Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2018, 2:20
Čas čítania 0:00
Sona O.

Alkohol ťa naučí plynule hovoriť cudzím jazykom. Odborníci zistili, že aj menšie množstvo liehoviny vie človeka nakopnúť

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL DUŠEVNÉ ZDRAVIE PIVO PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Alkohol ti naozaj dokáže pomôcť hovoriť plynulejšie cudzím jazykom. Pozor však na jeho množstvo, stačí ti fakt málo.

Zdá sa ti, že po pohári piva sa ti odrazu rozpráva po anglicky lepšie? Pravdepodobne sa nejedná iba o tvoj subjektívny pocit, podľa výskumu publikovaného minulý týždeň v Journal of Psychopharmacology má alkohol naozaj pozitívne účinky na tvoje jazykové schopnosti.

Poznáš už nejaké tie základy cudzej reči, máš celkom dobrú slovnú zásobu, poznáš aj pár gramatických pravidiel, no nie a nie rozviazať si jazyk a začať rozprávať? Pomôcť ti môže malé množstvo alkoholu. Ak už totiž ovládaš cudziu reč na dobrej úrovni, za tvoju neschopnosť otvoriť ústa často môže stres či úzkosť. Pohár vína či piva dokáže poraziť tvoj vnútorný nepokoj a tebe sa zrazu hovorí oveľa jednoduchšie.

Samozrejme, nemôžeš sa opiť, potom to má presne opačný efekt a hoci sa tebe môže zdať, že rozprávaš lepšie ako Shakespeare, v skutočnosti moceš jednu nepodarenú slabiku za druhou. 

Alkohol ťa naučí plynule hovoriť cudzím jazykom. Odborníci zistili, že aj menšie množstvo liehoviny vie človeka nakopnúť
Zdroj: unsplash.com

Aby sa účinky alkoholu naozaj potvrdili, vedci vykonali jednoduchý experiment. Z univerzity v Holandsku pozbierali skupinu 50 študentov z Nemecka. Všetci 50 študovali v holandštine, takže úroveň ich jazyka bola vysoká. 

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Študentov rozdelili na dve skupiny. Jednej dali vypiť pohár čistej vody a druhej jedno veľké pivo. Potom sa dobrovoľníci museli rozprávať po holandsky. Ich rozhovory boli nahraté a vypočuli si ich dvaja Holanďania. Tí mali rozhodnúť o úrovni ich jazyka, artikulácie, prízvuku, slovnej zásobe a plynulosti reči.

Skupina, čo pri rozhovore popíjala pivo, dosiahla oveľa vyššie výsledky než tá, čo pila iba vodu. 

Alkohol teda podľa tejto štúdie dokáže naozaj pomôcť, ak ti v rozhovore bráni práve strach. Jazyk ti rozviaže už jedno pivo, druhé ti ho však môže zaviazať hneď späť. Odporúčame dávať si veľký pozor na množstvo.  

Domov
Zdieľať
Diskusia