodíme stále viac  bicyklami, záleží nám na právach zvierat a snažíme sa odpad nevyrábať či aspoň recyklovať.

 

Do koša vyhodíme 1,6 miliárd ton potravín, zatiaľ čo 815 miliónov ľudí hladuje. Ako obmedziť plytvanie jedlom?

 

Málokto ale hovorí o tom, aký má na prírodu dopad plytvanie jedlom. Pritom ide o obrovský problém rozvinutých krajín moderného sveta. Už nemusíme bojovať s nedostatkom či hladom, ale práve naopak s nadbytkom.

 

tretina jedla, ktoré vyprodukujeme, sa nikdy nedostane do našich úst. Buď ho nepozbierajú farmári počas zberu úrody, stratí sa pri prevoze do obchodov alebo ho skrátka vyhodíme. 

 

Do koša vyhodíme 1,6 miliárd ton potravín, zatiaľ čo 815 miliónov ľudí hladuje. Ako obmedziť plytvanie jedlom?

 

Takto skončí v koši podľa odhadov OSN asi 1,6 miliárd ton potravín a z toho je 1,3 miliárd stále konzumovateľných. 

 

Kde sa potraviny strácajú? Najviac a to 500 miliónov ton zmizne priamo v produkcii, 350 miliónov ton sa stratí pri uskladnení a manipulácii, 340 miliónov sa vyparí v spotrebe, 200  miliónov v distribúcii a predaji a 160 miliónov pri spracovaní a balení.

 

Zatiaľ čo my hádžeme jedlo do koša, na svete hladuje 815 miliónov ľudí

 

Do koša vyhodíme 1,6 miliárd ton potravín, zatiaľ čo 815 miliónov ľudí hladuje. Ako obmedziť plytvanie jedlom?

 

Takéto chovanie je pritom zlé aj z ekonomického hľadiska. Globálna ekonomika na jedle ročne prerobí 940 miliárd dolárov

 

Toto nielenže predstavuje fenomenálnu stratu v zmysle jedla, ktoré by mohlo kŕmiť ľudí, ale tiež stratu zdrojov ako voda, pracovná sila, výživa pôdy, energia na dopravu a tak ďalej,“ napísala pre portál The Conversation Megan Blakeová, akademička zo Sheffieldskej univerzity.

 

Síce vyhadzujeme mnohé rôzne druhy jedla, no podľa OSN končí v koši hlavne koreňová zelenina, hľuzovitá zelenina (zemiaky), ovocie a bežná zelenina. V globálnom merítku takto končí až 50 % vypestovanej zeleniny a ovocia.

 

Hoci často hovoríme o tom, ako poškodzujeme prírodu napríklad plastami, iba málokto si uvedomuje, ako veľmi jej dokáže škodiť rozkladajúce sa jedlo. To totiž produkuje nebezpečné skleníkové plyny a prispieva ku globálnemu otepľovaniu.

 

Ak by sme pozbierali všetky vyhodené potraviny na svete a poskladali z nich krajinu, bola by 3. najväčším výrobcom skleníkových plynov na planéte. 

 

Naša spoločnosť si stanovila celkom ambiciózny cieľ, do roku 2030 by sme chceli limitovať naše plytvanie o 50 %.

 

Znie to ako niečo nesplniteľné, no pri troche snahy to naozaj môžeme dokázať. Ako môžeš plytvanie potravinami obmedziť aj ty?

 

- Nakupuj iba s nákupným zoznamom

- Nekupuj nič, čo naozaj nespotrebuješ

- Urob si jedálniček na každý deň

- Kompostuj

- Zvyšky jedla uchovaj v chladničke v nádobách a zjedz ho neskôr

- Nepodporuj výpredaje, ktoré umelo navyšujú spotrebu ako napríklad dve za cenu jedného

 

Ďalší spôsob, akým sa dá limitovať vyhadzovanie jedlom, je uviesť iba dátum spotreby a nie dátum minimálnej trvanlivosti. Prvý totiž znamená, že ak potravinu skonzumuješ po jeho uplynutí, ešte môže byť stále dobrá. Ten druhý určuje dobu, kedy sa jedlo už takmer určite pokazí, platí to najmä pri mliečnych výrobkoch či mäse.

 

Do koša vyhodíme 1,6 miliárd ton potravín, zatiaľ čo 815 miliónov ľudí hladuje. Ako obmedziť plytvanie jedlom?

 

Nabudúce keď si to namieriš do najbližších potravín, dobre si premysli, čo si kúpiš, planéte tým môžeš pomôcť ešte viac ako svojou sklenenou eko slamkou. 

Vyjadri svoj názor na článok
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Odpad! Menej takýchto článkov
Super! Viac takýchto článkov
Povedz nám, prečo sa ti článok nepáči:
Ďakujeme za tvoj názor!
Pomáha nám a autorom pri skvalitňovaní obsahu na stránke.
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho priateľom
NAHOR
Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov tento mesiac. Prihlás sa pre neobmedzený prístup. Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov za mesiac. PRIHLÁSIŤ / REGISTROVAŤ PRIHLÁSIŤ
Najčítanejšie
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.