Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2018, 16:43
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Turisti zazreli v prírode maličkého slona bez chobotu. Odborníci mu nedávajú veľa šancí na prežitie

ZAUJÍMAVOSTI SLON
Uložiť Uložené

Zatiaľ nie je presne jasné, ako slon o chobot prišiel.

Milióny ľudí každý rok navštevujú prírodné rezervácie a safari parky po celej Afrike a Juhoafrická republika nie je žiadnou výnimkou. Spomedzi mnohých parkov vyčnieva park Kruger, kde sa nedávno podarilo jednému mužovi zachytiť depresívnu situáciu.

Spoločne so svojou výpravou narazili na malé sloníča, ktorému však chýbal chobot. Sloník zostával vo svojom stáde a dospelé slony sa o hendikepované mláďa ukážkovo starali, lenže slony nemajú bez funkčného chobotu veľkú šancu na prežitie.

Choboty využívajú na viacero životne dôležitých aktivít ako kŕmenie, pitie či čuchanie, a preto bez zásahu odborníkov mláďa dlho nevydrží. S najväčšou pravdepodobnosťou pritom o chobot prišlo následkom útoku predátora ako lev či krokodíl.

Krokodíly občas čakajú v plytkej vode, kam sa slony prichádzajú napiť, a po dostatočnom priblížení zaútočia práve na chobot, ktorý vedia odhryznúť.

V minulosti už boli zaznamenané aj útoky levov priamo na choboty, takže je len maličká šanca, že sa sloníča s defektom už narodilo.

Výhliadky do budúcnosti momentálne nie sú vôbec ružové, ale existuje šanca na plnohodnotný život. Sloníča by po náročnom zákroku mohlo dostať umelú protézu chobotu, ktorá jej dôležitý orgán nahradí natoľko, že sa nebude musieť báť o svoje holé prežitie.

Zatiaľ sa však možnosť zákroku nespomínala, a tak sa bude musieť sloníča spoliehať na svojich rodičov.

Domov
Zdieľať
Diskusia