Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2018, 16:33
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Aktivisti si perfektne uťahujú z ruských zákonov proti homosexuálom. Zakázanú dúhovú vlajku vytvorili vďaka futbalovým dresom

ŠPORT PRIDE RUSKO
Uložiť Uložené

Dúhová vlajka si našla cestu do Ruska aj napriek zákazom.

Komunita LGBT ľudí v Rusku žije už dlhé roky v strachu. Rusko v minulosti prijalo zákon o tom, že medzi mládežou sa nesmie šíriť homosexuálna propaganda. Dúhové vlajky či držanie za ruku neprichádza pre homosexuálov v ruských uliciach do úvahy a na internete sa objavili mnohé videá reakcií verejnosti a polície, ktorá neváha použiť násilie.

Pri príležitosti majstrovstiev sveta vo futbale si preto španielska federácia pre práva tejto komunity s názvom FELGTB povedala, že ak ruská vláda zakazuje dúhové vlajky, svoju vlastnú si vytvoria pomocou futbalových dresov. Spojila sa s reklamnou agentúrou LOLA MullenLowe a pustili sa do práce. Šiesti dobrovoľníci zo Španielska, Holandska, Brazílie, Mexika, Argentíny a Kolumbie si na seba hrdo obliekli národné dresy a vybrali sa spoznávať krásy ruského hlavného mesto.


Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Pri správnom postavení farebné dresy vytvorili práve dúhovú vlajku a dobrovoľníci neváhali poukazovať na otrasné zaobchádzanie s LGBT ľuďmi v Rusku aj priamo pred miestnymi policajnými zložkami. Na jednej z fotografií policajt len nechápavo pozerá na skupinku, ktorá pózuje fotografovi, ale nijak zasiahnuť nemôže.

Dobrovoľníci zároveň krajinu opustili predtým, ako celá kampaň zasiahla médiá, pretože strach z vládneho zásahu existoval aj napriek tomu, že partia neurobila nič zlé. Internet si iniciatívu rýchlo zamiloval a fotky sa šíria rýchlejšie, ako by možno agentúra čakala, takže projekt musíme označiť ako úspešný.

Kampaň dostala aj veľavravné video

Domov
Zdieľať
Diskusia