Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2018, 10:51
Čas čítania 0:00
Soňa M.

Romantické Maledivy a živelná Kuba. Na týchto 5 miest sa vyber čo najskôr, kým ešte existujú

ZAUJÍMAVOSTI DOVOLENKA SEVERNÁ KÓREA TIPY A TRIKY
Uložiť Uložené

Ak ešte nemáš zoznam lokalít, ktoré by si mal navštíviť pred tým, ako zomrieš, inšpiruj sa miestami, z ktorých niektorým hrozí zánik ešte počas tvojho života.

Ak ťa už nebaví chodiť každý jeden rok na to isté miesto do tej istej krajiny, prinášame ti zoznam destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť, a to čím skôr. Hrozí im totiž, že zaniknú alebo sa pre vplyvy životného prostredia či politického vývoja zmenia na nepoznanie.


1. Fidelova Havana


Keď v roku 2008 oficiálne prebral vládu na Kube brat komunistického lídra Fidela Castra Rául, nedalo sa ešte predpokladať, k akým zmenám to povedie.


Raúl Castro Kubu nepretvoril nijako náhle, no postupne povolil vlastníctvo mobilov, nových áut či privilégium vycestovať do zahraničia. Stretol sa dokonca s vtedajším americkým prezidentom Barackom Obamom, čo bolo dovtedy v krajine, ktorej úhlavným nepriateľom boli Spojené štáty, nemysliteľné.

Romantické Maledivy a živelná Kuba. Na týchto 5 miest sa vyber čo najskôr, kým ešte existujú
Zdroj: Pixabay/Falkenpost


Napriek tomu Kuba naďalej ostáva jednou z najizolovanejších krajín sveta s vládou jedinej, komunistickej strany. Stále tu ostal zakonzervovaný po desaťročia budovaný socializmus so všetkými absurdnosťami, ktoré k nemu patria. Bradatý diktátor a symbol revolúcie Fidel Castro však dnes už nežije, prezidentom dokonca nie je ani jeho mladší brat a krajina schválila novú ústavu, ktorá povolí súkromné vlastníctvo či sobáše párov rovnakého pohlavia. Niet pochýb o tom že Kuba sa síce pomaly, no zrejme neodvrátiteľne otvára svetu.


Preto ak chceš vidieť výstavnú skriňu ostrovného štátu takú, ako ju svet pozná, s ikonickými starými americkými autami na uliciach, pamätníkmi revolúcie a obrovskými nástennými maľbami, mal by si hlavné mesto Kuby navštíviť čo najskôr.


2. Sivý Pchjongjang


Mesto s podobným príbehom ako Havana. Ďalšia metropola, ktorá mala komunistickému režimu slúžiť ako klenot, kde sa budú odrážať jeho výdobytky. Pchjongjang je však v skutočnosti strašidelne sivý, betónový a ponurý, a tak dokonale vystihuje monštruózny brutálny režim, ktorý v Severnej Kórei vládne od polovice minulého storočia. Jediné, čo je v meste pestrofarebné, sú monumenty, ktoré majú pripomnať veľkosť Kimov a Komunistickej strany.

Romantické Maledivy a živelná Kuba. Na týchto 5 miest sa vyber čo najskôr, kým ešte existujú
Zdroj: Pixabay/Alex_Berlin


Severná Kórea však v roku 2018 zmenila kurz a po tom, ako sa jej športovci zúčastnili na olympiáde u nenávideného južného suseda, sa líder Kim Čong-un snaží o menej konfliktný prístup k Západu. Stretol sa s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý Kima len niekoľko mesiacov pred tým posmešne nazýval raketovým mužíčkom a z oboch strán padali vyhrážky.


Je preto dosť možné, že atmosféra strachu a bezfarebnej jednotvárnosti sa časom z ulíc Pchjongjangu vytratí a z KĽDR sa stane moderná krajina. Niektorí odborníci dokonca hovoria aj o možnom spojení oboch Kóreí v budúcnosti. To však nehrozí ani zajtra, ani pozajta. Preto máš ešte stále šancu začať šetriť a nahliadnuť do hlavného mesta severokórejskej diktatúry, či aspoň do toho, čo je KĽDR ochotná ukázať turistom zo Západu.

3. Maledivy, raj zamilovaných párikov


Snívaš o tom, že by si sa vybral so svojou láskou do nádherného exotického raja na Zemi? V takom prípade by ste určite mali spolu zvážiť dovolenku na Maledivách. Táto krajina ponúka možnosti ubytovania špeciálne upraveného pre zamilované dvojice. Návštevníci si tak môžu v intímnej atmosfére vychutnať neopakovateľné romantické zážitky v luxusných vilkách na míle vzdialených od civilizácie.


Aj raj na Zemi však môže mať svetské problémy. Maledivy, najnižšie položený štát sveta, s nadmorskou výkou len 1,8 metra, sa vplyvmi životného prostredia začínajú potápať. Niektorí odborníci tvrdia, že ak bude hladina oceána stúpať takým tempom ako doteraz, krajinu do sto rokov potopí more. Situácia je taká vážna, že vláda začala skupovať pozemky od iných krajín v okolí, pretože niektorých obyvateľov z domovov doslova vyplavuje stúpajúca morská hladina.

Romantické Maledivy a živelná Kuba. Na týchto 5 miest sa vyber čo najskôr, kým ešte existujú
Zdroj: Pixabay/Walkerssk


4. Doplatia Benátky na svoju jedinečnosť?


Benátky, hlavné mesto Benátska, sa stali dôkazom, že deštruktívne sily času nešetria ani Európu. Mesto je už po stáročia vyhľadávanou destináciou turistov aj pre svoje charakteristické kanály s gondolami a typickou atmosférou. A práve na túto jedinečnosť môže mesto tvrdo doplatiť.


Podľa expertov hrozí, že Benátky budú už na konci tohoto storočia neobývateľné. A to pre masívne záplavy, ktoré sú čím ďalej, tým ničivejšie a len zhoršujú fakt, že mesto sa už aj bez nich potápa. Benátky však nie sú ďaleko a ich zánik nehrozí tak skoro, preto sa zatiaľ nemáš kam ponáhľať.

Romantické Maledivy a živelná Kuba. Na týchto 5 miest sa vyber čo najskôr, kým ešte existujú
Zdroj: Pixabay/Free-Photos


5. Mŕtve more


Hoci by to jeho názov mohol naznačiť, Mŕtve more nie je mŕtve. Aspoň zataľ nie. Názov dostalo vďaka tomu, že v ňom takmer vôbec nie je život. Je totiž mimoriadne slané, až 9,6-krát viac ako je priemerná slanosť morí na Zemi. Pre túto pozoruhodnú vlastnosť má skvelé liečivé účinky. Minerály z Mŕtveho mora sa tiež používajú v kozmetike a majú ti zabezpečiť krásnu pleť.


Tento prírodný klenot nachádzajúci sa medzi Jordánskom, Izraelom a Palestínou je však v ohrození – za posledných štyridsať rokov sa podľa magazínu Time zmenšil až o tretinu, čo dáva expertom dobrý dôvod na to, aby verili, že môže zaniknúť v priebehu nasledujúcich 50 rokov. Je preto dosť možné, že sa to stane ešte počas tvojho života, takže by si rozhodne nemal otáľať, ak chceš na vlastnej koži pocítiť jeho blahodárnu moc.

Romantické Maledivy a živelná Kuba. Na týchto 5 miest sa vyber čo najskôr, kým ešte existujú
Zdroj: Pixabay/Grand_Tour
Domov
Zdieľať
Diskusia