Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2018, 12:12
Čas čítania 0:00
Sona O.

Zabudni na Facebook aj Instagram. Nová sociálna sieť nepozná like ani komentáre

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Dosť bolo komentárov a páčikov na sociálnych sieťach. Minutiae prichádza bez smajlíkov aj štylizovaných fotografií. Prinúti ťa prezentovať svoj život taký, aký naozaj je.

Dokonalé úsmevy, raňajky ako z amerického filmu, prekrásne scenérie, dovolenky, party, oslavy a kopa kamarátov. Takto sa väčšina z nás rado prezentuje na sociálnych sieťach. Presne vieme, z ktorého uhla sa odfotiť, aby sme mali menší nos, väčšie prsia, ako sa postaviť pre štíhlejšie nohy a užší pás. Predstav si však, že by si zrazu svoje fotky nemohol štylizovať a musel by si ukázať to, ako tvoj život vyzerá naozaj bez akéhokoľvek pozlátka.

Presne o toto sa pokúsili fotograf Martin Adolfsson a neurológ Daniel Wilson tvorcovia aplikácie s názvom Minutiae. Appku si môžeš nainštalovať do svojho smartfónu a aspoň na pár dni ju vyskúšať miesto Facebooku a Instagramu. Tvorcovia boli kritickí voči neúprimnej dokonalosti sociálnych sietí a preto vytvorili appku, kde fotografiu nezdieľaš pre like, komentár ani slávu

Zabudni na Facebook aj Instagram. Nová sociálna sieť nepozná like ani komentáre
Zdroj: Minutiae

Zo všetkého najskôr si vytvoríš anonymný profil. Aplikácia ti potom cez deň v náhodný čas pošle upozornenie, aby si odfotil buď seba alebo niečo vo svojom okolí. Upozornenie trvá presne hodinu a pokiaľ za túto dobu nezachytíš žiadnu snímku, musíš počakať do ďalšieho dňa. Nemáš teda čas čakať na perfektné momenty tvojho života, a zachytíš aj všedné okamihy, ktoré by si inak prehliadol.

Zabudni na Facebook aj Instagram. Nová sociálna sieť nepozná like ani komentáre
Zdroj: Minutiae

Na zhotovenie fotky máš potom limitovaný čas a to iba 5 sekúnd. Je to dosť na to, aby si foťák nasmeroval, kam potrebuješ no málo na to, aby si premýšľal nad pózovaním a aranžovaním okolia. Snímky, ktoré sa v aplikácii nachádzajú sú prirodzené, na nič sa nehrajú a zachytávajú všednosť každodenného života, ktorej sa tak mnoho ľudí na sociálnych sieťach vyhýba.

Zabudni na Facebook aj Instagram. Nová sociálna sieť nepozná like ani komentáre
Zdroj: Minutiae

Potom, čo sa odfotíš, ťa Minutiae náhodne spáruje s iným používateľom. Na prehliadku jeho profilu máš presne 60 sekúnd, počas ktorých nemôžeš dať like, smutného, nahnevaného smajlíka, ani nič komentovať. 

„Je to autentickejší obraz toho, ako naozaj vyzerá váš život,“ hovorí D. Wilson pre portál Wired.

Pokiaľ používanie appky nevzdáš, po štyroch rokoch budeš mať možnosť zakúpiť si knihu plnú tvojich fotografií, alebo si ich jednoducho stiahneš z internetu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia