Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2018, 17:33
Čas čítania 0:00
Sona O.

DNA afrického kmeňa sa nezhoduje so žiadnym známym ľudským predkom. Vedci skúmajú pôvod genetiky duchov

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

DNA duchov, tak nazývajú genetické kódovanie, ktoré sa nedá priradiť k žiadnemu zo známych predchodcov dnešného človeka. Takéto DNA má aj africký kmeň Yoruba.

Yoruba je etnická skupina, ktorá žije hlavne na západe Afriky v štátoch Nigéria a Benin. Táto lokalita sa tiež nazýva Yorubaland a patrí sem približne 40 miliónov ľudí. Hovoria vlastným, rovnomenným jazykom, ktorý ovláda zhruba 30 miliónov príslušníkov skupiny. 

Vďaka nedávnym vedeckým pokrokom v oblasti skúmania DNA, ktoré umožňujú rozpoznať jej zloženie v rozličných kombináciách nachádzajúcich sa po celom svete, dokážeme dnes identifikovať aj tie najčudnejšie genetické kódy, datujúce sa do prehistorických období.

DNA afrického kmeňa sa nezhoduje so žiadnym známym ľudským predkom. Vedci skúmajú pôvod genetiky duchov
Zdroj: Wikimedia Commons

V rámci projektu testovania DNA novými metódami boli odobraté vzorky 50 Európanov, ktoré potom porovnali s 50 príslušníkmi skupiny Yoruba a výsledok bol šokujúci. V ich genetickom kóde našli  genóm predka, ktorý nedokážu spojiť so žiadnym známym predchodcom dnešného človeka. Tvorí asi 8 % ich DNA.

Väčšina jedincov v sebe nosí genetický kód homo sapiens, no niektorí zdedili aj malé percento informácií od neandertálcov či menej známych predchodcov denisovanov

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Afrika je kolíska ľudstva a kvôli obrovskej diverzite hominimov (primátov blízkym človeku), ktorí kontinent obývali pred príchodom homo sapiens, ani dnes nepoznáme všetkých možných predkov hlavne obyvateľov Afriky. Takéto genómy sa potom nazývajú aj DNA duchov.

Jednou z hypotéz je, že genetická informácia charakteristická pre Yoruba možno pochádza z prehistorického predka nazývaného človek heidelberský. Niektoré dôkazy nasvedčujú tomu, že tu žil pred viac ako 200.tisíc rokmi. Avšak DNA môže patriť aj niektorému z homonimov, ktorých zatiaľ nepoznáme.

Vedci predpokladajú, že genóm prežil tisícročia vďaka prirodzenej selekcii prospešných a neprospešných genetických vlastností. Podobne tomu je aj pri zachovaní génov neandertálcov. Avšak ďalšie testy preukázali aj to, že ľudia žijúci v rôznych oblastiach, mali odlišné percento tohto génu. Nielenže takéto skúmanie DNA môže priniesť významné poznatky ohľadom etnickej skupiny Yoruba, dokáže aj výrazne posunúť hranice nášho chápania ľudskej evolúcie.

Títo obyvatelia Afriky však nie sú jediní, ktorí majú prazvláštnu DNA duchov. Podobnú anomáliu objavili aj u obyvateľov niektorých ostrovov Tichého oceánu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia