Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2018, 19:18
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje

HUDBA MARIAH CAREY THE WEEKND
Uložiť Uložené

R&B hudba je liek. Kto náš najlepšie liečil počas prebiehajúceho roka?

Iba málo hudobných žánrov je precítených tak ako rhythm and blues alebo teda R&B. Zmyselný prejav, upokojujúca melódia, dôraz na hlas, ktorý má poslucháča pohltiť, a obľúbené témy ako sex, láska a túžba sú jeho neodmysliteľnou súčasťou.

R&b radíme medzi afroamerickú čiernu hudbu spolu s blues, funkom, jazzom, soulom alebo hip-hopom. S hip-hopom má v dnešnej dobe často až príliš veľa spoločného, v článku sme sa schválne vyhýbali počinom interpretov, ktorých charakterizujeme primárne ako raperov.

Menovite ide o o rovnako excelentné projekty Beerbongs & Bentleys od Post Maloneho, Goodbye & Good Riddance od Juice WRLD, Drakeov ScorpionSwaecation od Swae Leeho, Reckless od NAV-a alebo kolaboračný album Everything Is Love od The Carters (Beyoncé + Jay-Z).

V zozname sa umiestnilo 10 (11) skutočne výnimočných albumov, ktorým by si určite mal dať šancu. Z rešpektu ku jednotlivým umelcom a samotným hudobným projektom sme sa však rozhodli nezoraďovať ich.

Janelle Monáe – Dirty Computer

Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje
Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje Zdroj: Bad Boy Records

Unikátny prejav, lyrika s výpovednou hodnotou a špičkové videoklipy radia album Dirty Computer od Janelle Monáe medzi to najlepšie, čo sme mohli v tomto roku počuť. A tým nemyslíme iba žáner R&B.

Skladby ako Django Jane alebo I Like That ťa donútia pozorne sa započúvať a uvažovať, zmyselné veci ako Make Me Feel alebo I Got The Juice s Pharrellom Williamsom ťa zaručene roztancujú.

Dirty Computer sa vyjadruje k reálnym problémom, s ktorými sa žena stretáva dennodenne, neschyľuje sa však k samoľútosti. Janelle svoje poslucháčky skôr vyzýva k priebojnosti. Spolu s ním vyšiel i sprievodný film, ktorý ti hlavnú myšlienku priblíži ešte o čosi viac.


 

The Weeknd – My Dear Melancholy,

Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje
Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje Zdroj: Universal Republic Records

Jeden z najlepších projektov, ktoré sme mali v tomto roku možnosť počuť je takisto krátkohrajka My Dear Melancholy od kanadského lámača ženských sŕdc Abela Tesfaye, ktorá predstavuje jeho doposiaľ najosobnejšie dielo.

Podľa vlastných slov mal pre fanúšikov pripravený celkom odlišný album, ktorý kvôli životnej situácii na poslednú chvíľu nahradilo šesť skutočne temných skladieb.

Nám takýto The Weeknd sedí ďaleko viac a vecí ako Hurt You alebo I Was Never There s Gesaffelsteinom sa nevieme nabažiť aj po niekoľkých mesiacov od ich vydania. Abel to má skrátka ešte stále v sebe.


 

Jorja Smith – Lost & Found

Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje
Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje Zdroj: Famm Limited

Príbeh mladučkej speváčky z Veľkej Británie je tajným snom každého mladého umelca. Svoje prvé počiny písala popri práci v Starbuckse, neskôr dostala šancu na Drakeovom albume More Life.

Svoj prvý štúdiový album s názvom Lost & Found vydala iba v júni, okamžite sa vyšplhala na popredné miesta v domácich i zahraničných rebríčkoch.

Rozpovie ti príbeh o dospievaní, láske, hľadaní samého seba a nevinnosti. Strhujúca skladba Teenage Fantasy ťa do deja vtiahne natoľko, že si budeš musieť album vypočuť až do konca, vždy perfektné inštrumentály a precítený spev ti to iba uľahčia.


 

Blood Orange – Negro Swan

Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje
Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje Zdroj: Domino Records

Dev Hynes, alebo teda Blood Orange, nie je žiadnym nováčikom, jeho štvrtý štúdiový album s názvom Negro Swan nie je ani zďaleka iba o hudbe. Rozpráva o živote, hneve, depresii, úzkosti, rasizme a o politike, poukazuje na to, aké je to žiť v dnešnej spoločnosti. „No one wants to be the Negro Swan.

Blood Orange je hudobný génius. Jednotlivé inštrumentály sú viac ako originálne, sú nenapodobiteľné. Nepravidelný rytmus a rušivé zvuky ešte nikdy nezneli lepšie, spolu s jeho otvoreným a zo srdca hovoriacim prejavom ide skrátka o úžasný album.

Na albume sa objavili aj žijúce legendy hip-hopovej hudby – Diddy na skladbe Hope a Project Pat zo skupiny Three 6 Mafia na skladbe Chewing Gum, ktorá nie len vďaka A$AP Rockymu patrí jednoznačne medzi najlepšie tohtoročné počiny.


 

Jeremih & Ty Dolla $ign – MIH-TY

Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje
Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje Zdroj: Def Jam Recordings./ Atlantic Recording Corporation

Králi spálňovej hudby Jeremih a Ty Dolla $ign sa v tomto roku spojili na unikátnom albume MIH-TY. Zatiaľ čo prvý menovaný je známy pre svoje výšky, Ty Dolla $ign oplvýva hlbokým rezonujúcim hlasom, výsledok teda nemohol dopadnúť zle.

O opaku sme sa mohli presvedčiť už pri singloch The Light, New Level alebo Goin Thru Some Thangz. Album obsahuje množstvo skladieb, ktoré ti rozpustia frajerku v posteli, obaja zúčastnení sa blysli v tom najlepšom, čo sú zo seba schopní dať.

Dvojica nám predostrela moderný R&B album s minimálnym počtom hostí – objavili sa iba French Montana, Chris Brown a Wiz Khalifa, poslední dvaja dokonca na jednej skladbe. Na pôvodnej verzii skladby New Level asistoval tiež Lil Wayne, ktorý sa však na finálny album nedostal.


 

6LACK – East Atlanta Love Letter

Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje
Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje Zdroj: LVRN Records

6LACK nie je žiadnym nováčikom. Niektoré z jeho hitov sa k tebe už určite dostali. Druhý štúdiový album s názvom East Atlanta Love Letter vydal v septembri a domnievaš sa správne, naozaj je precítený.

Album sa do značnej miery vyjadruje k ľudským vzťahom a relaxujúcim spôsobom sa snaží nájsť odpovede. 6LACK-ov zasnený prejav znie na inštrumentáloch s vybranými modernými zvukmi ako balzam na dušu.

Pomalé single Nonchalant a Switch navnadili poslucháča na tú správnu vlnu, prítomnosť takých hviezd ako Future na skladbe nesúcej názov albumu, J. Cole na Pretty Little Fears či Offset zo skupiny Migos na záležitosti Balenciaga Challenge sú príjemným bonusom.


 

Tommy Genesis – Tommy Genesis

Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje
Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje Zdroj: Interscope

Multižánrová speváčka Tommy Genesis iba pred niekoľkými dňami vydala svoj rovnomenný debutový štúdiový album, ktorý sa bez potrebnej diskusie môže rovnať s projektami zabehnutých kolegýň.

Tommy sa toho nebojí. Nie je uplakaná a utiahnutá, avšak aj napriek tomu, že je niekedy až príliš drzá a ľahkomyselná dokáže preukázať svoju citlivú stránku.

Prvá polovica albumu sa zameriava na provokatívne skladby s rapovým podtónom, napríklad Bad Boy, 100 Bad s Charli XCX alebo Daddy, druhá časť výrazne spomalí, čo však na kvalite absolútne neuberá. Skladba Drive znie ako pokračovanie L$D od A$AP Rockyho.

Sprievodný film k albumu s názvom God Is Wild


 

Jacquees – 4275

Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje
Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje Zdroj: Republic Records

Album 4275, ktorý mladý Jacquees nazval po svojej bývalej adrese je návratom ku koreňom R&B. Výpoveď citlivého gangstra o láske, túžbe, snoch a luxuse podaná premenlivým prejavom miešaným dychvyrážajúcej výšky s hlbšími pasážami.

Disponuje radou zvučných hostí, hneď na druhej skladbe ťa prekvapí hlava Cash Money Records – Birdman osobne, o čosi neskôr započuješ aj Young Thuga, vynálezcu sexu Trey Songza, Chrisa Browna na tanečnej záležitosti All My Life alebo skvelú DeJ Loaf.

Medzi najlepšie však radíme 23 a B.E.D., ktorou sa v podstate preslávil. Celý album je však majstrovským dielom, Jacquees si ťa ním určite získa.


 

Kali Uchis – Isolation

Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje
Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje Zdroj: Virgin EMI Records

V tvorbe kolumbijsko-americkej speváčky Kali Uchis počuť vplyv klasického rhythm and blues z deväťdesiatych rokov, čo je v dnešnej dobe nesmierne cenené a vzácne.

Na jej debutovom albume Isolation sa objavila tiež umiestnená Jorja Smith a prispel aj Tyler, the Creator. Výsledkom sú skvelé skladby Tyrant a After The Storm s vtipným videoklipom. Naozaj vydarených videoklipov vyšlo ku albumu však viac.

Kali sa predstavila v rozličných polohách, ukázala svoju muzikálnosť a nenapodobiteľný zvuk, vďaka čomu si vyslúžila popredné miesta v rebríčkoch najlepších albumov tohto roka.


 

Tinashe – Joyride

Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje
Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje Zdroj: RCA Records

Výšky, z ktorých ťa zamrazí a jeden z najkrajších hlasov v hre sprevádzajú tretí štúdiový album rozkošnej Tinashe, ktorej hosťujú také hviezdy ako Offset zo skupiny Migos, Ty Dolla $ign alebo Future.

Skladby ako Ooh La La alebo Faded Love ťa nielenže nenechajú chladným, navyše ťa donútia započúvať sa do textov a zamyslieť sa.

Album doprevádza takisto niekoľko naozaj výnimočných videoklipov, v ktorých ti speváčka ponúka možnosť pokochať sa jej dokonalým telom. Tinashe je skrátka profesionálka po všetkých stránkach.


 

BONUS: Mariah Carey – Caution

Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje
Akú hudbu si pustiť k sexu alebo pri depresii? Týchto 10 najlepších R&B albumov roka ťa inšpiruje Zdroj: Epic Records

I don't want a lot for Christmas, there is just one thing I need... Prepáč, teraz už ale žarty bokom. Iba pred niekoľkými dňami vydala svetoznáma speváčka Mariah Carey svoj pätnásty štúdiový album. Neuveriteľné, však?

Už v singloch ako GTFO a With You sme sa mohli presvedčiť, že Mariah ešte stále dokáže trafiť klinec po hlavičke, album Caution je naozaj impozantným dielom, ktoré si preto zaslúži zvláštne miesto v tomto rebríčku.

Aj napriek vyššiemu veku sa jej podarilo vytvoriť album s moderným zvukom, niektoré z produkcií zastrešovali DJ Mustard, Skrillex alebo Timbaland. Hosťujú tu Ty Dolla $ign, Gunna, na skladbe Giving Me Life dokonca legendárny Slick Rick s Blood Orangeom.

Rovnako kvalitné R&B počiny sú aj Sweetener od Ariany Grande a Phoenix od Rity Ory, za zmienku stoja tiež krátkohrajky Normani x Calvin Harris rovnomennej dvojice a The Chocolate Box od Jeremih.

Domov
Zdieľať
Diskusia