Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2018, 16:46
Čas čítania 0:00
Soňa M.

Spôsobuje znečistenie ovzdušia hlúpnutie? Výsledky najnovšej štúdie ťa možno zaskočia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Znečistenie môže tiež zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby ako aj iných foriem demencie.

Vedecký tím, v ktorom boli aj výskumníci z Yale a Pekinskej univerzity, prišiel v najnovšej štúdii so znepokojujúcim objavom: Dlhodobé dýchanie znečisteného vzduchu môže mať negatívny dopad na kognitívne vlastnosti človeka.


Vedci na štúdii pracovali počas štyroch rokov, keď testovali matematické a jazykové schopnosti 20-tisíc Číňanov, pričom brali do úvahy tri rôzne látky, ktoré znečisťujú ovzdušie. Výskum prebiehal od roku 2010 do roku 2014 na ľuďoch starších ako 10 rokov.


Zúčastneným kládli dvadsaťštyri štandardizovaných matematických otázok a tridsaťštyri verbálnych úloh.


"Poskytli sme dôkazy o tom, že vplyv znečistenia ovzdušia na slovné testy sa stáva výraznejším, keď ľudia starnú, najmä u mužov a menej vzdelaných", uvádza sa v štúdii, ktorú zverejnila Americká národná akadémia vied.

Spôsobuje znečistenie ovzdušia hlúpnutie? Výsledky najnovšej štúdie ťa možno zaskočia
Zdroj: Pixabay/PublicDomainPictures


Najhoršie dopadli starší muži s nižším vzdelaním, čo si výskumníci vysvetlili tak, že títo ľudia často pracovali vonku, kde boli znečistenému vzduchu priamo vystavení.


Výskum tiež naznačuje, že znečistenie môže tiež zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby ako aj iných foriem demencie. Okrem toho sa potvrdili výsledky predchádzajúcich bádaní, ktoré hovorili, že dýchanie špinavého vzduchu môže mať negatívny vplyv na rozumové schopnosti študentov.


Autori štúdie veria tomu, že prišli s objavom dôležitým pre množstvo ľudí, pretože nebezpečný znečistený vzduch denne dýcha až 80 % mestskej populácie na Zemi. Okrem toho, znečistenie je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zodpovedné za predčasné úmrtie až u siedmich miliónov ľudí ročne.

Domov
Zdieľať
Diskusia