Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2018, 20:30
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

10 najlepších gólov z majstrovstiev sveta v Rusku. Nechytateľné voleje, perfektné tímové trefy aj brankárske chyby rozhodli o víťazovi

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

V Rusku nebola núdza o parádne zápisy do gólovej listiny.

Na každých majstrovstvách sveta sa objavia ikonické góly, ktoré si fanúšikovia budú pamätať ešte dlhé desaťročia. Ani turnaj v Rusku nebol v tomto ohľade rozdielny. Už úvodné zápasy majstrovstiev ukázali, že lopta by mohla v sieti končiť veľmi často a predpoklady sa postupom času napĺňali.

Svetové hviezdy aj úplní nováčikovia strieľali jeden fenomenálny gól za druhým, a preto nebolo jednoduché vybrať desať z nich a vytvoriť rebríček tých najlepších gólov. Ak ti nejaký gól v rebríčku chýba, určite ho nezabudni spomenúť v komentároch.

10. Christian Eriksen proti Austrálii

Dáni nepatrili ani ku veľkým favoritom na postup zo skupiny a napokon po penaltách podľahli až Chorvátsku v osemfinále. Dánsky výber ťahali dopredu viaceré osobnosti a ak na hráčov motivačne nekričal brankár Schmeichel, tak potom tvoril hru a útočil Christian Eriksen. Na stredopoliara anglického Tottenhamu sa usmiala šťastena aj v zápase proti Austrálii, kde mu spoluhráč naservíroval neuveriteľnú prihrávku a Eriksenovi už nezostávalo nič iné, ako vystreliť. V austrálskej bráne vymietol všetku pavučinu.

9. Mário Mandžukić proti Francúzsku

Gól chorvátskeho útočníka by zaručene nevyhral žiadne ocenenie za najkrajšiu trefu, ale medzi tie najlepšie góly ho pokojne zaradiť môžeme. Brankár Francúzska Hugo Lloris bol počas celého turnaja oporou svojho tímu a najväčšiu chybu spravil až v samotnom finále. Výborné napádanie Mandžukića prinieslo vytúžené ovocie po tom, čo Lloris loptu zle rozohral. Chorvát znížil skóre na 4:2, avšak svoje mužstvo už nedokázal motivovať k tomu, aby zápas vyrovnali, vyhrali a stali sa majstrami sveta.

8. Lionel Messi proti Nigérii

Argentína sa na majstrovstvách sveta trápila. Po prvom súboji proti Islandu očakávali fanúšikovia gólovú prestrelku proti Chorvátsku, lenže Balkánci ukázali hráčom z Južnej Ameriky, ako sa hrá futbal. Argentína preto musela v súboji s Nigériou zabodovať naplno, a tak chcel viesť príkladom Lionel Messi. Neuveriteľná prihrávka od Banegu našla Messiho za obranou, ktorý s ľahkosťou spracoval loptu jednou nohou, posunul si ju na druhú a zavesil do siete. Na prvý pohľad obyčajný gól človek ocení až v spomalených záberoch a plnej kvalite, takže si video rovno rozklikni. 

7. Cristiano Ronaldo proti Španielsku

Zápas Portugalska proti Španielsku jednoznačne patril jedinému mužovi. Cristiano Ronaldo mal proti sebe silného súpera a suseda z Pyrenejského polostrova, čo ho zrejme vyburcovalo ku neuveriteľnému výkonu. Hetrikom nastavil jasný kurz svojho tímu, krátko pred koncom dokázal zvrátiť nepriaznivý stav a po parádnom priamom kope vyrovnať na 3:3. Ronaldovi sa pritom pri priamych kopoch v poslednej dobe nedarilo tak, ako kedysi, a fanúšikovia sa na futbalistu pozerali mierne skepticky. Portugalčan však každému ukázal, čo v sebe aj dnes ukrýva a Španielov poslal do šatne zronených, pretože prišli o tri body.

6. Philippe Coutinho proti Švajčiarsku

Za najväčšiu hviezdu výberu Brazílie všetky médiá označovali samozrejme Neymara. Hráč PSG sa vyliečil zo zranenia pred majstrovstvami sveta a bol pripravený potiahnuť svoj tím do finále, lenže viac sa váľal po zemi ako hral, a preto ho často zatienil Coutinho. Barcelonský hráč zahviezdil aj fenomenálnym gólom v zápase proti Švajčiarsku. Svojou charakteristickou kľučkou si pripravil výhodnú pozíciu a zamieril presne ku tyči, takže žiadny brankár na svete nemal šancu na to, aby so strelou čokoľvek narobil.

5. Toni Kroos proti Švédsku

Nemci nebudú na majstrovstvá sveta v Rusku spomínať s láskou. Nepostúpili ani zo skupiny po prehre s Južnou Kóreou a v predchádzajúcom zápase proti Švédsku to už vyzeralo na remízu. V neuveriteľnej 95. minúte vybojovali Nemci štandardnú situáciu pri švédskej šestnástke a aj keď to už nikto nečakal, Toni Kroos svojou spontánnou strelou prekvapil brankára, obrancov aj divákov a získal pre Nemecko všetky body. V konečnom dôsledku im to nebolo nič platné, ale na gól budeme spomínať ešte dlho.

4. Dries Mertens proti Paname

Zápas Belgicka proti Paname mal byť jasnou záležitosťou. Belgičania ani nedovolili žiadne závahanie a po góloch Mertensa a dvoch od Lukakua odchádzali z ihriska za stavu 3:0. Góly útočníka Manchestru United neboli vôbec škaredé, lenže Dries Mertens prekonal všetky očakávania divákov. Odrazená lopta padala smerom k Mertensovi, tak hráč Neapolu ani na sekundu nezaváhal a vyskúšal ju poslať na bránu pomocou dobre miereného voleja. Namieril ho tak výborne, že lopta zapadla priamo do brány. 

3. Nacer Chadli proti Japonsku

Japonci viedli v osemfinále proti Belgicku už 2:0. Zopár minút to vyzeralo tak, že ázijská krajina zaknihuje na majstrovstvách sveta v Rusku historický úspech, ale Belgičania sa nevzdávali. Výšková prevaha aj bohatšie skúsenosti nakoniec rozhodli o víťazstve Červených diablov, o ktoré sa krátko pred koncom postaral Nacer Chadli. Japonský útok Belgičania odrazili a okamžite zaútočili. Po krásnej tímovej akcii sa pred brankárom dostal ku lopte práve Chadli a z blízkosti už nezaváhal, čím svoje národné mužstvo posunul do štvrťfinále.

2. Denis Cheryshev proti Chorvátsku

Na každom svetovom šampionáte zvyčajne začne žiariť aspoň jedna hviezda, o ktorej dovtedy svet veľa nevedel. Denis Cheryshev nie je neznáme meno, pretože Rus pred pár rokmi spôsobil predčasné vylúčenie Realu Madrid z Kráľovského pohára v Španielsku, ale na majstrovstvách vo svojej domovskej krajine nechcel odchádzať predčasne. Strelil viacero gólov a jeden z najkrajších pridal po rýchlej akcii v zápase proti Chorvátom. Brankár Subašić ani nemal šancu na reakciu, pretože Cheryshev si nabehol a vyslal perfektne namierenú strelu.

1. Benjamin Pavard proti Argentíne

Francúzi zaplátali diery vo svojej obrane aj pomocou mladého obrancu Benjamina Pavarda z nemeckého Stuttgartu. Prítomnosť Pavarda v zostave národného tímu bola pre mnohých fanúšikov veľká neznáma a Benjamin sa šance chopil najlepšie, ako mohol. Dokonca si na svoje konto v zápase s Argentínou pripísal pravdepodobne najkrajší gól celého turnaja. Obranca len videl odrazenú loptu, rozbehol sa oproti nej a vyslal nechytateľnú strelu, ktorá prispela k tomu, že Francúzi poslali Argentínčanov naspäť domov.

Domov
Zdieľať
Diskusia