Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2018, 17:48
Čas čítania 0:00
Radka T.

V Británii nechávajú na ulici pre bezdomovcov čiapky či šále, Slovensko vyhlásilo kvôli zime krízovú situáciu

ZAUJÍMAVOSTI BEZDOMOVECTVO
Uložiť Uložené

V silných mrazoch sa ľudia bez domova dočkali pomoci.

Tuhé mrazy netrápia len Slovensko, extrémne chladné počasie sužuje aj Britov. No nie každý má možnosť skryť sa pred zimou v bezpečí svojich domov či bytov.

Veľmi ohrozenou skupinou sú preto ľudia bez domova, ktorým okrem strechy nad hlavou často chýba aj potrebné teplé oblečenie. V Británii sa ľudia rozhodli nechávať teplé kúsky oblečenia na ulici, aby si ich tí, čo to potrebujú najviac, mohli vziať.

„Nie som stratená. Prosím, vezmi si ma, ak potrebuješ, a ostaň v teple.“ Zhruba takto znie komentár na odkazoch pripevnených k čiapkam, šálom či rukaviciam. Fotografie z iniciatívy v meste Bristol obleteli sociálne siete a dojemne ukázali, že ľudia nie sú sebci. 

Žiaľ, počas zimných mesiacov sa vyskytujú úmrtia medzi ľuďmi bez domova, keď niektorí v dôsledku nízkych teplôt zamrznú. Aj na Slovensku preto existujú možnosti, ako im môžeš pomôcť aj ty.

Odporúčané
VIDEO: „Každé ráno sa musím nahúliť, inak nezvládam túto sprostú realitu.“ Pýtali sme sa ľudí bez domova, ako prežívajú zimu VIDEO: „Každé ráno sa musím nahúliť, inak nezvládam túto sprostú realitu.“ Pýtali sme sa ľudí bez domova, ako prežívajú zimu 2. februára 2023, 18:30

V súlade s modernou dobou prišlo s možnosťou pomoci, do ktorej sa môže zapojiť ktokoľvek, občianske združenie Vagus. Aplikácia Vagus SOS umožňuje nahlásiť polohu aj stav človeka bez domova na území Bratislavy, okrem toho sa dá aj zavolať na SOS linku Vagusu. Jeho pracovníci dokážu v kritickom prípade rýchlo vyraziť na miesto, dostať bezdomovcov do nocľahárne či poskytnúť teplý čaj a prikrývku. Vo veľmi kritickom prípade, respektíve pri akútnom ohrození života je však lepšie volať na číslo 155.

Vagus na sociálnej sieti vyzval ľudí, aby sa nebáli pomôcť. „Sledujte pozorne svoje okolie a ak vidíte človeka v ohrození, prosím, venujte mu pozornosť čo najskôr (oslovte ho, ponúknite teplý nápoj, prikrývku),“ vysvetlila organizácia, ktorá ponúka aj možnosť darovať teplé veci či spacáky. 

Hlavné mesto vyhlásilo kvôli silným mrazom krízovú situáciu, a to od 26. februára do 2. marca. Mesto v tejto súvislosti spolupracuje s mimovládnymi organizáciami, ale napríklad i dobrovoľníkmi či políciou, aby sa dalo ľuďom bez domova v týchto mrazivých časoch čo najlepšie pomôcť. 

„Opatrenia sú zamerané na ľudí bez domova, ktorých sa to dotýka najviac. Ide o nastavenie celodennej prevádzky nízkoprahového charakteru nocľahárne Mea Culpa bez poplatku, vytvorenie kontaktných miest na poskytnutie horúceho čaju a informácií s možnosťami pomoci, zvýšenie hliadok mestskej polície, ako aj neustále monitorovanie situácie v teréne,“ informuje magistrát.

Denné a integračné centrum Domec poskytne útočisko aj mimo bežných prevádzových hodín. Ľudia bez domova sa budú môcť zahriať aj pri teplom čaji, kvôli čomu vznikli kontaktné miesta v rôznych mestských častiach Bratislavy.

Odporúčané
O čom sníva sedemdesiatnik na ulici a ako príde skúsený stavbár o strechu nad hlavou? Vyrazili sme do ulíc za ľuďmi bez domova O čom sníva sedemdesiatnik na ulici a ako príde skúsený stavbár o strechu nad hlavou? Vyrazili sme do ulíc za ľuďmi bez domova 27. apríla 2021, 9:30

V pohotovosti je aj neziskova Depaul. „V našej nocľahárni počas uplynulých dní našlo útočisko pred mrazmi aj viac ako 200 ľudí za noc. Kolegovia navyše vyrazili do terénu a v niektorých mestských častiach priniesli ľuďom bez domova drevo a skontrolovali, či je všetko v poriadku. Naďalej budeme situáciu monitorovať a veríme, že to so všetkými našimi klientmi v zdraví zvládneme,“ informovala na sociálnej sieti. 

Domov
Zdieľať
Diskusia