Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2018, 14:22
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Spojené kráľovstvo chce ukončiť pytliactvo slonov! Najtvrdší zákaz obchodovania so slonovinou na svete proti nej urobí rázne kroky

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Obchodovanie so slonovinou je jedným z najväčších problémov ohrozujúcich nevinné zvieratá.

Pytliactvo tak skoro neskončí, kým budú na svete existovať ľudia ochotní platiť horibilné čiastky za jednotlivé časti zvieracích tiel. Medzi najpopulárnejšie komodity patrí jednoznačne aj slonovina, na ktorej obchodovanie doplácajú tisíce slonov. Odhady hovoria o tom, že každý rok zahynie približne 20-tisíc slonov len kvôli tomu, že slonovina si ešte stále drží svoju hodnotu, čo chce novým zákonom obmedziť Spojené kráľovstvo.

Po dôkladných konzultáciách a diskusiách s odbornou verejnosťou sa Briti odhodlali na zavedenie jedného z najtvrdších zákazov obchodovania so slonovinou, ak nie vôbec najtvrdšieho. Predchádzajúce zákazy uvaľovali obmedzenia iba na slonovinu vyprodukovanú po roku 1947, avšak najnovší zákon zakáže akékoľvek obchodovanie so slonovinou bez ohľadu na jej vek.

Spojené kráľovstvo chce ukončiť pytliactvo slonov! Najtvrdší zákaz obchodovania so slonovinou na svete proti nej urobí rázne kroky
Zdroj: Pixabay

Čím tvrdšie zákazy, tým ťažšie bude pre obchodníkov predať slonovinu, a tak by jej hodnota mala klesať. Spojené kráľovstvo vyhlásilo, že slonovina nemala byť nikdy vnímaná ako komodita, ktorú si ľudia zadovážia kvôli finančnému zisku či sociálnemu statusu. Zákon počíta aj s tvrdými trestami, pretože osoby, ktoré ho porušia, poputujú za mreže maximálne na 5 rokov a čeliť budú aj pokutám v neobmedzenej výške.

Zákaz bude obsahovať aj menšie výnimky, ale aj tak pôjde o pravdepodobne najtvrdší zákon proti obchodovaniu so slonovinou na svete. Spojené štáty americké zakazujú predaj slonoviny mladšej ako 100 rokov a Čína je na tom podobne, avšak nemá určený konkrétny vek. Aktivisti a odborníci bojujúci proti pytliactvu slonov zákon vítajú s otvorenými rukami a prízvukujú, že Spojené kráľovstvo sa pomocou novej legislatívy stalo svetovým lídrom v tejto oblasti.

Domov
Zdieľať
Diskusia