Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2018, 11:13
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Čo bude s tvojím Instagramom či Facebookom, keď zomrieš? Sociálne siete s tebou po smrti majú jasný plán

ZAUJÍMAVOSTI FACEBOOK INSTAGRAM SMRŤ TWITTER YOUTUBE
Uložiť Uložené

Instagram, Facebook, Messenger, YouTube či Twitter. Čo s nimi bude po tvojej smrti?

Naše životy sú dnes úzko späté aj so životom na sociálnych sieťach a ľudstvo už dospelo do takého štádia, kedy sa od nich doslova nevieme ani odlúčiť. Hromady ľudí do svojho života na Facebooku či Instagrame investujú obrovské množstvo námahy, no každá životná cesta sa raz končí a keď to už dospeje do tohto momentu, nikto za nás status či fotku nenapíše. So životom je koniec a keďže si jediný, kto mal na tvoj Facebook, Instagram či Twitter prístup, tvoje sociálne siete ostanú opustené. Ako sa teda starajú o zosnulých používateľov?

 

Facebook je najsofistikovanejší

Stále najpopulárnejšia sociálna sieť ponúka veľmi prepracovaný systém. V nastaveniach súkromia sa môže každý používateľ starší ako 18 rokov rozhodnúť, či sa má po ich smrti Facebook zmazať alebo zachovať. V takom prípade však neostane v pôvodnom stave, no zachová sa ako pamiatka. Profil zosnulého používateľa sa zmení na verejný pre priateľov a bude slúžiť ako pamiatka, k čomu má pomôcť aj slovo Remembering zobrazené vedľa mena.


Navyše, ak budeš mať záujem, vopred vybraný človek môže po tvojom odchode získať časť prístupových práv. Zvládne zmeniť profilovú či titulnú fotku, upraviť časovú os alebo prijať žiadosti o priateľstvo. Všetky tajomstvá zosnulého však ostanú aj naďalej zahalené, keďže sa správy nástupcovi nesprístupnia.

Čo bude s tvojím Instagramom či Facebookom, keď zomrieš? Sociálne siete s tebou po smrti majú jasný plán
Zdroj: Kārlis Dambrāns

Tvoj Instagram sa môže navždy stratiť

Pravidlá Instagramu sú v základoch podobné tým Facebooku, no viacero dôležitých funkcií je výrazne okresaných. Stále sa dá rozhodnúť medzi trvalým zmazaním alebo zachovaním instagramového profilu, no v tomto prípade máš zviazané ruky. Všetku moc má totiž v rukách ten, kto smrť nahlási zamestnancom Instagramu. Rovnako nemôže nikto získať ani čiastočnú kontrolu nad účtom.

Čo bude s tvojím Instagramom či Facebookom, keď zomrieš? Sociálne siete s tebou po smrti majú jasný plán
Zdroj: pexels.com

Google myslí na všetko

Všetky služby poprepájané Google účtami, od YouTube cez Mapy alebo Gmail až po Kalendár, môžu byť jednoducho zachované. V nastaveniach svojho Google účtu totiž vieš nájsť sekciu Inactive Accout Manager, kde sa dá nastaviť prakticky čokoľvek. Po smrti sa dajú tvoje internetové pozostatky vymazať alebo posunúť vopred vytvorenému kontaktu, ktorého musíš veľmi podrobne špecifikovať.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Na rozdiel od Instagramu a Facebooku, funkcia neaktívneho účtu sa neaktivuje len pri ohlásení smrti pôvodného vlastníka, no i v prípade, že sa svojmu Google účtu dlhšiu dobu nevenuješ. V takom prípade sa o teba systém začne strachovať a pokúsi sa zistiť viac prostredníctvom tvojich známych.

Čo bude s tvojím Instagramom či Facebookom, keď zomrieš? Sociálne siete s tebou po smrti majú jasný plán
Zdroj: maxpixel

Ako vidíš, vo väčšine prípadov bude po tvojom odchode z tohto sveta na druhú stranu postarané. Jedinou výnimkou zo sveta veľkých sociálnych sietí je Twitter, ktoré žiadne posmrtné funkcie neponúka a miesto toho sa spolieha na komunikáciu s overeným členom rodiny, s ktorým sa dohodnú na zachovaní alebo odstránení účtu.

Domov
Zdieľať
Diskusia