Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2018, 22:37
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Horiacu Kaliforniu zasiahlo ničivé ohnivé tornádo. Už aj v minulosti prírodný fenomén spôsobil katastrofu

ZAUJÍMAVOSTI KALIFORNIA TORNÁDO
Uložiť Uložené

Ohnivé tornádo vzniká pri správnom prúdení vzduchu.

Veľká časť našej planéty je momentálne v plameňoch. Ohne nedávno zachvátili Grécko, kde pri Aténach zomreli desiatky ľudí, ktorí pred ničivými plameňmi nedokázali ujsť, a v súčasnosti trpí najmä Kalifornia. Americký štát zažíva rozsiahle požiare na pravidelnej báze, ale postupom rokov pomaly naberajú na sile a intenzite.

Pri požiaroch nasadzujú hasiči vlastné životy, aby ochránili majetok aj zdravie obyvateľov, a bojovať musia aj s fenoménmi ako ohnivé tornádo.

Nejde o tornádo v pravom slova zmysle, pretože v odbornej klasifikácii nedosahuje vír formu klasického tornáda, avšak najmä medzi ľuďmi a v médiách vyvoláva oheň stúpajúci do výšky mnohých metrov dojem, že sa na nich zniesol trest z oblohy.

Pomyselné ohnivé tornáda len komplikujú hasenie požiarov, pretože sa vedia rýchlo vymknúť spod kontroly a obyčajný hasič proti nim nemá veľkú šancu. Nasadená musí byť ťažká technika, ktorá vie aj podobný vír postupne dostať do želaného stavu. Najnovšie sa ohnivé tornádo objavilo pri meste Redding v Kalifornii.

Silný atmosferický vír väčšinou vzniká pri stúpaní tepla z požiaru, ktoré v kombinácii s intenzívnym vetrom vytvára vertikálny vír plný popola a dymu. Vír dokáže po nadobudnutí dostatočnej sily vťahovať do svojho jadra aj horiace trosky navôkol a rýchlo sa šíriť.

Najsilnejšie ohnivé víry vedia vďaka svojej intenzite zničiť aj stromy vysoké cez 15 metrov. Ozajstné ohnivé tornádo klasifikovateľné aj odborne pritom pred 15 rokmi zasiahlo austrálsku Canberru.

Desivé ohnivé tornádo úradovalo v Kalifornii aj pred štyrmi rokmi

Spomínané ohnivé tornádo v Canberre z roku 2003

Domov
Zdieľať
Diskusia