Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2018, 20:12
Čas čítania 7:41
Jakub Paulík

Ako sa zo slovenského čašníka stal osobný tréner hollywoodskych hviezd. Rikki Tóth býval 5 rokov s Quicksilverom a užíva si prácu s Marvelom

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Hollywoodske filmové osobnosti sa potrebujú pre svoje role držať v špičkovej fyzickej kondícii. A aj od toho tu je pre nich slovenský rodák Richard Tóth.

Pokiaľ sú pre vás mená, ako Jude Law, Djimon Hounsou, Elizabeth Olsen, Chris Evans či Jeremy Renner známymi pojmami a chceli by ste sa o nich dozvedieť čosi viac, tento rozhovor je práve pre vás.

A ak patríte medzi ambicióznych mladých ľudí, ktorí nechcú drieť len pre peniaze, azda bude pre vás Richard Tóth z Drienovca tou pravou inšpiráciou.

Ako sa zo slovenského čašníka stal osobný tréner hollywoodskych hviezd. Rikki Tóth býval 5 rokov s Quicksilverom a užíva si prácu s Marvelom
Zdroj: Archív Rikki Tóth

Mohol by si sa na začiatok našim čitateľom v krátkosti predstaviť? Základné informácie, ako odkiaľ pochádzaš, kde v súčasnosti žiješ a čím sa živíš?

Volám sa Rikki Tóth a mám 40 rokov. Narodil som sa v Košiciach, ale vyrastal som v dedinke Drienovec, neďaleko Košíc. V Košiciach som študoval na osemročnom športovom gymnáziu, kde som sa venoval atletike pod vedením trénera Stana Krajňáka.

Neskôr som sa vybral do zahraničia, najprv do Grécka, potom do Španielska a nakoniec do Anglicka, kde som si spravil trénerský kurz na univerzite v Bath. V Anglicku som začal pracovať ako osobný fitness tréner, čomu sa venujem doteraz.

Z Anglicka som sa potom dostal do Kanady a potom do USA, kde sa v súčastnosti aj s manželkou Monikou nachádzam. Žijeme v Hollywoode v Kalifornii, kde väčšinou pracujem s klientmi z filmového šoubiznisu.

Z Drienovca do Hollywoodu, tomu sa povie úspech! Ako to vnímajú tvoji rodičia? Ste v kontakte a stretávate sa? Navštevuješ ešte Slovensko?

Z Drienovca do Hollywoodu je to dosť ďaleko, v kilometroch, ale aj profesionálne! Niekedy sa nad tým pozastavím a pripadá mi to ako keby zo sna, nechce sa mi tomu vôbec veriť!

Mama žije v Rakúsku a sestra v Anglicku a sú na mňa veľmi hrdé. Sestra tu už párkrát bola a mamu stretávam raz ročne, keď navštevujeme Slovensko, kde žije rodina mojej manželky Moniky.

Ako sa zo slovenského čašníka stal osobný tréner hollywoodskych hviezd. Rikki Tóth býval 5 rokov s Quicksilverom a užíva si prácu s Marvelom
Zdroj: Archív Rikki Tóth

Príkladom, ktorý to dotiahol ďaleko, môžeš byť práve aj ty. Prezraď nám, aké boli tvoje kariérne začiatky a kedy si sa dostal k prvému klientovi z filmovej brandže?

 

Kariérne začiatky toho so športom veľa spoločného nemali. Okrem pár mesiacov práce pre centrum voľného času v KE to bol presun do zahraničia. Najprv do Grécka, kde som pracoval ako čašník a barman, potom to bolo Španielsko, kde som tiež pracoval ako barman a popritom som učil aj angličtinu.

Do Anglicka som už odchádzal s cieľom spraviť si trénerský kurz, ale zo začiatku som pracoval zas ako barman a potom ako manažér baru v súkromnom členskom klube, kde bolo aj malé finess centrum, kde som po spravení kurzu pár hodín do týždňa začal pracovať ako tréner. Po nejakom tom čase sa to rozbehlo a mohol som trénovať na plný úväzok.

Mojím prvým klientom z filmovej brandže bol írsky producentský manželský pár Alan Moloney a Orlagh Collins, po ktorých odporúčaní ma oslovil Aaron Taylor-Johnson (Kick-Ass, Godzilla, Captain America: Winter Soldier, Avengers 2), a tak sa to všetko rozbehlo.

 

Ako sa zo slovenského čašníka stal osobný tréner hollywoodskych hviezd. Rikki Tóth býval 5 rokov s Quicksilverom a užíva si prácu s Marvelom
Zdroj: Archív Rikki Tóth

Vytvoril si si k Aaronovi priateľský vzťah? Ako dlho bol tvojím klientom? Alebo ním je aj naďalej? 

 

Tak samozrejme, ak s niekým žiješ v spoločnej domácnosti a ešte aj spolu trénujete každý deň, a to všetko nejakých tých 4-5 rokov, tak ten priateľský vzťah sa vytvorí.

Síce je to trošku iné, lebo je to aj tvoj šéf, takže to treba brať aj profesionálne a vedieť, čo si človek môže dovoliť a čo zas nie. Bolo to super 4-5 rokov, ale teraz už spolu nepracujeme.

 

Aká bola tvoja prvotná reakcia, keď ti ponúkol dlhodobú spoluprácu vrátane spoločného bývania? Je to v tvojom odbore bežné, alebo by si to skôr označil za raritu?

 

Kým sme ešte boli v Anglicku, tak pre nich začala pracovať aj moja manželka Monika, starala sa im o deti, takže to pre nich aj pre nás bolo veľmi výhodné.

Bolo to veľké prekvapenie, taký menší šok, ale dlho sme nad tým nerozmýšľali, pretože podobná šanca sa nenaskytne každý deň. U tých lepšie situovaných klientoch, a to nie len u hercov, to nie je až také neobvyklé, aby mali svojho trénera, ktorý s nimi cestuje. 

 

@aarontaylorjohnson #bodytransformation

Príspevok, ktorý zdieľa Rikki Toth (@23rikki),

Spomenieš si z týchto čias na nejakú zábavnú či úsmevnú príhodu? Buď z tréningu, alebo i z voľného času.

 

Tak najzábavnejšie asi bolo to, že celý prvý tréning som vôbec nevedel, že o koho vlastne ide. Aaron mi nechal odkaz na mobile, že by si rád zacvičil a či by sme sa mohli stretnúť. Vedel som iba toľko, že sa volá Aaron.

Keď prišiel, vôbec som ho nespoznal, začali sme cvičiť, a ku koncu som sa ho spýtal na jeho povolanie, a keď mi povedal, že je herec a v čom hral, tak mi to konečne došlo! Bolo to trošku takpovediac trápne, ale dobre a dlho sme sa na tom zabávali!

Napriek vašej dlhoročnej spolupráci si sa ale musel posunúť ďalej. Trénoval si popri Aaronovi aj iných klientov z filmového šoubiznisu? Alebo si sa k ďalším dostal až následne? A o koho išlo?

Kým som pracoval pre rodinu, tak to bol väčšinou Aaron a jeho manželka Sam. Niekedy, ak mali návštevu, tak som sem tam trénoval aj ich, napríklad Daniela Kaluuya (Black Mirror, Sicario, Get Out, Black Panther), alebo Harveyho Keitela (Taxikár, Gauneri, Thelma a Louise, Pulp Fiction).

No a potom, keď Sam dostala ponuku režírovať Fifty Shades of Grey, tak som začal pracovať s hercami, ako Dakota Johnson (foto nižšie) a Jamie Dornan.

A teraz čo už s Aaronom nepracujem, mám samozrejme nových klientov a sú medzi nimi aj herci, ako napríklad Elizabeth Olsen, Jude Law alebo Djimon Hounsou (Gladiátor, Constantine, Blood Diamond, Never Back Down). Jude a Djimon práve pracujú na filme Captain Marvel, na ktorý ich momentálne pripravujem.

Ako sa zo slovenského čašníka stal osobný tréner hollywoodskych hviezd. Rikki Tóth býval 5 rokov s Quicksilverom a užíva si prácu s Marvelom
Zdroj: Archív Rikki Tóth

Patríš medzi fanúšikov Marvelu? Videl si napríklad aj Infinity War? A ako sa ti s Judeom a Djimonom pracuje? Podávajú dobré výkony, alebo ich občas musíš do tréningov "nútiť"?

Nepatrím medzi fanúšikov takzvaných "komiksov" ako takých, ale Marvel aj DC filmy si veľmi rád pozriem a hlavne som fanúšikom Marvelu. Mal som a stále mám to šťastie s Marvelom aj spolupracovať.

Začalo to s Avengers: Age of Ultron, kde som trénoval Aarona na rolu Quicksilvera a potom to bola Elizabeth Olsen alias Scarlet Witch v Captain America: Civil War a hlavne Avengers: Infinity War. No a samozrejme Jude a Djimon pripravujem na Captain Marvel.

Infinity War som si samozrejme nenechal ujsť, je to trhák a som veľmi šťastný a hrdý na fakt, že som mohol prispieť k filmu trošku aj ja, no a stále je to super pocit vidieť svoje meno na konci filmu.

Jude a Djimon (na fotke dole) sú veľkými profesionálmi a veľmi ľahko sa s nimi pracuje. Nútiť ich vôbec netreba, pretože trénujú veľmi radi. Akurát sa chystám pozrieť na natáčanie, že čo to tam oni dvaja stvárajú, hahaha!

Ako sa zo slovenského čašníka stal osobný tréner hollywoodskych hviezd. Rikki Tóth býval 5 rokov s Quicksilverom a užíva si prácu s Marvelom
Zdroj: Archív Rikki Tóth

Djimon patrí medzi fyzicky zdatných hercov. Zdalo by sa, že pomoc trénera ani nepotrebuje, alebo sa mýlim? Ako tvoj tréning Judea a Djimona prebieha? Majú aj nejaké osobitné požiadavky?

Fyzicky zdatným sa dá byť iba ak sa forma udržiava, takže trénovať treba. Pre väčšinu hercov je mať trénera skoro samozrejmosťou a taktiež je to aj súčasťou ich práce. S Djimonom trénujem trikrát do týždňa a s Judeom päťkrát.

Je to buď u nich doma, vo fitness štúdiu, alebo vo filmovom štúdiu, kde sa natáča. Niekedy si chodíme aj zabehať do prírody, alebo na menšie túry tu v LA. Pracuje sa s nimi veľmi ľahko, žiadne osobitné požiadavky nemajú.

 

A aká je spolupráca s Elizabeth? Z plátna na väčšinu divákov vrátane mňa pôsobí ako veľmi sympatická a príjemná mladá herečka. 

Ako Elizabeth pôsobí z plátna, tak taká aj je, veľmi sympatická a príjemná. Veľmi rád s ňou pracujem a som veľmi rád, že som ju mohol spoznať a vybudovať si s ňou priateľstvo.

Ako sa zo slovenského čašníka stal osobný tréner hollywoodskych hviezd. Rikki Tóth býval 5 rokov s Quicksilverom a užíva si prácu s Marvelom
Zdroj: Archív Rikki Tóth

Ktorú z filmových osobností môžeš označiť za tebe blízkeho priateľa/priateľku? Či už z radov klientov, alebo aj mimo nich. 

Najbližším je Victor Rasuk, ktorý hral vo filmoch, ako Godzilla alebo Fifty Shades of Grey. S ním som v neustálom kontakte a trávime spolu veľa voľného času. Veľmi dobre vychádzam aj s Elizabeth Olsen a s jej priateľom Robbiem. 

Dostal si sa cez Elizabeth do kontaktu aj so zvyšnými členmi Avengers, ako napríklad s Robertom Downey Jr. či Chrisom Hemsworthom? Navštívil si pri jej tréningu pred Infinity War aj natáčacie priestory filmu, podobne ako teraz pri Captain Marvel? 

Na natáčanie Infinity War som sa žiaľ nedostal, lebo sa film prevažne natáčal v Atlante, a tam som pre iné pracovné povinnosti nemohol cestovať. Avšak, na Age of Ultron to bolo práve naopak, tam som na natáčaní bol od začiatku až do konca denno denne.

Bolo to v Taliansku, Anglicku a v USA.  Tu som mal tú možnosť spoznať všetkých členov Avengers a s niektorými aj stráviť trošku času aj mimo natáčania. Najviac som sa spriatelil s Chrisom Evansom a Jeremym Rennerom.


Akí sú Chris a Jeremy v súkromí? Spomenieš si pri nich aj na nejakú príhodu čo stojí za to? 

Sú to veľmi milí a zábavní chalani. Nasmiali sme sa toho spolu až-až. Bolo zaujímavé vidieť naživo, že ten Jeremyho výpad, takzvaný “Renner Lunge” (Jeremyho predtréningový cvik, na videu nižšie v 5:47), ktorý robí pred nakrúcaním scén, je ozajstný a bolo to dosť zábavné.


Ako sa zo slovenského čašníka stal osobný tréner hollywoodskych hviezd. Rikki Tóth býval 5 rokov s Quicksilverom a užíva si prácu s Marvelom
Zdroj: Disney/Marvel Studios

Ako by si popísal tvoj bežný pracovný deň a týždeň? Funguješ od pondelka do piatku, alebo pracuješ podľa potreby klientov aj cez víkend? 

Prevažne pracujem ráno, tak do dvanástej. A približne dvakrát alebo trikrát do týždňa prácu potiahnem aj poobede. Fungujem podľa potreby, väčšinou aj cez víkendy a niekedy s nimi aj cestujem a vtedy pracujem každý deň. Našťastie to nie je ako napríklad pracovať v kancelárii od 8-5 a prácu si užívam, takže je to o to jednoduchšie.

Zahŕňa v sebe filmová predpríprava aj dvojfázový tréning? Držia klienti špeciálnu stravu? A ktorú filmovú hviezdu by si mohol označiť za najväčšieho "makača"? 

S Aaronom sme veru niekedy trénovali aj dvojfázovo. Samozrejme, ak sa trénuje tvrdo, špeciálna strava je nevyhnutnosťou, bez toho sa nedá. Nie je to žiadny extrém, ale treba si na tom jedálničku dať záležať a stravovať sa adekvátne. A najväčším makačom je asi Jude Law a potom tiež Lizzie Olsen si veľmi rada zacvičí.

Ako sa zo slovenského čašníka stal osobný tréner hollywoodskych hviezd. Rikki Tóth býval 5 rokov s Quicksilverom a užíva si prácu s Marvelom
Zdroj: Archív Rikki Tóth

Veľmi by ma osobne a určite aj našich čitateľov zaujímalo, čo vravíš z tvojho odborného pohľadu na extrémne premeny Christiana Balea? Ten napríklad v rozmedzí rokov 2004 až 2005 medzi snímkami The Machinist a Batman Begins údajne pribral zhruba 30kg (a zjavne veľká časť z toho bola svalová hmota).

Považuješ podobné fyzické premeny pre filmové role za prijateľnú záťaž, alebo ide už o zdraviu nebezpečné zmeny – najmä teda v prípade, že si herec podobnými transformáciami prejde viackrát za život?

Extrémne premeny sú zdraviu nebezpečné, a to hlavne vtedy, ak sa vyžadujú v krátkom časovom rozmedzí. Môžu sa vyskytnúť rôzne zdravotné ťažkosti a mnohokrát aj dlhodobé. Ak sa nemýlim, Mathew McConaughey s tým mal taktiež negatívne skúsenosti.

Žiaľ, je to ich práca a pre tú rolu sú pripravení obetovať veľa. Ja si myslím, že v dnešnej technologickej dobe extrémy nie sú až také nevyhnutné.

Ako sa zo slovenského čašníka stal osobný tréner hollywoodskych hviezd. Rikki Tóth býval 5 rokov s Quicksilverom a užíva si prácu s Marvelom
Zdroj: Paramount Classics, Filmax Entertainment, Warner Bros. Pictures

Späť však k tebe, máš aktuálne stanovené nejaké krátkodobé či dlhodobé kariérne a životné ciele?

 

Tak určite by som rád aj naďalej spolupracoval s Marvelom, no a tiež by som si chcel niekedy v budúcnosti otvoriť vlastné fitness štúdio.

 

Vedel by si na záver nášho rozhovoru čitateľom poradiť, čím sa riadiť, aby dosiahli podobného úspechu a získali tzv. "dream job"? Išlo aj v tvojom prípade o kombináciu povestného šťastia a tvrdej práce?

Je to kombinácia tvrdej práce, vytrvalosti, no a treba mať aj trošku toho šťastia a byť v správnom čase na správnom mieste. Netreba sa báť, treba si za tým vysnívaným cieľom ísť, nevzdávať sa a hlavne tvrdo pracovať!

Ako sa zo slovenského čašníka stal osobný tréner hollywoodskych hviezd. Rikki Tóth býval 5 rokov s Quicksilverom a užíva si prácu s Marvelom
Zdroj: Archív Rikki Tóth


Rikkimu v mene celej redakcie ďakujem za rozhovor a prajem mnoho budúcich úspechov

Domov
Zdieľať
Diskusia