Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2018, 11:26
Čas čítania 0:00
Sona O.

Slovenský orloj je svetovým unikátom, môžu nám ho závidieť aj Česi

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO TURISTIKA
Uložiť Uložené

Jediný pravý orloj na Slovensku sa nachádza v obci Stará Bystrica, v blízkosti Čadce. Ako jediný na svete ukazuje presný slnečný čas.

Malá obec na Kysuciach je na prvý pohľad úplne obyčajným miestom na strednom Slovensku. Nachádza sa v údolí Bystrice, na rozhraní Kysuckých Beskýd a Kysuckej vrchoviny.

Na zrenovovanom námestí plnom útulných kaviarničiek a reštaurácií ťa ale prekvapí jediný Slovenský orloj. Unikátom nie je iba u nás, ale aj vo svete. Ako jediný totiž ukazuje presný slnečný čas.

Slovenský orloj je svetovým unikátom, môžu nám ho závidieť aj Česi
Zdroj: Soňa O./Refresher

Ide tiež o jeden z najmladších orlojov na svete, dokončený bol v roku 2009 sochárom Viliamom Loviškom a Starej Bystrici vdýchol nový život. Orloj je tiež najväčšou drevenou sochou na Slovensku. Kompozícia symbolizuje sediacu Madonu a Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovákov. 

Vo výklenkoch nájdeš bronzové plastiky najdôležitejších postáv našich dejín. Knieža Pribina, kráľ Svätopluk či kodifikátori slovenského jazyka Štúr a Bernolák. Z 20. storočia si orloj uctil osobnosti Štefánika a Andreja Hlinku.

Slovenský orloj je svetovým unikátom, môžu nám ho závidieť aj Česi
Zdroj: Soňa O./Refresher

Na stavbu bol použitý slovenský kameň ryolit a jediný slovenský mramor zlatý ónyx. Pomenovanie dostal podľa zlatej žily, ktorá ním prechádza. 

Na konečnej podobe orloja sa podieľal aj Peter Kuník z neďalekého Tvrdošína, ktorý z topoľového dreva vytesal sedem sôch apoštolov. Ide o svätcov, ktorých osudy boli spojené so Slovenskom - sv. Cyril, sv. Metod, sv. Andrej-Svorad, sv. Beňadik, sv. Gorazd, sv. Bystrík a sv. Vojtech.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Orloj, to nie sú len hodiny s tancujúcimi postavičkami, srdcom každého z nich je astroláb. Ten v Starej Bystrici navrhla pražská firma SPEL. Nejedná sa však o žiadnu kópiu, pretože astronomické údaje sú špeciálne navrhnuté pre oblasť obce. Na astrolábe sú farebne odlíšené polohy slnka. Čierna značí noc, červená úsvit, bledomodrá deň-obzor a červená súmrak. Okrem toho ukazuje, v akom znamení sa nachádza ako naša hviezda, tak aj mesiac.

Slovenský orloj je svetovým unikátom, môžu nám ho závidieť aj Česi
Zdroj: starabystrica.sk

Vo veži sa nachádzajú dva zvony, jeden odbíja o každej celej hodine a druhý tvorí zvukovú kulisu. Druhý zvon nesie text: Na pamiatku zatopených obcí Riečnica a Harvelka dal odliať nitriansky biskup Mons. Viliam Judák.

Domov
Zdieľať
Diskusia