Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2018, 19:59
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Riskoval život, aby svetu ukázal Severnú Kóreu. Fotograf tajne zachytával krutý režim a svetu prezentuje jeho zvrátenosť

ZAUJÍMAVOSTI KIM ČONG-UN SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Nepredstaviteľná chudoba a hladomor číhajú na každom kroku.

Ak by si bol naozaj vášnivým fotografom či fotografkou, pre svoju kariéru by si bol ochotný urobiť možno čokoľvek. Zachytiť záber, ktorý ťa preslávi po celom svete, nie je rozhodne jednoduché a mnoho fotografov k tomu snáď nikdy v živote ani nedostane príležitosť. Juhokórejský fotograf Šiaolo Ču však to šťastie mal a jedinej príležitosti, ktorú mú okolnosti ponúkli, sa naozaj pevne uchopil.

Šiaolo sa legálne dostal do Severnej Kórey, no keďže nechcel vzbudiť pozornosť, necestoval tradičným spôsobom cez mesto Sinuiju. Jeho ultimátnym cieľom bolo samotné hlavné mesto Pchongjang, no všetko nebolo také jednoduché, pretože mu miestna vláda viackrát zrušila vlak a on musel ostať čakať v menšej dedinke neďaleko ruských hraníc.


Práve to mu poskytlo dostatok času k tomu, aby sa trošku zblížil s miestnymi obyvateľmi a pochopil ich životnú situáciu. A tá sa dá opísať prakticky dvomi slovami. Nepredstaviteľná chudoba. Ľudia mimo veľkých miest hladujú a v podstate si nemajú, čo vložiť do úst. Aj napriek tomu si však voči predstaviteľom režimu nedovolia povedať zlého slova a voči Kimovej diktatúre sú veľmi lojálni. Ak niekto z nich videl, že si Šiaolo niečo fotil, okamžite to utekal hlásiť miestnym úradníkom. Svoju galériu tak musel vždy premazať a začať odznova. 

Domov
Zdieľať
Diskusia