Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2018, 9:52
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovenský internet oslavuje 26 rokov. Prvé počítače sa so svetom spojili rýchlosťou 9,6 kB/s a pripojenie stálo 6 900 €

TECH ČESKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ako vôbec vznikol slovenský internet? Na našom území začína už svoj 27. rok pôsobenia.

Internet dnes zásadným spôsobom ovplyvňuje našu spoločnosť. Riadi biznis, hudobný priemysel, vedu, techniku a v podstate všetko okolo nás. Internet je dnes prakticky všade a príde nám úplne normálne sa naň pripojiť pri jazde autobusom či pri otravnom čakaní v podstate na čokoľvek. Stal sa pre nás už takou samozrejmosťou, že ho považujeme za normálny a úplne garantovaný. Keď nám prestane fungovať, ide o skutočnú abnormalitu a nepríjemnosť.

Slovenský internet oslavuje 26 rokov. Prvé počítače sa so svetom spojili rýchlosťou 9,6 kB/s a pripojenie stálo 6 900 €
Zdroj: Christiaan Colen

Včera ubehlo 26 rokov od pripojenia prvých experimentálnych počítačov k internetovej sieti, ktoré vtedy konečne rozhodli o tom, že pripájanie k internetu bude bežné, aj keď si všetko ešte prešlo významným vývojom. Ako vyzeral internet pred viac než štvrťstoročím?

Samotné výročie sa síce na území Slovenska neodohralo a miestom hlavného dejiska bola Praha, no vďaka existencii Česko-Slovenska ide o obrovský miľník aj pre Slovákov. Vraciame sa do roku 1992, na pôdu výpočtového strediska Českého vysokého učení technického v Prahe. Už štyri roky sa tu jedná o dovoze zariadenia potrebného na pripojenie tamojšieho počítača k internetu.

Odporúčané
OH 2024 zažiješ aj v Bratislave. SOŠV predstavil Olympijský festival a ukázal, ako bude vyzerať náš národný dom v Paríži OH 2024 zažiješ aj v Bratislave. SOŠV predstavil Olympijský festival a ukázal, ako bude vyzerať náš národný dom v Paríži 8. mája 2024, 10:00

Režim to však nedovoľoval a po páde o pripojení rozhodovala americká grantová agentúra National Science Foundation. Získať prístroj však nebolo ľahké a muselo sa vyplniť mnoho žiadostí a prehlásení. Univerzita musela napríklad sľúbiť, že router nepoužije k výrobe chemických a jadrových zbraní.

Slovenský internet oslavuje 26 rokov. Prvé počítače sa so svetom spojili rýchlosťou 9,6 kB/s a pripojenie stálo 6 900 €
Zdroj: Andy Baio

Po polroku router konečne dorazil, no v krabici chýbal dôležitý kábel. V dobe bez internetových obchodov by muselo ČVUT čakať ďalšieho polroka, a tak si ho univerzita vyrobila sama. Hneď na to, v posluchárni č. 256 na elektrotechnickej fakulte, došlo 13. februára 1992 k niečomu dovtedy nevídanému. Česko-Slovensko sa ako 39. štát na svete pripojilo k internetu.

V tej dobe však rýchlosti neboli žiadna sláva. Rýchlosť pripojenia činila 9,6 kB/s. Komunikácia na internete prebiehala takmer vždy textovou formou, bez obrázkov. Prvé mesiace však išlo skôr o podporu vedy, než o samotné praktické využitia. "Keď sme všetko prepočítali na české pomery, vyšlo nám, že by poslanie jedného e-mailu stálo asi tisíc korún. Takže sa naše prvé úvahy o využívaní internetu niesli skôr v duchu podpory vedeckej spolupráce," zhodnotil jeden z hlavných priekupníkov česko-slovenského internetu Ján Gruntorád.

Začiatky českého Seznamu.

Slovenský internet oslavuje 26 rokov. Prvé počítače sa so svetom spojili rýchlosťou 9,6 kB/s a pripojenie stálo 6 900 €
Zdroj: wayback machine

Rýchlosť internetu je odvtedy aj 50 000-krát vyššia. Film si dnes stiahneme za pár minút alebo sekúnd, v tej dobe by si 2 GB získaval aj 243 dní. Vtedajšia česko-slovenská doména bola .cs, no rozpad krajín vyústil aj v separovanie internetu. Od roku 1993 ovládli internet .sk a .cz.

Odporúčané
„V Česku sa cítim sám sebou, domov sa vrátiť nechcem.“ Mladí ľudia zo Slovenska vysvetľujú, prečo sa rozhodli odísť z krajiny „V Česku sa cítim sám sebou, domov sa vrátiť nechcem.“ Mladí ľudia zo Slovenska vysvetľujú, prečo sa rozhodli odísť z krajiny 7. mája 2024, 12:30

Slováci však majú takisto významné prvenstvo v tejto oblasti. Už od roku 1990 mal slovenský Ústav pre aplikovanú kybernetiku v Bratislave hotovú prvú internetovú stránku. V tej dobe však ešte nikomu nenapadlo, že by sa internet používal aj v domácnostiach. Počítače boli extrémne drahé, no všetko prelomil rok 1996, kedy sa sieť prvý raz dostala aj do domácností. Rozhodne však nešlo o lacnú záležitosť. Za mesiac pripojenia v tej dobe by si dnes v prepočte zaplatil aj 6 900 €.

Posledný zachovaný historický záznam slovenského Google. 27. november 2001.

Slovenský internet oslavuje 26 rokov. Prvé počítače sa so svetom spojili rýchlosťou 9,6 kB/s a pripojenie stálo 6 900 €
Zdroj: wayback machine


Odvtedy sme však prešli už veľký kus cesty. Rok 1996, v Česku vznikol Seznam, o niekoľko rokov začala pôsobiť Wikipedia, na Slovensko dorazil Google a operátor Eurotel spustil prvé dátové pripojenia. Dnes sa k internetu pravidelne pripája vyše 80 % Slovákov.

Domov
Zdieľať
Diskusia