Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2018, 14:11
Čas čítania 0:00
Peter Pavlík

Pamätáte si na vynikajúci animák s Bugsom Bunnym, Daffym či Kojotom plný neuveriteľných gagov a nezabudnuteľných vtipov?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

What´s Up, Doc?

Raz za čas si na našej stránke pripomíname nostalgické animáky nášho detstva. Väčšinou ide o zabudnuté klenoty, ktoré nemajú v histórii také postavenia, aké by sme si želali. Tentoraz to bude však trochu iný príklad, pretože si posvietime na jednu z najslávnejších postavičiek kinematografie. Film, o ktorom bude reč, však mnoho z vás nepozná.

Bugsy Bunny sa v našich končinách neteší zďaleka takej popularite ako za morom. Vďaka komunistickej cenzúre sa k nám v čase jeho najväčšej slávy totiž jeho eskapády nedostávali. Rovnako ako príbuzné postavičky Looney Tunes, ako napríklad Káčer Daffy, Elmer Fud, Tweety, Porky alebo Road Runner. V krajine svojho vzniku a vlastne takmer po celom svete mimo železnej opony však ide o jedny z najslávnejších kreslených hrdinov. 

Pamätáte si na vynikajúci animák s Bugsom Bunnym, Daffym či Kojotom plný neuveriteľných gagov a nezabudnuteľných vtipov?
Zdroj: Warner Bros.

Ak vaši rodičia v 90. rokoch nevlastnili satelity, ostali ste o túto úžasnú zábavu ukrátení a túto partu poznáte najmä vďaka nie príliš vydarenému Space Jamu. Aj vzhľadom k tomu som sa rozhodol upozorniť na vynikajúci celovečerák The Great American Chase, (ne)známy aj pod názvom The Bugsy Bunny/Road-Runner Movie.

U nás vyšiel začiatkom 90. rokov pod názvom Blízské setkáni ztřeštěného druhu (slovenský ekvivalent nemáme) a je dosť možné, že ak sa prehrabete vo vašich domácich archívoch (teda ak ešte existujú), tak tam na videokazetu s týmto titulom narazíte. Pre mnohých to bola totiž prvá možnosť, ako sa s týmito legendárnymi postavami zoznámiť. 

V prvom rade by ste mali vedieť, že The Great American Chase z roku 1979 je kompilácia. Rovnako ako mnohokrát potom sa Warner rozhodol najväčšie šlágre svojich postáv zaradiť do nejakého príbehu, ktorý tieto zväčša sedemminútové kraťasy spájal. Či už išlo o Fantastický ostrov Káčera Daffyho alebo Quackbusters, vždy boli tieto skvelé krátke segmenty prepojené nie príliš zaujímavo.

V čom je teda práve tento výber výnimočný? Vzhľadom na to, že ide o film pri príležitosti 40. výročia nezbedného králika, tak sa tvorcovia veľmi múdro rozhodli koncipovať spájajúce časti ako dokument. A dokument celkom informačný a zároveň vtipne podaný.

Bugs tu ako Hollywoodska hviezda vo svojej vile predstavuje stručnú históriu svojho fenoménu, najdôležitejších režisérov, prípadne hlasové obsadenie. Okrem toho sa mimoriadne hravou formou obtrie aj o vznik klasickej grotesky, ktorá bola z veľkej časti založená na naháňačkách (odtiaľ pôvodný názov). Prechody medzi segmentami sú teda hladké a nemáte tak šancu si vydýchnuť. Vrcholom sú však samozrejme samotné kraťasy.  

Hare-Way to the Stars (1958) a Duck Rodgers in the 241/2th Century (1953) nás zavedú do vesmíru. V prvom prípade samotný Bugs a v druhom Daffy sa dostanú do konfliku s Marvinom Martianom. Sled neuveriteľných gagov, geniálneho timingu a originality patrí k tomu najslávnejšiemu z filmografie kreslených legiend.

Občas sa dokonca s úryvkami z týchto záležitostí môžete stretnúť aj v iných slávnych filmoch, kde práve na ne pozerajú v televízii hlavní hrdinovia. Ako napr. v Spielbergovej klasike Blízke stretnutia tretieho druhu. 

Pamätáte si na vynikajúci animák s Bugsom Bunnym, Daffym či Kojotom plný neuveriteľných gagov a nezabudnuteľných vtipov?
Zdroj: Warner Bros.

Robin Hood Daffy (1958) je už podľa názvu variáciou na slávneho zbojníka. Samozrejme, variáciou, akú ste nikdy nevideli. Omnoho zaujímavejší je však nasledujúci príspevok. Duck Amuck (1953), podobne ako Deadpool, rúca štvrtú stenu a Daffy v ňom bojuje s animátorom, ktorý mu nie je schopný dodať príbeh adekvátny jeho egu. 

Po tomto originálnom kúsku sa pozrieme na Bugsove cestovateľské eskapády. V Bully for Bugs (1953) si to ušatý hrdina rozdá na férovku v aréne s rozzúreným býkom a Ali Baba Bunny (1957) je potom svojskou verziou slávnej rozprávky o Ali Babovi a štyridsiatich lúpežníkoch. 

Jedným z vrcholov kompilácie je epizóda Rabbit Fire (1951), ktorej dozvuky môžete nájsť v mnohých ďalších príbehoch týchto animovaných legiend. Hádka Bugsa s Daffym o tom, či je lovecká sezóna na králikov alebo kačky, sa proste nikdy neopozerá a je úžasnou smršťou gagov a nápadov. Na scénu tu takisto nastupuje Elmer Fudd. Poľovník s rečovou vadou, ktorý je vegetarián a loví iba zo športu. 

Pri love ostávame aj naďalej. Aj keď v podstatne inej podobe. Pepé Le Pew je tchor s náturou pravého parížskeho romantika. A pri uháňaní samičiek nesmierne odhodlaného. Čo na tom záleží, že jeho vyvolená je v skutočnosti mačkou? For Scent-imental Reasons (1949) bol ako jediný z výberu nakoniec ocenený aj Oscarom za najlepší krátky animovaný film. 

Po tomto príspevku sa dostávame dvakrát na hudobnú pôdu. Presnejšie povedané k opere. Long-Haired Hare (1949) rozpráva o súboji Bugsa s ambicióznym operným spevákom. A ide asi o najslabší príspevok z výberu.

Originalitou však boduje What´s Opera, Doc? (1957). Formálne je totiž operou a inšpiráciu čerpá z Wagnerovho Prsteňa Niebelungov. Bugsovim protivníkom je tu opäť neoblomný Elmer. 

Pamätáte si na vynikajúci animák s Bugsom Bunnym, Daffym či Kojotom plný neuveriteľných gagov a nezabudnuteľných vtipov?
Zdroj: Warner Bros.

Pomaly sa blížime do finále a na scénu nastupuje Willy E. Coyote. Podľa svojho tvrdenia génius, no v skutočnosti nenapraviteľný smoliar. V Operation: Rabbit (1952) sa rozhodol, že pre Bugsa bude česť, aby bol jeho večerou a tradične sa mu to spočíta. Nie však tak, ako vo veľkom finále tej kompilácie.

Hádate správne a posledná časť je venovaná The Best of Road Runner Show (1966). Pätnásťminútovka nabitá tými najšialenejšími gagmi dvoch legendárnych nepriateľov je skutočne zážitkom, pri ktorom dostane vaša bránica poriadne zabrať. Úžasný záver skvelého výberu.

Pamätáte si na vynikajúci animák s Bugsom Bunnym, Daffym či Kojotom plný neuveriteľných gagov a nezabudnuteľných vtipov?
Zdroj: Warner Bros.

The Great American Chase je strateným pokladom. Je kvalitatívne vyladený, nesmierne vtipný a pre divákov, ktorí majú záujem sa niečo dozvedieť o histórii slávnych postavičiek aj celkom poučný. Je preto obrovská škoda, že sa v našej distribúcii neobjavil na digitálnych nosičoch.

Je totiž ozdobený skvostným českým dabingom. Síce prídeme o klasické Bugsovo "What´s Up, Doc", no ako náhradu ponúkne obrovské množstvo nových hlášok. Tie sú prekvapivo v češtine údernejšie, než v origináli.

Útechou nám teda môže byť skutočnosť, že jeho jednotlivé časti si môžete dohľadať na internete. Prídete síce o zaujímavú a vtipnú dokumentárnu časť, no k základu sa bez problémov dopátrate. A ten rozhodne stojí za to. 

Máte v obľube klasické animáky Warner Bros.?

A ak áno, videli ste túto kompiláciu?

Dajte nám vedieť v diskusii.

Domov
Zdieľať
Diskusia