Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2018, 13:03
Čas čítania 0:00
Sona O.

Zomrel samec bieleho nosorožca Sudán, bol poslednou nádejou na záchranu druhu

ZAUJÍMAVOSTI AFRIKA
Uložiť Uložené

Dnes ráno obletela svet smutná správa pre všetkých milovníkov zvierat. Posledný samec bieleho nosorožca zomrel vo veku 45 rokov.

Samec menom Sudán bol posledný svojho druhu. Od roku 2009 žil v prírodnej rezervácii Ol Pejeta v Keni s dvoma samicami Najin a Fatu. Ochranári do neho vkladali všetky nádeje na záchranu bielych nosorožcov, po jeho smrti im však veľa možností nezostáva. Genetický materiál nosorožca našťastie prežil a ochranári tak zvažujú umelé oplodnenie Najin. 

Sudán trpel problémami spojenými s jeho vekom. Mal rozsiahlu infekciu a degeneratívne ochorenie svalov a kostí. V posledných dňoch sa nevládal ani postaviť, veterinári sa preto rozhodli ukončiť jeho trápenie eutanáziou. 

Zomrel samec bieleho nosorožca Sudán, bol poslednou nádejou na záchranu druhu
Zdroj: Ol Pejeta

"Bol to nežný obor, jeho osobnosť bola skrátka úžasná. Kvôli jeho veľkosti sa ho ľudia často báli, no nemali na to dôvod," povedal Elodie Sampere, hovorca Ol Pejeta. 

Sudán dokonca získal titul najsympatickejšieho starého mládenca na Tinderi, v rámci kampane na záchranu ohrozených druhov. 

Zomrel samec bieleho nosorožca Sudán, bol poslednou nádejou na záchranu druhu
Zdroj: Ol Pejeta

Nosorožca previezli v 70. rokoch do českej ZOO Dvůr Králove z jeho rodného Južného Sudánu. Tu žil až do roku 2009, kedy sa ho rozhodli zapojiť do projektu záchrany bielych nosorožcov v Keni. Zoológovia verili, že v prirodzenom prostredí bude rozmnožovanie pre zvieratá ľahšie. 

Odporúčané
V africkej púšti sa nachádza záhadné územie, ktoré nikomu nepatrí. Čím je Bír Tavíl zaujímavý a prečo ho nikto nechce? V africkej púšti sa nachádza záhadné územie, ktoré nikomu nepatrí. Čím je Bír Tavíl zaujímavý a prečo ho nikto nechce? 3. apríla 2024, 12:30

Nosorožci sú v Afrike častým terčom pytliakov. Tí ich lovia hlavne pre rohy, ktoré vyvážajú do Ázie, kde ľudia veria, že majú liečivé účinky. Vedci tvrdia, že biznis s rohmi nosorožcov sa stáva ešte lukratívnejším než drogy.

Samec bol preto ešte počas svojho života strážený vojakmi, ktorí ho ochraňovali pred ilegálnymi lovcami. 

Zomrel samec bieleho nosorožca Sudán, bol poslednou nádejou na záchranu druhu
Zdroj: Ol Pejeta

"Môžeme iba dúfať, že sa ľudia zo smrti Sudána poučia a urobia všetko pre záchranu bielych nosorožcov a ukončenie obchodovania s rohmi. Aj keď ceny rohov v Číne a vo Vietname v poslednej dobe klesli, pytliaci zvieratá stále ohrozujú," informoval portál CNN, CEO organizácie WildAid Peter Knights. 

Domov
Zdieľať
Diskusia